به نقل از هسپرس، مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن در مراکش با استقبال گسترده مردم مواجه میشود. به گفته مسئولان آموزش قرآن در وزارت اوقاف این کشور تقاضا برای حضور در مکتبخانههای قرآنی در تعطیلات تابستانی بسیار زیاد است و بسیاری از والدین فرزندان خود را در این مراکز ثبت نام میکنند.
برخی از محققان و پژوهشگران این حضور گسترده را سنتی تاریخی میدانند که یکی از مهمترین عوامل بقای فرهنگ اسلامی و عربی در مراکش است، این پژوهشگران بر ضرورت حفظ این نهادها و استفاده از آن برای عموم مردم و حفظ ارزشهای مشترک و ملی و همچنین استفاده از آن در راه همزیستی تأکید دارند چرا که قرآن کریم اعتبار بسیاری در جامعه مراکشی دارد.
مراکز تابستانه قرآنی در مراکش گاه «مسید» نامیده میشود و پژوهشگران تصریح کردهاند: خانوادههای مراکشی از دیرباز فرزندان دختر و پسر را به «مسید» میفرستادند. این لغت از «مسجد» مشتق شده و در واقع مکانی در مسجد بوده که ویژه حفظ قرآن کریم است. در این مراکز علاوه بر قرآن علوم دینی و زبان و ادبیات عربی نیز آموزش داده میشده است.
به گفته پژوهشگران حضور در این مراکز سبب افزایش مهارتهای نوشتاری و خواندن، علوم مرتبط به لغت و زبان عربی برای دانشآموزان میشود.
دوره حضور استعمار در مراکش این مراکز به سنگری برای پاسداری از هویت اسلامی و عربی این کشور تبدیل شد. بسیاری از چهرههای مطرح مراکش در کودکی در مکتبخانههای قرآنی تحصیل کردهاند. از اینرو محمد ششم، پادشاه مراکش دستور ایجاد جایزهای ویژه مکتبخانههای قرآنی سنتی را صادر کرده است. هدف از این جایزه تقویت جایگاه این نهاد دیرپا در جامعه مراکش و حفظ اصالت آن است.
نظر شما