حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد خاتمی؛ استاد درس خارج حوزه و امام جمعه موقت تهران با بیان نکاتی درباره نهضت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و اهمیت اربعین پرداخت. حاصل این گفتار را در ادامه میخوانیم؛
نهضت سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) علَم و پرچم اسلام است؛ در روایتی از نبی اعظم(ص) بیان شده است که «حسین منی و انا من حسین». چهار حادثه در اسلام به هم پیوند و گره خورده و اسلام را نگه داشته است؛ حادثه اول؛ بعثت، حادثه دوم؛ غدیر، حادثه سوم؛ عاشورا و حادثه چهارم؛ مهدویت.
ائمه(ع) اصرار داشتند تا این پرچم همواره در اهتزاز باشد به همین دلیل در هر مناسبت معنوی میگویند بگویید؛ حسین. در عید فطر، عید قربان، عرفه و شبهای احیا و نیمه شعبان همیشه بر قرائت و خواندن زیارت امام حسین(ع) و ذکر و نام امام حسین(ع) تاکید شده است زیرا همه اینها به برکت خون حسین(ع) باقی مانده است.
مراسمی هم که برای سیدالشهدا(ع) هم وجود دارد انحصاری است؛ ما در مورد هیچ یک از معصومین(ع) اربعین نداریم و اربعین فقط برای امام حسین(ع) است؛ امام حسن عسکری(ع) در روایتی فرمودند؛ علامات المؤمن خمس... مؤمن پنج نشانه دارد؛ اول، صلات احدی و خمسین؛ ۵۱ رکعت نماز واجب و مستحب را از ما میخواهند؛ و زیارت الاربعین؛ البته ظاهر زیارت اربعین رفتن به کربلا در روز اربعین است اما در برخی روایات وجود دارد که قرائت زیارت اربعین منظور است؛ این زیارت مضامین و محتوای بسیار عالی و بزرگی دارد؛ اینکه هدف قیام امام حسین(ع) چه بوده است و دشمنان و دوستان چه کسانی بودهاند. و تختم بالیمین؛ آن روز انگشتر در دست راست علامت شیعه بوده است؛ والجهر ببسم الله الرحمان الرحیم.
فقط در بین معصومین(ع)، سیدالشهدا(ع) را داریم که بر اربعین ایشان اصرار وجود دارد که باید باشکوه برگزار شود البته احترام و ادب کردن به دیگر معصومین(ع) هم در این عرصه مانعی ندارد ولی معصومین(ع) بر این زیارت و پیادهروی اربعین تاکید دارند تا پرچم باقی بماند.
مسئله دیگر زیارت حضرت سیدالشهداء(ع) است؛ در همه زیارتها میخوانیم؛ السلام علیک یا رسول الله، السلام علیک یا امیرالمؤمنین، ولی در مورد حضرت سیدالشهدا(ع)داریم؛
أَلسَّلامُ عَلَی الشَّیْبِ الْخَضیبِ
سلام بر آن محاسن بخون خضاب شده،
أَلسَّلامُ عَلَی الْخَدِّ التَّریبِ
سلام بر آن گونه خاک آلوده،
أَلسَّلامُ عَلَی الْبَدَنِ السَّلیبِ
سلام بر آن بدن جامه به غنیمت رفته،
أَلسَّلامُ عَلَی الثَّغْرِ الْمَقْرُوعِ بِالْقَضیبِ
سلام بر آن دندانهایی که با چوب خیزران زده شده،
أَلسَّلامُ عَلَی الرَّأْسِ الْمَرْفُوعِ
سلام برآن سر بالای نیزه رفته.
یعنی اعضای بدن آن حضرت هم زیارت و سلام دارد در حالی که دیگر معصومین(ع) چنین وضعیتی ندارند. به هر حال میخواهم بگویم نهضت سیدالشهدا(ع) علَم و پرچم اسلام است و این پیادهروی اربعین در حقیقت، در اهتزاز نگاه داشتن این پرچم است.
عالم از شور تو غرق هیجان است هنوز/ نهضتت مایه الهام جهان است هنوز/ در فداکاری مردانهات ای رهبر عشق/ چشم ایام به حیرت نگران است هنوز/ جاودان بینمت استاده به پیکار دلیر/ لا اری الموت تو را ورد زبان است هنوز/ تربت پاک تو ای اسوه آزادی و عشق/ سرمه دیده صاحبنظران است هنوز.
امید که به سهم خودمان تلاش وافر برای به اهتزازدرآوردن این پرچم داشته باشیم و این فرهنگ را در بین نسلهای آینده سینه به سینه منتقل کنیم.
نظر شما