تحولات منطقه

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران به قدس آنلاین می گوید: در قانون آمده است که چه ارگان هایی باید درخصوص سلامت و امنیت غذایی فعالیت کنند اما متأسفانه از آن جا که تقسیم کار و شرح وظایف وجود ندارد این کار به درستی انجام نمی شود.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران بیان کرد؛ چرخه معیوب سیاستگذاری سلامت و امنیت غذایی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

مجیدحسن قمی در توضیح این مطلب به قدس آنلاین می گوید: برای مثال شورای عالی امنیت غذایی باید سیاستگذاری کلان نظام را درباره چگونگی تأمین غذا پیش ببرد و از تمام ارگان ها و سازمان های متولی دعوت کند تا کار به نحو احسن انجام شود. البته این مهم توسط شورای عالی امنیت غذایی انجام می گیرد اما این شورا نمی تواند کاری برای یک سازمان، اداره یا تشکیلات در سازمانی دیگر انجام دهد؛ بنابراین چرخه کار معیوب می ماند چراکه ارگان ها با هم تعامل بهینه ندارند و تصور می کنند که حتما باید دستور همکاری از مقام بالا دستی باشد تا کار انجام شود، در واقع قانون وجود دارد اما در بسیاری از موارد اجرا نمی شود.

امنیت غذایی یعنی فراهم کردن دسترسی غذایی برای همه اقشار جامعه. این دسترسی باید پایدار باشد تا افراد در دور افتاده ترین نقاط کشور نیز به غذای سالم دسترسی داشته باشند. وی می افزاید:بخش مهم امنیت غذایی موضوع پایداری آن است که رابطه مستقیم با وضعیت مالی افراد جامعه دارد.

امنیت غذایی یعنی فراهم کردن دسترسی غذایی برای همه اقشار جامعه. این دسترسی باید پایدار باشد تا افراد در دور افتاده ترین نقاط کشور نیز به غذای سالم دسترسی داشته باشند.

قمی بیان می کند: بخش مهم امنیت غذایی موضوع پایداری آن است که رابطه مستقیم با وضعیت اقتصادی افراد جامعه دارد. برای مثال هر منطقه از کشور که با مشکل فقر رو به رو است، باید دید آیا امنیت غذایی افراد آن منطقه از پایداری برخوردار است و توانایی خرید مواد غذایی مورد نیاز را دارند؟

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران می افزاید: ایمنی غذا نیز موضوع مهمی در حکمرانی غذاست که وظیفه تامین آن در مسیر مزرعه تا سفره بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است و بر همین اساس است که این وزارت باید به سلامت خاک، کود و آب کشاورزی نظارت کند.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران می گوید: حکمرانی غذا در سراسر دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است بنابراین باید ابزاری وجود داشته باشد تا با کارایی مطلوب، منجر به تغییر و بهبود سفره مردم شود.

وی می افزاید: حتی پس از جنگ اوکراین مشخص شد که موضوع حکمرانی غذا چقدر مهم است و تبادلات سیاسی و تجاری تا چه اندازه می تواند در این باره مهم باشد.

برگشت برخی محصولات با برچسب عدم سلامت

قمی ادامه می دهد: سیاستگذاری در حکمرانی غذا و شیوه ای که همه جوامع مدنی دنیا در پیش می گیرند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در واقع فراهم آوری، دسترسی، سلامت و ایمنی غذایی از موضوعاتی است که باید در این سیاستگذاری لحاظ شود.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران بیان کرد؛ چرخه معیوب سیاستگذاری سلامت و امنیت غذایی
مجید حسن قمی،نایب رئیس انجمن تغذیه ایران

وی می افزاید: بنا به شرایط اقلیمی کشور، توجه به نوع محصول کشاورزی اهمیت دارد. برای مثال آیا لازم است گندم، هندوانه و یا... بکاریم؟ یا بهتر است برخی محصولات را وارد کنیم و بیشتر به سمت کاشت محصولات دیمی برویم. بنابراین باید کوشید تا با کشاورزی هوشمند، انتخاب نوع بذر، دانه، روش های بهینه آبیاری و کود مناسب موجب برگشت محصولات صادراتی با برچسب عدم سلامت نشویم. 

مجیدحسن قمی پیامد بی توجهی به روستا را عدم توجه به قطب تولید می داند و می گوید: برای پایین آمدن آمار مهاجرت روستاییان به شهرها باید حداقل امکانات رفاهی از جمله آموزش، امنیت شغلی، پوشش بیمه ای کشاورز و زمین زراعی را در دستور کار قرار داد تا سیاستگذاری به درستی انجام گیرد و روستاییان با انگیزه بیشتری تولیدات با کیفیت تری به جامعه ارائه دهند.

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران اذعان می کند: در بسیاری از نقاط دنیا، کشاورزی به روش بهینه انجام می شود؛ آن چنان که از یک زمین خیلی کوچک بهره برداری فراوان صورت گرفته و به جای یک بار برداشت محصول در سال، سه تا چهار مرحله محصول برداشت می کنند.

مواد غذایی سالم برای گروه های خاص

قمی درباره امنیت غذایی یادآور می شود: در واقع غذای سالم باید در دسترس و پایدار باشد آن چنان که همه بتوانند از حداقل های تغذیه سالم برخوردار شوند. به عنوان مثال یک معلم باید مطمئن شود دانش آموز وی توانایی استفاده از حداقل مواد غذایی سالم از گروه شیر و لبنیات، نان و غلات، گوشت و مواد پروتئینی، میوه و سبزیجات را در طول شبانه روز دارد تا بتواند دانش آموز خود را بدون نگرانی از وجود آلودگی های میکروبی، انگلی، شیمیایی و سم های نیتراته سرطان زا، به مصرف مواد غذایی سالم توصیه کند.

رئیس انجمن تغذیه ایران درباره اهمیت دسترسی به انواع مواد غذایی سالم برای افراد خاص می گوید: کودکان، مادران باردار، مادران شیرده، ورزشکاران و سالمندان از جمله گروه های خاصی هستند که باید دسترسی به غذای امن و پایدار داشته باشند.

وی ادامه می دهد: حداقل میزان پروتئینی که هر فرد باید در طول شبانه روز دریافت کند چیزی حدود هشت دهم گرم تا یک گرم به ازای هر کیلوگرم وزن است. یعنی فردی با وزن ۷۰ کیلوگرم باید در طول شبانه روز ۷۰گرم پروتئین دریافت کند. بنابراین یکی از مهم ترین ارکان در سبد غذایی پروتئین است.

مؤلفه های مهم در سبد غذایی

نایب رئیس انجمن تغذیه ایران تأکید می کند: دارو، درمان، عمل جراحی و بازتوانی، هزینه فراوانی دارد بنابراین باید پیشگیری از بیماری را در اولویت قرار داد و تدبیری اندیشید تا روحیه همکاری بین ارگان ها تقویت شده و رویکرد نوینی در حوزه سلامت، بهداشت و ... به وجود آید تا روحیه مودت سبب شود همه ارگان ها اعم از صداوسیما، جهاد کشاورزی، متخصصان تغذیه، جهاد کشاورزی، سازمان بهداشت و ... با عمل به شرح وظایف خود، پای کار بیایند تا به امنیت غذایی پایدار برسیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha