تحولات منطقه

موضوع فرسودگی بیمارستان‌های پایتخت مسئله جدیدی نیست و سال‌هاست کارشناسان مدیریت بحران درباره آن هشدار می‌دهند، حتی مسئولان وزارت بهداشت نیز به این مسئله خطرناک اشاره کرده اند، اما اینکه چرا این مشکل هنوز حل نشده پرسشی است که باید به آن پاسخ دهند.

نبض خطر در بیمارستان‌های پایتخت تند می‌زند / ۷۸ درصد بیمارستان‌های تهران نیاز به بازسازی دارند
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

گرچه درمیان سکوت مسئولان هشدارهایی که هر از گاه یکی از نمایندگان مجلس یا اعضای شورای شهر تهران درباره خطر فرسودگی بیمارستان‌ها می‌دهند، زنگ خطری است که گاه به گاهی نواخته، اما خیلی زود فراموش می‌شود و در هیاهیوی روزمرگی به محاق می‌رود.
۱۵۵ هزار تخت فرسوده است
«سعید کریمی» معاون درمان پیشین وزارت بهداشت درباره بیمارستان‌های فرسوده در کشور سال گذشته هشدار داد: درحال حاضر ۱۵۵ هزار تخت بیمارستانی فرسوده در کشور داریم که قدمت برخی از بیمارستان‌ها به ۱۰۰ سال می‌رسد و با توجه به اینکه اعتبار خاصی برای ایمن‌سازی بیمارستان‌ها در نظر گرفته نشده است، مشخص نیست از منابع جاری وزارت بهداشت چه میزان می‌توان برای نوسازی بیمارستان‌های فرسوده استفاده کرد و ایمن‌سازی آن‌ها کار راحتی نیست.
۸ بیمارستان فرسوده اخطار گرفتند
سوده نجفی نیز یکی از اعضای شورای شهر تهران شهریور امسال با اشاره به موضوع بیمارستان‌های فرسوده در پایتخت اذعان کرد: تعداد هشت بیمارستان پایتخت شامل بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)، امام خمینی (ره)، لولاگر، طرفه، سینا، بوعلی، شهدای یافت‌آباد و فیاض‌بخش به‌عنوان ساختمان‌های ناایمن معرفی شده‌اند که البته بیمارستان‌های لولاگر و شهدای یافت آباد قدیمی و فرسوده هستند و اخطار تخلیه گرفته‌اند اما هنوز تخلیه نشده‌اند.
به گفته وی وضعیت بیمارستان‌های شریعتی و گاندی که سال گذشته دچار آتش سوزی شد نیز به همین شکل است واخطار ایمنی دارند، ضمن آنکه برخی بیمارستان‌های دیگر نیز دارای نواقص ایمنی هستند و اخطارهای ایمنی از سوی سازمان آتش‌نشانی دریافت کرده‌اند.
وی عنوان می‌کند: در این بین بیمارستان‌های دولتی بیش از بیمارستان‌های خصوصی مشکل ایمنی دارند و با توجه به اینکه بیمارستان‌های دولتی به دلیل هزینه‌های درمانی پایین‌تر نسبت به بیمارستان‌های خصوصی مراجعه‌کننده بیشتری دارند، در صورت وقوع هر گونه حادثه احتمالی شهروندان بیشتری دچار سانحه خواهند. بنابراین ضرورت دارد دولت و وزارت بهداشت نسبت به ایمن‌سازی این بیمارستان‌ها توجه جدی داشته باشند.

نبض خطر در بیمارستان‌های پایتخت تند می‌زند


۷۸درصد بیمارستان‌ها ناایمن هستند
اما فریبرز ناطقی‌الهی، بنیان‌گذار مقاوم‌سازی و مدیریت بحران کشور که در سال‌های ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۴ با هزینه شخصی خود ۱۱۰بیمارستان تهران را مطالعه و بررسی کرده، به ما گفت: پس از تحقیق در خصوص این بیمارستان‌ها و تهیه نقشه آسیب‌پذیری بیمارستان‌های مناطق بیست‌ودوگانه تهران، آن را در اختیار وزیر وقت بهداشت قرار دادم که موجب شد مدیری فنی برای مقاوم‌سازی بیمارستان‌های تهران انتخاب کند؛ اما به دلیل اینکه وی تخصص لازم را نداشت و به بیمارستان‌ها به عنوان ابنیه معمولی نگاه می‌کرد، با وجود صرف هزینه‌های بسیار زیاد، این پروژه بدون هیچ‌گونه اقدامی متوقف شد. پس از آن نیز برای هر یک از وزیران بهداشت که بر این مسند تکیه زدند، این نقشه را فرستادم اما متأسفانه تاکنون اقدامی جدی برای ایمن‌سازی این بیمارستان‌ها صورت نگرفته است.
این استاد نمونه کشوری در حوزه مهندسی سازه و زلزله با اشاره به نتایج بدست آمده از بررسی میزان آسیب‌پذیری بیمارستان‌های تهران، افزود: براساس این تحقیق، میزان آسیب‌پذیری ۷۸درصد بیمارستان‌های این کلانشهر در سطح بالاست و ساختمان تعدادی از بیمارستان‌های پایتخت آسیب‌پذیری متوسط دارند.
وی با اشاره به این موضوع که شمار بسیار اندکی از آن‌ها ممکن است پس از وقوع زلزله‌ای به بزرگی ۵/ ۵ ریشتر بتوانند به خدمات خود ادامه دهند، گفت: ضرورت دارد حتی اگر نمی‌توانیم برنامه جامعی برای شهرها داشته باشیم، ایمن‌سازی مراکز حیاتی مثل آب، برق، گاز، مخابرات و بیمارستان‌ها را در اولویت قرار دهیم تا در صورت بروز حادثه بتوان جان مصدومان را نجات داد، وگر نه در صورت وقوع هر گونه حادثه احتمالی شهروندان بیشتری دچار سانحه خواهند شد و این افراد نیز به آمار تلفات افزوده می‌شوند.
دکتر ناطقی‌الهی در خصوص فرسودگی بیمارستان‌هایی با قدمت کمتر از ۳۰سال اظهار کرد: در ساخت بیمارستان‌های جدید به دلایل گوناگون از جمله استفاده از مصالح ضعیف‌تر، سیستم طراحی شده به‌طور دقیق اجرا نشده و در برابر زلزله مقاوم نیستند.

