تحولات منطقه

رئیس جمهور ایران در پیامی خطاب به فعالان حوزه تولید، صنعت و صادرات زعفران گفت: زعفران به عنوان طلای سرخ نماد میراث کهن سرزمین مان خصوصا در خراسان بزرگ است و سرمایه ارزشمندی برای تقویت اقتصاد کشور و درخشش نام ایران در عرصه جهانی به شمار می آید.

زعفران سرمایه ارزشمند برای تقویت اقتصاد کشور است
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، اختتامیه اولین جشنواره ملی زعفران با حضور مسئولان استانی، نمایندگان برخی از کشورهای همسایه از جمله عربستان و  فعالان زنجیره ارزش این محصول در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار و پیام رئیس جمهور به مناسبت روز ملی زعفران قرائت شد. مسعود پزشکیان در پیام خود که توسط غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی قرائت شد، خطاب به فعالان حوزه تولید، صنعت و صادرات زعفران به مناسبت ۵ آبان روز ملی زعفران عنوان کرده است: در دروانی که جهان پرشتاب در مسیر پیشرفت های علمی و اقتصادی گام برمی دارد و شعار توسعه پایدار در بستر نوآوری و نو اندیشی محقق می شود بهره گیری هوشمندانه از ظرفیت ها و استعدادهای بی نظیر کشور در جهت تقویت تولید و صادرات ضرورتی انکار ناپذیر است. ایران عزیز با طبیعتی  متنوع و قوی هموراه مهد پرورش گیاهان ارزشمندی بوده که نقش مهمی در صادرات غیر نفتی ایفا می کنند و در این میان زعفران ایران به عنوان طلای سرخ هموراه جایگاه برجسته ای در بازارهای جهانی داشته است.

وی در ادامه پیام خود آورده است:  ۵ آبان ماه به عنوان روز ملی زعفران مجالی ارزشمند برای تجلیل از دستاوردها و تلاش های ماندگار کشاورزان و تولید کنندگان و صادرکنندگان این محصول گران سنگ به شمار می آید که همچون نگینی درخشان تاریخ و فرهنگ ایران عزیزمان را مزین کرده است. زعفران این طلای سرخ نه تنها نماد میراث کهن سرزمینمان خصوصا در خراسان بزرگ است بلکه سرمایه ارزشمند برای تقویت اقتصاد کشورمان و درخشش نام ایران در عرصه جهانی به شمار می آید. با نام گذاری این روز ملی گامی بلند در جهت پاسداشت زحمات همه عزیزان در معرفی این محصول ارزشمند و تقویت جایگاه برند زعفران ایران در بازارهای بین اللملی برداشته شده است.

رئیس جمهور ایران با تاکید بر جایگاه تقویت برند زعفران ایرانی گفته است: بر این باوریم که زعفران همانگونه که در طول تاریخ جایگاه برجسته ای داشته است امروز نیز می تواند با تکیه بر دانش نوین و فناوری های پیشرفته و تلاش های همدلانه فعالان این حوزه به نقطه اوج بی سابقه های دست پیدا کند. به همین استناد نیز تاکید داریم تقویت برند زعفران ایران در بازارهای بین المللی نه تنها  ضامن صیانت از این محصول راهبردی خواهد بود بلکه موجبات افزایش رقابت پذیری کشورمان در بازارهای جهانی زعفران را فراهم خواهد کرد. زعفران ایران باید به جایگاه واقعی خود بازگردد و سهم شایسته ای را بازارهای جهانی از آن خود نماید.

پزشکیان همدلی را یکی از راهکارهای موفقیت در عرصه برند سازی زعفران دانسته و اضافه کرده است: در این راستا از تمام فعالان زنجیره ارزش زعفران انتظار می رود تا با همکاری، هم فکری وهمگرایی در تولید، ارتقا ظرفیت فرآوری و اقدامات منتج به صادرات این محصول و از آن مهمتر معرفی زعفران ایران به بازارهای بین المللی پیشگام باشند. دولت نیز خود را موظف میداند تا با حمایت ار تولید کنندگان، فعالان حوزه فراوری و صادرکنندگان این محصول زمینه رشد و تعالی بیشتر این صنعت را فراهم آورد. ضمن گرامیداشت این روز ملی بر هم بستگی و نوآوری و تلاش مستمر برای ارتقا جایگاه زعفران ایران در جهان تاکید نموده و امید داریم که با همدلی و همکاری آینده ای درخشانتر برای این محصول در دولت وفاق ملی رقم بخورد.

