تحولات منطقه

انوش اسفندیاری، عضو اندیشکده تدبیر آب ایران به قدس آنلاین می گوید: تحول در سبک زندگی و استاندارهای آن سبب مصرف بی رویه آب شده است.

نشتی لوله ها دلیل ۲۵ تا ۳۰درصد تلفات آب است/ ایران جزو گروه بالاترین سرانه برداشت آب در دنیا
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

پژوهشگر سیاستگذاری و حکمرانی آب ادامه می دهد: توسعه موجب شد در زمینه کار، معیشت و زندگی و استفاده از امکانات بیشتر جمعیت متراکمی در شهرها مستقر شوند و استانداردهای سبک زندگی متحول شود در نتیجه به سرعت مصارف آب در کشور بالا رفت.

وی می افزاید: مصرف بی رویه آب صرفاً مربوط به مصارف خانگی نیست بلکه بخش مهمی از آب برای خدمات عمومی مانند تفریحات مختلف، استخرهای خصوصی، فضای سبز و ... مصرف می شود. که البته در موضوع فضای سبز با توجه به نوع انتخاب هایی که کرده ایم آب زیادتری مصرف می شود مانند استفاده از چمن و یا درخت چنار در فضای سبز شهری.

انتخاب های نادرست در حوزه شهرنشینی

اسفندیاری درباره مصرف آب در کشاورزی معتقد است: در توسعه کشاورزی نیز تلاش کردیم سطح کشت را توسعه دهیم و نوع کشت هایی که انتخاب کردیم سبب افزایش بیش از اندازه سرانه برداشت آب شد. آن چنان که ایران جزو گروه های بسیار بالای برداشت آب در دنیا قرار گرفته است. این در حالی است که کشور ما در منطقه خشک و کم آب قرار گرفته و باید سبک زندگی مان را با چنین شرایطی متناسب سازی کنیم.

عضو اندیشکده تدبیر آب ایران بیان می کند: همه انتخاب های نادرست چه در حوزه شهرنشینی و چه در حوزه فعالیت اقتصادی، انتخاب شخصی نبوده بلکه بخش مهمی از آن انتخاب های جمعی و گروهی بوده است. برای مثال به سبب توسعه باغ های پسته در منطقه کرمان، سرانه برداشت آب این منطقه از متوسط کشوری نیز خیلی بالاتر رفته است.

اسفندیاری می گوید: نزدیک به دو دهه است که برنامه های مختلفی برای سازگاری با کم آبی و شرایط اقلیمی کشورمان در دستور کار دولت قرار گرفته اما موفقیت آمیز نبوده است چراکه در هر اقدام گروهی، فرهنگ سازی مناسب و ایجاد انگیزه در حوزه فرهنگی و اقتصادی صورت نمی گیرد.

استخرهای خصوصی تعطیل شود؟

وی درباره تأثیر تعطیلی استخرهای خصوصی در صرفه جویی آب معتقد است: استخرها نسبت به بخش کشاورزی آب کمتری استفاده می کنند. در واقع درجه نخست مصرف آب در کشاورزی و سپس مصارف شهری از جمله استخرهاست. به این دلیل که در خیلی از مناطق استخری وجود ندارد اما مصارف بالاست. بنابراین استخرها سهم زیادی نسبت به کشاورزی در مصرف آب ندارند.

اسفندیاری درباره تلفات آب بیان می کند: بخش قابل توجهی از تلفات آب در سیستم توزیع شهری است چراکه بیشتر سیستم های توزیع فرسوده اند و به طور مثال شبکه آب شهری که از طریق خطوط لوله ای آب را از منبع به درِ منازل می رساند بین ۲۵ تا ۳۰درصد نشتی دارد.

عضو اندیشکده تدبیر آب ایران می افزاید: بخش دیگری از تلفات نیز مربوط به خطای اندازه گیری، انشعابات غیرمجاز و  اشتباهی است که در کنتورها انجام می شود. همچنین وجود سیستم نیمه سنتی در کشاورزی و روش های ناکارآمد آبیاری، سبب هدر رفت زیاد آب هم در توزیع و هم در مزرعه می شود.

انتخاب نوع کشت برای فضای سبز

وی یادآور می شود: انتخاب نوع کشت متناسب با شرایط اقلیمی کشورمان نیست که البته در این زمینه اقداماتی در مناطق شهری و روستایی انجام شده اما کافی نیست و در واقع سیستم های جایگزینی در شهرها برای اینکه شبکه توزیع شهری را بهبود بخشد بسیار کُند پیشرفت کرده است و بیشتر شرکت های کارگزار به جای اینکه تلفات آب را از طریق بهسازی و مرمت سیستم توزیع بهبود بخشند، مایل هستند که مقدار آب را از طریق منابع گوناگون افزایش دهند و این دلیلی جز هزینه بسیار زیاد مرمت و بهسازی روش های توزیع ندارد. 

اسفندیاری می افزاید: انتخاب نوع منبع و نوع کشت برای فضای سبز بسیار مهم است و با وجود توصیه های زیادی که در این زمینه شده اما پیشرفت کمی داشته ایم و همچنان چمن کاری و کشت درختانی مثل چنار که موجب مصرف زیاد آب است، در همه شهرها دیده می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.