نبض خطر در بیمارستان‌های پایتخت تند می‌زند


ضعف قانونی و چالش سازمان آتش‌نشانی
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران نیز در این خصوص به ما گفت: با وجود اجرای مقررات ملی ساختمان از سال ۱۳۸۰ در کشور، هنوز ساختمان‌های ناایمن یکی از چالش‌های اساسی سازمان آتش‌نشانی است.
کامران عبدِوَلی، دلیل این موضوع را ضعف مدیریتی و نبود نظارت دقیق بر ساخت‌وسازهای پیش از سال ۱۳۹۰ دانست که شامل ساختمان‌های درمانی، آموزشی، اداری، نظامی و دیگر ساختمان‌ها می‌شود.
وی ادامه داد: ایمن‌سازی ساختمان‌های درمانی تاکنون قابل قبول نبوده است و بسیاری از بیمارستان‌های دولتی که پذیرش زیادی هم دارند، به دلیل اینکه در گذشته ساخته شده‌اند نیازمند افزایش ضریب ایمنی و ارتقای ضوابط آتش‌نشانی هستند.
ایمن‌سازی به کُندی پیش می‌رود
دکتر عبدولی با اشاره به اینکه موضوع ساختمان‌های ناایمن در سازمان آتش‌نشانی از سال۱۳۹۳ و پس از حادثه سقوط در خیابان جمهوری مطرح شد، افزود: این مهم از سال ۱۳۹۵ با حادثه پلاسکو مورد توجه سازمان آتش‌نشانی قرار گرفت، اما از سال ۱۴۰۱ که وزیر وقت بهداشت مجوز بهره‌برداری مراکز درمانی را منوط به تأییدیه آتش‌نشانی و الزامی کرد، ایمن‌سازی مراکز درمانی به طور جدی مورد توجه قرار گرفت و با ارزیابی ساختمان‌های موجود، دستورالعمل‌های اجرایی به بیمارستان‌های ناایمن ابلاغ شد؛ اما با توجه به ضعف قانون در بحث ایمنی و خلأ‌های قانونی موجود، تاکنون این مهم به کُندی انجام شده است وامید می‌رود با همکاری دولت و مجلس ضعف ایمنی در قانون ایمن‌سازی ساختمان‌ها برطرف شود.
حادثه‌ای بحرانی‌تر از پلاسکو
معاون ایمنی و پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران در پاسخ به اینکه در حال حاضر کدام بیمارستان‌های تهران مجوز ایمنی از سازمان آتش‌نشانی دریافت نکرده‌اند، گفت: در شهر تهران از ۱۵۹ بیمارستان موجود، ۱۲ بیمارستان تأییدیه آتش‌نشانی گرفته و ۷۰ بیمارستان فاز یک ایمن‌سازی را پشت سر گذاشته‌اند و در مرحله فاز دوم هستند وامید می‌رود تا پایان سال فاز سوم که فاز نهایی ایمن‌سازی است را پشت سر بگذارند. اما ۶ بیمارستان بحرانی و در شرایطی هستند که اگر کوچک‌ترین حریقی اتفاق افتد، حادثه‌ای بحرانی‌تر از پلاسکو رقم خواهد خورد.
به گفته عبدِ ولی بیمارستان‌های سینا، بوعلی، حضرت رسول(ص)، امام خمینی(ره)، شهدای یافت‌آباد و فیاض‌بخش در شرایط بحرانی قرار دارند که تذکرات لازم را دریافت کرده‌اند، اما هنوز اقدامات مؤثری از سوی آن‌ها صورت نگرفته است و اگر تا پایان امسال ایمن‌سازی را آغاز نکنند، پلمب خواهند شد.
وی ادامه داد: حدود ۷۱ بیمارستان تاکنون اقدام مؤثری در زمینه ایمن‌سازی انجام نداده‌اند و اگر تا پایان سال اقدام مؤثری انجام ندهند سازمان آتش‌نشانی در مرحله نخست اخطار و در مراحل بعدی با نصب بنر و حکم قضایی نسبت به قطع انشعاب آب، برق و گاز آن‌ها اقدام خواهد کرد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.