پس از قرائت این پیام، استاندار خراسان رضوی دستور تشکیل جلسه ای را به معاون اقتصادی خود در هفته آینده  داد تا مسائل مطرح شده در این اختتامیه در قالب مصوبه ای جمع بندی شود و پس از آن در ماه آینده تقسیم کار اجرایی لازم در پیگیری این مصوبات انجام شود.

مظفری با تاکید بر حل مباحث پیرامون مشکلات زعفران گفت: با دسته بندی مشکلات هریک از مواردی که نیاز است در سطح ملی مجوز آن اخذ شود پیگیری لازم انجام خواهد شد تا مجوزات آن احصا شود و لازم است تمام  ظرفیت های داخل استان نیز در همین زمینه به کار گرفته شود.

حل مسائل زعفران نیارمند راهبرد مشترک است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از دیگر سخنرانان این اختتامیه گفت: آن چیزی که امروز در بخش کشاورزی ایران باید به آن توجه داشته باشیم و دنیا هم مبتنی بر آن در حال اداره و سرمایه گذاری است امنیت غذایی است. ظرفیت اسمی امروز ما در تامین نیازهای غذایی کشور به شکلی است که میتوانیم به بخشی از تامین امنیت غذایی منطقه خودمان و کشورهای همجوار ورود کنیم.
غلامرضا قنبری ادامه داد: آنچه می تواند کشاورزی ایران را به دنیا معرفی کند و تا جای ممکن به ارزآوری اقتصاد کشاورزی کمک کند صادرات محصولات غیر نفتی است. قطعا مزیت های بخش کشاوزی ما قله هایی است که می تواند کشاورزی ایران از جمله زعفران را معرفی کند. زعفران دارای زوایای پنهان و ناشناخته متعددی در مزیت هایش است و برای معرفی این مزیت ها به جامعه جهانی فاصله بسیاری داریم.
وی با تاکید بر ایجاد مرجعیت برای محصول زعفران افزود: اگر قرار باشد در محصولاتی مانند زعفران و مزیت های خود آن در دنیا پیشرو باشیم باید در ارتباط با آن مرجعیت ایجاد کنیم و ضرورت دارد که ظرفیت‌های این محصول به جامعه جهانی معرفی شود. زعفران ایرانی و محصولات زیرمجموعه آن، باید دارای مرجعیت باشد. این مرجعیت از حیث علمی، آموزشی، فرآوری و بسته بندی، صادرات، تجارت، برداشت و کاشت وسایر حوزه ها است اما امروز مرجعیت تنها در عرصه تولید ختم می شود.
قنبری توضیح داد: متوسط راندمان تولید تا رکوردها نه تنها در رابطه با محصول زعفران بلکه در بیشتر محصولات کشاورزی فاصله بسیار زیادی  دارد و قطعا ما به دنبال این نیستیم مزیت های خود را با قیمت های بسیار بالا به دنیا معرفی کنیم. به هر جهت ما نیاز داریم این محصول شناسانده شود و سیاست های ما به دنبال این است که توسعه بازار جهانی را از طریق این محصول در بخش کشاورزی ایجاد و سایر محصولات کشاورزی خود را معرفی کنیم.
وی تصریح کرد: باید تمامی مراحل زنجیره ارزش زعفران هدایت و راهبری شود.  پیشرو بودن خراسان رضوی در هدایت و راهبردی بودن زعفران، نقش بسیار اساسی دارد. قیمت و هزینه تمام شده زعفران در مزارع تولیدی افزایش پیدا کرده است و باید به کشاورزان و کسب سود آنان توجه شود.کیفیت و مرغوبیت زعفران باید از مزرعه تامین شود. تولید زعفران با کیفیت اندک، تاثیر منفی در بازارهای صادراتی دارد و باید هماهنگی و راهبردهای مشترکی در این زمینه ایجاد شود.

