تحولات منطقه

شروع فعالیت مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی از سال ۱۳۹۷ بوده و از دو سال بعد یعنی ۱۳۹۹ دکتر رضا آذریان مدیریت این مجموعه فعال را عهده‌دار است. مرکزی که با تجمیع کلینیک‌های مشاوره آستان قدس پا گرفت و در ادامه بر وسعت فضای خدمتی آن افزوده شد.

خدمتی برای توانمند سازی و سلامت روان زائر و مجاور
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

از حرم مطهر تا بولوار بعثت، از بولوار خیام‌ تا حاشیه شهر و از مشهد تا دورترین شهرستان‌های غرب و شرق و شمال و جنوب کشور، اهالی کشورمان می‌توانند پای میز مشاوره بنشینند و از دغدغه‌های فردی، خانوادگی، تربیتی و... فاصله بگیرند. این فرصت‌های مشاوره به برکت نام‌ امام رضا(ع) برپاست و همواره بر ظرفیت‌های کاری این حوزه افزوده می‌شود.

حدود سه دهه است که خدمات مشاوره از سوی خدمتگزاران در آستان قدس رضوی به مردم عزیز کشورمان ارائه می‌شود و در گذر زمان این خدمت شکل کامل‌تری به خود گرفته است. در ۶سال اخیر خدمات مشاوره‌ای حرم ‌مطهر و کانون‌های خدمتی در مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی تجمیع شده است که در ادامه مروری بر خدمات این مجموعه بزرگ داریم.

تجمیع خدمات در مرکزی تخصصی

شروع فعالیت مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی از سال ۱۳۹۷ بوده و از دو سال بعد یعنی ۱۳۹۹ دکتر رضا آذریان مدیریت این مجموعه فعال را عهده‌دار است. مرکزی که با تجمیع کلینیک‌های مشاوره آستان قدس پا گرفت و در ادامه بر وسعت فضای خدمتی آن افزوده شد. آذریان توضیح می‌دهد: «کلینیک‌های مشاوره باب‌الهادی در حرم مطهر و کلینیک مشاوره بعثت در بولوار بعثت تا سال ۱۳۹۷ به ترتیب ذیل ‌نظر اداره پاسخگویی معاونت تبلیغات اسلامی و مؤسسه خدمات مشاوره‌ای و پژوهش‌های اجتماعی جوانان فعالیت داشتند و از این زمان به بعد فعالیت خود را در قالب مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی ادامه دادند تا کار در یک فضای تخصصی برای ارائه مشاوره مطلوب انجام گیرد».

با شروع به کار این مرکز خدماتی جدید و متفاوت، مدیران آن در پی ایجاد فضاهای جدید نیز بودند، در همین راستا کلینیک‌های روان‌شناسی غدیر، زائرسرای رضوی، زائرشهر رضوی و تربیت ‌بدنی را ایجاد کردند که در ادامه و با شیوع کرونا کلینیک‌های زائرشهر و زائرسرا تعطیل شدند و ارائه خدمات در چهار فضای باقیمانده تاکنون ادامه پیدا کرده است.

از جلسه رایگان تا تخفیف‌های ویژه

رضا آذریان درباره نحوه پذیرش مراجعان در این چهار کلینیک می‌گوید: «در کلینیک‌ باب‌الهادی حرم مطهر رضوی مشاوره تک‌جلسه‌ای و رایگان است و در صورت نیاز به تداوم جلسات، نفرات به سایر کلینیک‌ها معرفی می‌شوند، در سه کلینیک دیگر مراجعه‌کنندگان با دهک اقتصادی یک تا سه خدمات رایگان دریافت می‌کنند و افراد ذیل دهک‌های ۴ تا ۶ هم تا سقف ۵۰ درصد تخفیف استفاده می‌کنند. از افراد سایر دهک‌ها هم هزینه کامل خدمات دریافت می‌شود. این شناسایی دهک‌ هم از طریق اتصال ما به سامانه رفاهی ایرانیان محقق می‌شود».

آذریان که خودش دکترای تخصصی روان‌شناسی دارد درباره هزینه دریافتی کامل بابت خدمات مشاوره می‌گوید: «همکاران ما در کلینیک‌ها براساس تعرفه‌های سازمان روان‌شناسی و مشاوره، ویزیت دریافت می‌کنند، این مبلغ برای مشاوران فوق‌لیسانس ۳۲۲ هزار تومان و برای مشاوران دکترا ۳۷۸ هزار تومان است».

خدمتی به روح زائر و مجاور

خدمتی به وسعت ایران

خدمات مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی به وسعت ایران ما جاری است و فراتر از کلینیک‌ها هم‌ اقدام‌ها پیش می‌رود، دکتر آذریان توضیح می‌دهد: «۲۰ کانون مشاوره موقت در حاشیه شهر مشهد برپاست، این کانون‌ها ویژه اقشار آسیب‌پذیر و نیازمند دایر شده است، به این ترتیب که پایگاه‌ها و گروه‌های مردمی و یا مساجد متناسب با تعاملاتی که با شهروندان دارند و برنامه اجرا می‌کنند، اعلام‌ نیاز کرده و پس از بررسی درخواستشان نیروی مشاور را در محله آن‌ها مستقر می‌کنیم‌ تا خدمات و مشاوره رایگان ارائه بدهند».

