گاهی در حد چند بسته نمک و گاهی به ارزش چندین لوستر، فرش و... با قلبهای عاشق و دستانی باز قدم در این راه میگذارند. مریدان شاه خراسان در تمام طول سال دنبال فرصتی هستند تا به محضر امام هشتم شیعیان(ع) عرض ارادت کنند، در تمام پیچ و خمهای زندگی توجه حضرت(ع) را معطوف خود و زندگیشان میبینند و میکوشند با اهدای نذرهای خود به بارگاه منور رضوی، گوشهای از این لطف را جبران کنند.
سال به سال بر حجم نذری و تعداد ناذران حرم مطهر رضوی افزوده میشود و ارادتمندان حضرتش از داخل و خارج کشور نذرهای خود را روانه مضجع نورانی حضرت رضا(ع) میکنند. نذرهایی که گاه برای تعریف ریالی از دایره اعداد خارج هستند و فقط میتوان در آنها میزان ارادت را یافت. این نذورات از مهمانسرا گرفته تا روشنایی، فرش، چایخانه و... را شامل میشود. در ادامه، مروری بر مهمترین آنها در سال گذشته داریم.
پای کار حرم مطهر و نوعروس و دامادها
یکی از پرطرفدارترین بخشهای نذر، تقدیم هزینه تأمین فرش به بخش نذورات است. از آنجا که این نذر کاملاً در خدمت تمام زائران است، توجه ناذران را به خود جلب میکند. منابع اهدایی در این زمینه تبدیل به فرشهای خوش طرح و رنگ میشود که فضای اماکن متبرکه را زیبا میکند. مدیرکل نذورات آستان قدس رضوی دراین خصوص میگوید: «در سال ۱۴۰۲ با مشارکت ناذران، بیش از ۴هزار مترمربع فرش دستباف و ۳۲هزار مترمربع فرش ماشینی برای مفروش کردن رواقها و صحنهای حرم مطهر رضوی از محل نذر فرش تولید و خریداری شده است».
در زمانهای مختلف شبانهروز، جلسات قرآن در اماکن متبرکه حرم مطهر برپاست، از آموزش گرفته تا قرائت و دورهمی قرآنی. روشن نگه داشتن چراغ این محافل یاری ارادتمندان کوی حضرتش را میطلبد و در همین راستا هر ساله ناذران زیادی پای کار میآیند و نذرهای قرآنی بجا میآورند. علیرضا اسماعیلزاده با اشاره به همراهی پررنگ مردم در این بخش میگوید: «بر اساس نیت نذورات، بیش از ۱۵میلیارد ریال مشارکت مردمی به منظور تهیه قرآن برای استفاده در حرم مطهر رضوی وصول شده است. به این ترتیب که با مشارکت ناذران در سال ۱۴۰۲، ۲۰هزار جلد قرآن به نومزدوجین و ۱۰هزار جلد قرآن به زائران غیرایرانی به ارزش ۱۰۰ میلیارد ریال از محل نیت نذر قرآن تهیه و اهدا شده است».
نذر سفره حضرت(ع)
یکی از بزرگترین مجموعههای حرم مطهر رضوی که خدمات ارزندهای به زائران ارائه میدهد، مهمانسرای حضرت است. همانطور که دلدادگان زیادی علاقهمند به نشستن در این سفره هستند، افراد زیادی هم دوست دارند در پهن شدن این سفره نقش داشته باشند و نذورات خود را به این بخش اهدا میکنند. اسماعیلزاده توضیح میدهد: «در سال ۱۴۰۲، بیش از ۲هزارو۶۰۰ میلیارد ریال مشارکت مردمی در تأمین غذای مهمانسرای حضرت داشتهایم. نذورات مهمانسرای حضرت(ع) یکی از شاخصترین موارد نذر است. بهگونهای که ناذران از گذشته تا امروز نگاه خاصی به این موضوع داشتهاند و اقلام و محصولات غذایی مختلفی را در قالب نذورات اهدا کردهاند».
علیرضا اسماعیلزاده اضافه میکند: «سال گذشته با مشارکت ناذران، بهطور میانگین روزانه ۶هزار زائر توفیق یافتند در دو وعده ناهار و شام بر سفره با کرامت امام هشتم(ع) بنشینند».
از برکات وجود مرقد مطهر امام رضا(ع) در شهر ما این است افراد با مشکلات مختلف از بذل توجه حضرت(ع) بهرهمند میشوند. نذورات در بخش سلامت و درمان کمک کرده در این حوزه هم اتفاقات خوبی رقم بخورد. به گفته علیرضا اسماعیلزاده در سال گذشته مبلغ ۲۴۵میلیارد ریال از نذورات مردم به حوزه سلامت، درمان و تأمین داروی نیازمندان اختصاص یافته است. او ادامه میدهد: «آستان قدس رضوی همیشه به بخش درمان و سلامت توجه داشته و در تلاش بوده گرهی از مسائل مردم باز کند. به همین خاطر پس از اداره حرم مطهر رضوی، دومین اولویت این آستان، رفع مشکلات و نیازهای مردم در بخش بهداشت و درمان است».