اعتبار زعفران ایرانی به سلامت محصول فرآوری شده است

رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این همایش با قدردانی از همه برگزارکنندگان نخستین جشنواره روز ملی زعفران در این استان گفت: نخستین سالی است که این جشنواره در چنین گستره‌ای برگزار می‌شود و در این زمینه هماهنگی کاملی بین بخش خصوصی و دولتی و فعالان زنجیره ارزش این محصول ایجاد شد تا اهمیت زعفران را به عنوان یک محصول استراتژیک برای آحاد جامعه تبیین نماییم.
محمد رضا توکلی زاده عنوان کرد: در حوزه زراعت زعفران، مهم‌ترین مسئله بحث بهره‌وری است و در این راستا ضرورت دارد تا با بهره‌گیری از فناوری‌های روز، بهره‎‌وری و عملکرد زعفران در واحد سطح را بهبود بدهیم تا مصرف آب کاهش یابد.
وی فرآوری زعفران را یک موضوع مهم دانست و گفت: فرآوری ارتباط مستقیم با سلامت محصول دارد و هیچ کوتاهی قابل بخشش نیست زیرا کوچکترین کوتاهی در این زمینه، جایگاه محصول زعفران ایران را در دنیا خدشه‌دار می کند و در حال حاضر در تمامی مرزهای کشورهای هدف صادراتی ما، آزمایشگاه‌هایی برای سنجش سلامت زعفران وجود دارد که پس از بررسی همه شاخص‌های سلامت محصول، اجازه ورود آن را به کشورشان می‌دهند و اعتبار زعفران ایرانی به سلامت محصول فرآوری شده آن وابسته است.
توکلی‌زاده عنوان کرد: لازم است که در مناطق تولید زعفران، سرمایه‌گذاری لازم انجام بگیرد تا موضوع فرآوری این محصول به ظرفیت خوبی برسد در واقع، هم صادرکنندگان و هم کشاورزان باید در مراکز شاخص تولید زعفران، برای تولید یک محصول سالم و فرآوری مطلوب آن سرمایه‌گذاری لازم را انجام دهند و محصول با ارزش افزوده بالاتری را به بازار عرضه نمایند.در صورتی که نتوانیم با ایجاد همدلی بین بخش خصوصی و بخش دولتی ارزش افزوده محصول زعفران را برای ایران حفظ کنیم و آن را با ضمانت به دنیا عرضه نماییم، رقبای جهانی، بازار این محصول را به سیطره خود در می‌آورند.
وی گفت: امیدورایم تمامی متولیان امر در بحث محصول زعفران، رسالت خود را تا سال آینده و جشنواره آتی «روز ملی زعفران» انجام دهند و این محصول را در جایگاه شایسته خود قرار دهند.

سهم ۱۰ درصدی ایران از تجارت زعفران دنیا

سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در این اختتامیه پس از قرائت پیام وزیرجهاد کشاورزی به مناسبت روز ملی زعفران گفت: میزان تولید زعفران در کشور ۴۰۰ تن است در حالی که میزان تولید جهانی آن به ۴۰ تن در سال می‌رسد، کمتر از ۱۰ درصد از تجارت زعفران در جهان متعلق به ایران است و متاسفانه تناسبی میان سهم صادراتی ایران با کشورهای تولیدکننده زعفران، وجود ندارد. زعفران طلای سرخ ایران به عنوان یک محصول صادراتی و ارزآور، بسیار ارزشمند بوده اما در این حوزه، دچار خلا گفتمان تجارت هستیم.
محمدرضا طلایی با اشاره به فعالیت های انجام شده در این زمینه گفت: زعفران محصول استراتژیک کشور است و ضرورت دارد، هزینه‌های تولید این محصول کاهش و بهره‌وری در این حوزه افزایش پیدا کند. در حوزه بهره‌وری باید از یافته‌های عملی مرکز تحقیقات، آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌های کشور، در مزارع زعفران استفاده شود و تولید زعفران باید منشا ایجاد اشتغال پایدار و ارزآوری برای کشور باشد و حمایت از چرخه و زنجیره ارزش این محصول از الزامات آن است.
وی افزود: برگزاری جشنواره‌هایی مانند جشنواره روز ملی زعفران باعث می شود تا از نقطه تولید تا عرضه در بازار به فعالان کمک شود.در تولید زعفران دو هدف دنبال می‌شود هدف اول افزایش بهره وری و کاهش هزینه‌ها است و این موضوع به باید در سطح مزارع کشور دنبال می‌شود، هدف دوم اشتغال پایدار و ارزآوری است که این موضوع نیز از طریق هفت هزار تشکل اقتصادی زیر پوشش این سازمان که این موضوع را در حوزه تولید تا بازار هدایت و سیاست گذاری می کند، پیگیری می‌شود.
طلایی تصریح کرد: شبکه تعاون روستایی در راستای  وظایف خود می‌توانند نقش خوبی ایفا کند و از این ظرفیت برای ارتقای کیفیت زعفران بهره مند شود و امیدورایم در ادامه این جشنواره کارگاه های آموزشی زیادی در قالب «طرح های کلان زعفران» اجرا و پیگیری شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.