او ادامه می‌دهد: «علاوه بر مشهد در تمام ۳۱ استان کشور، کانون تخصصی مشاوره و مددکاری فعال شده ‌و حدود هزار و ۲۰۰ مشاور در ۲۶۶ شهرستان به مردم این مناطق خدمت می‌کنند».

جذب مشاوران با آزمون تخصصی

مشاورانی با تحصیلات فوق‌لیسانس و دکترا در این چهار کلینیک فعال هستند و خدمات مشاوره‌ای را به زائران و مجاوران حضرت رضا(ع) ارائه می‌دهند، دکتر آذریان توضیح می‌دهد: «این کلینیک‌ها با ظرفیت ۱۲۰ مشاور خدمات ارائه می‌دهند. ۴۰ خادمیار هم به صورت حضوری در این راستا فعالیت دارند».

نکته مهم در خصوص به کارگیری مشاوران در مجموعه آستان قدس رضوی، حساسیت در بهره‌گیری از افراد توانمند است. آذریان در خصوص این فرایند می‌گوید: «جذب مشاوران در کلینیک‌های مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی با حساسیت بالا انجام می‌گیرد، در سال یک بار فراخوان آزمون تخصصی جذب می‌دهیم با این پیش‌شرط که افراد باید متأهل باشند و به سن ۲۸ سال رسیده باشند. همچنین ۳۰۰ ساعت سابقه کار مشاوره هم جزو شروط کار است. در پایان بر اساس نمره، افراد واجد شرایط دعوت به مصاحبه می‌شوند و پس از گزینش و بررسی وضعیت فردی و اجتماعی در صورت تأیید در تمام مراحل، در مرکز مشغول به کار می‌شوند».

مشاوران پس از جذب هم رصد می‌شوند

مشاوران پس از شروع به کار در یکی از رتبه‌های شغلی یک تا سه قرار می‌گیرند و در طول خدمت هم وضعیت آن‌ها رصد می‌شود، آن‌ طور که آذریان تشریح می‌کند فروردین هر سال عملکرد مشاوران در زمینه ارائه خدمت به مراجع، نظرسنجی مراجعه‌کنندگان و حضور در جلسات ارزیابی کارگروه تخصصی مورد بررسی قرار می‌گیرد و رتبه‌بندی جدید افراد تنظیم می‌شود. رضا آذریان توضیح می‌دهد: «ما ذیل مجموعه آستان قدس رضوی و نام امام رضا(ع) فعالیت داریم، به این‌ ترتیب برای ما خیلی مهم است که هیچ خطایی نداشته باشیم ‌به همین دلیل از جذب مشاور گرفته تا پاسخ به مراجعه‌کنندگان، روند کار رصد می‌شود تا بهترین نتیجه حاصل شود».

آذریان در خصوص رعایت اصول فرهنگی، اجتماعی و اسلامی جامعه می‌گوید: «ما در مرکز جامع مشاوره آستان قدس بر پوشش اداری پرسنل و تفکیک جنسیتی مشاوره فردی تأکید داریم؛ چرا که رعایت این موارد ذیل‌ نام امام رضا(ع) ضروری است».

ترویج مشاوره‌ در جامعه

دکتر رضا آذریان در بخش پایانی این گفت‌وگو اطلاعات‌ تکمیلی در خصوص مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی ارائه می‌دهد، او عنوان «جامع» را عاملی می‌داند برای گسترش خدمات این مجموعه و تشریح می‌کند: «خدمات این مرکز در مجموع چهار کلینیک فعال، بسیار گسترده و متنوع است تا به نیاز تمام مراجعه‌کنندگان پاسخ داده شود.

تأمین محتوا و ترویج جایگاه مشاوره در زندگی مردم یکی از خلاقیت‌های مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی در سال‌های اخیر بوده است، این هدف‌گذاری سبب شده نیروهای مجموعه در دو بخش توانمندسازی مشاوران و مراجعان محتواهایی تولید کنند تا آگاهی‌بخشی بیشتر در خصوص مشاوره را پیش ببرند».

مدیر مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی درباره میزان مراجعات به این مجموعه می‌گوید: «در سال گذشته حدود ۲۵ هزار مراجعه به کلینیک‌های مرکز داشته‌ایم و پیش‌بینی ما این است که در سال ۱۴۰۳ بیش از ۳۰ هزار نفر در این چهار کلینیک ویزیت شوند که معمولاً ۶۰ درصد را بانوان و ۴۰ درصد را آقایان تشکیل می‌دهند. علاوه بر این مراجعات در کلینیک‌های سطح شهر مشهد، مشاوره‌های فردی و آموزش‌های گروهی در سطح کانون‌های خادمیاری سراسر کشور هم داشته‌ایم که تعداد آن‌ها بیش از ۱۶۰ هزار نفر جلسه بوده است».

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.