مدیرکل نذورات آستان قدس رضوی تشریح میکند: «در ۱۲ ماهه سال گذشته، بیش از ۲۰۰ اردوی جهادی سلامت با عنوان نذر شفا با ارائه خدمات رایگان درمانی و دارویی، از محل نیت نذر درمان و سلامت به بیش از ۲۰۰ هزار نفر، در سطح کشور برگزار و نزدیک به ۲میلیون خدمت سلامت محور ارائه شده است».
پولهایی برای هدیه آزادی
همراهی ناذران خوشنیت در سال گذشته سبب شد انسانهایی در سطح شهر و کشورمان دوباره طعم آزادی را بچشند. علیرضا اسماعیلزاده توضیح میدهد: «مبلغ ۲۲ میلیارد ریال، میزان مشارکت مردمیای بود که برای آزادسازی زندانیان جرایم مالی غیرعمد استفاده شد».
او ادامه داد: «از آغاز پویش نذر امام(ع) تا پایان سال ۱۴۰۲ در ابتدا با محوریت آزادسازی مادران زندانی جرایم مالی غیرعمد و در ادامه آزادسازی پدران زندانی جرایم مالی غیرعمد، با مشارکت ناذران و خادمیاران رضوی بیش از ۸۰۰ زندانی (مادر و پدر) جرایم مالی غیرعمد آزاد شدند».
به یمن پای کار آمدن دلدادگان حضرت رضا(ع)، اتفاقاتی در سالهای اخیر افتاده است تا هر عاشق کویش، فرصت زیارت گنبد طلا و ضریح نورانی را داشته باشد. در همین خصوص نذوراتی با عنوان نذر زائراولی به آستان قدس اهدا شده است. اسماعیلزاده توضیح میدهد: «در این زمینه ۵۰ میلیارد ریال بهمنظور اعزام حدود ۲۰هزار زائر اولی به مشهد مقدس، کمک شده است. به همین راستا در سال ۱۴۰۲ با همکاری کانونهای خدمت رضوی از سراسر کشور حدود ۲۰ هزار زائر اولی به مدت سه روز میهمان امام هشتم(ع) بودهاند».
بفرمایید چایخانه دعوت حضرت(ع)
چند سالی میشود که چایخانه پربرکت حضرت رضا(ع) در حرم مطهر ایجاد شده است و زائران بسیاری دوست دارند طعم چای و شربت این مکان را بچشند. به گفته اسماعیلزاده حدود ۳۳۷میلیارد ریال نذورات به به چایخانههای حرم مطهر رضوی اختصاص یافته است. این مبلغ علاوه بر تأمین قند، چای، نبات و... برای خرید تجهیزات نیز هزینه شده است.
هر ساله شاهد این هستیم که عملیاتهای عمرانی گسترده در حرم مطهر رضوی اجرایی میشود. پیش بردن این حجم از برنامههای عمرانی با همراهی و مشارکت مردم و ناذران عمرانی میسر میشود. ناذران در این حوزه در سال گذشته ۲هزارو۴۰۰ میلیارد ریال به توسعه و عمران حرم مطهر رضوی کمک کردهاند. بنا به اعلام مدیرکل نذورات آستان قدس رضوی، این مبلغ برای ساخت رواق جدید زیرسطحی، تکمیل سنگفرش صحنها، توسعه سایهبانهای متحرک صحنهای حرم مطهر رضوی و همچنین توسعه نمازخانهها و مجتمعها هزینه شده است.
همه ما به محض ورود به حرم مطهر رضوی متوجه روشنایی و نورپردازیهای زیبای این مکان مقدس میشویم. توسعه این بخش از حرم مطهر هم با همراهی و نذورات شهروندان پیش میرود. اسماعیلزاده میگوید: «امسال از محل نذورات مردم ۴۰ میلیارد ریال به تأمین نورآرایی و روشنایی حرم مطهر اختصاص یافته است». علاوه بر مواردی که اشاره کردیم، زائران و مجاوران حضرت نذرهایی هم در زمینه قربانی، محرومان، ازدواج آسان و عقیقه اختصاص دادهاند.
لازم به توضیح است غیر از دفاتر اصلی نذورات در حرم مطهر و مراجعه حضوری، زائران و ارادتمندان امام رئوف(ع) میتوانند به صورت مجازی و از طریق سامانه www.nazr.razavi.ir موضوع نذر مورد نظر خود را انتخاب و نذر خود را ادا کنند.
نظر شما