جمعی از هنرمندان، شاگردان و مسئولان فرهنگی، به همراه خانواده آن مرحوم، نمایشگاهی از آثار هنرمند فقید، شادروان مرتضی روحانی را در نگارخانه رضوان مشهد افتتاح کردند.
در این مراسم مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ضمن تسلیت به خانواده مرحوم مرتضی روحانی، با یادآوری صفات برجسته و ارزشمند اسلامی و شناخت هرچه بیشتر هنر این هنرمند و ثبت فعالیتها و آثار ایشان در حیطه فرهنگ و هنر، یاد و خاطره آن هنرمند فقید را گرامی داشت.
چهره برجسته هنرهای تجسمی کشور
امیرمهدی حکیمی افزود: در این نمایشگاه آثار نقاشی، خوشنویسی و گرافیکی استاد روحانی و شاگردان و دوستان ایشان به نمایش گذاشته شده است.
وی از مرحوم روحانی بهعنوان چهره برجسته هنرهای تجسمی کشور یادکرد و افزود: این هنرمند بزرگ، شاگردان بسیاری را تربیتکرده و در جریانسازی هنری شهر مشهد نقش مهمی داشته است.
وی تصریح کرد: استاد روحانی همچنین در طراحی آرم آستان قدس رضوی نقش داشته است؛ آرم جدید آستان قدس رضوی توسط محمود موحد از شاگردان ایشان، زیر نظر استاد روحانی طراحی و در زیر آرم آن نیز خط استاد روحانی به چشم میخورد. همه این موارد ما را بر آن داشت که بهعنوان یک نهاد هنری در آستان قدس رضوی این بزرگداشت را به یاد استاد برگزار کنیم.
حکیمی یادآور شد: همیشه جریانهای هنری از دل پاتوقها شکل میگیرد به طور مثال ما در ادبیات مشهد انجمنهای ادبی فرخ و... داشتیم که این انجمنها جریانساز بوده است. در زمینه هنرهای تجسمی در روزگاری که هیچ پاتوق و محفلی که برای هنرمندان هنرهای تجسمی وجود نداشت، استاد روحانی در مغازه کوچک خود این نقش را ایفا کردند که از دل این محفل هنری شاگردان بسیاری تربیت شدند و بهتبع آن، آثار بزرگی خلق شد.
مغازهای که پایگاه فرهنگی و هنری بود
مدیر نگارخانه رضوان نیز در این مراسم گفت: نگارخانه رضوان بنا داشت این مراسم بزرگداشت را در زمان حیات استاد روحانی برگزار کند که چند روز مانده به برگزاری نمایشگاه، استاد به دیدار حق شتافتند و برگزاری این نمایشگاه به چهلمین روز درگذشت ایشان موکول شد.
محمود جمالی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه ۶۳ اثر متعلق به استاد مرحوم روحانی و ۲۳ اثر از دوستان و شاگردان ایشان در بخشهای نقاشی، خوشنویسی و طراحی پوستر است، افزود: این آثار قدیمی بوده و متعلق به سالهای دهههای ۵۰، ۶۰، و ۷۰ است که جمعآوری و بهروز کردن این آثار کاری زمانبر و دشوار بود، علاوه بر این، یکی از اقدامات ایشان ثبت و ضبط بناهای تاریخی، کاروانسراها و طبیعت بوده که در این نمایشگاه نیز نمونههای از آن به نمایش گذاشته شده است.
وی، ارزش کار آثار استاد روحانی را بیشتر مربوط به دهههای ۵۰ و ۶۰ دانست و تصریح کرد: مغازه ایشان در کوچه شاهینفر یک پایگاه هنری بوده است که میتوان از آن به تعبیری اداره فرهنگ و هنر نیز یادکرد که در روند انقلاب و اصلاحات فرهنگی که در آن سالها در مشهد صورتگرفته بسیار تأثیرگذار بوده و شخصیتهای بزرگ فرهنگی از این پاتوق فرهنگی برخاستهاند.
خادم هنری امام رضا (ع)
در ادامه این مراسم امیرحسن روحانی، فرزند مرتضی روحانی با اشاره به این که این مراسم دومین نکوداشتی است که از سوی مرکز آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برای پدرم برگزار میشود، گفت: پدرم متولد سال ۱۳۱۸ بود و بعد از آشنایی با آقای ترمهچی وارد حوزه نقاشی شدو در حوزه خوشنویسی نیز فعالیتهایی داشته و در این زمینه پیشکسوت بهحساب میآیند.
وی از مرحوم استاد روحانی بهعنوان خادم هنری امام رضا (ع) یادکرد و ادامه داد: عاملی که ایشان را با سایرین متمایز کرده، درشتنویسی بوده است. کتیبههای بسیاری از مساجد و امام زادهها توسط پدرم به رشته تحریر درآمده است، پدر من همیشه قبل از شروع کار، وضو میگرفت و اقتصاد خانواده ما متبرک به این مهم بود.
ترسیم بزرگترین اثر هنری از چهره امام خمینی (ع)
حسین طالبی در ادامه این مراسم، با اشاره به شخصیت استاد مرتضی روحانی افزود: آقای روحانی، استاد گرانقدری بودند که در حوزه نقاشی و خوشنویسی تبحر زیادی پیدا کردند.
در سال ۱۳۵۷ برای پیروزی انقلاب اسلامی تلاشهای بسیاری کرد و با همکاری تیمی که تشکیل داده بود، بزرگترین چهرهای که از امام خمینی (ره) دیده شد، اثر او و گروه زیرزمینیاش بود.
این نقاش مشهدی بیان کرد: من فکر میکنم چنین مراسماتی باید در زمان حیات هنرمند ایجاد شود. متأسفانه در بافت مذهبی مشهد، آثار هنرمندان، آنگونه که باید و شایسته هنر آن هنرمند است، فروش نمیرود. معتقدم توجه و اهمیت، حق هنرمندان خوب مشهدی است.
در ادامه، محسن توسلی، درباره زندگی هنری این استاد تاکید کرد: از دوران راهنمایی خدمت استاد روحانی رسیدم و از تعالیم ایشان استفاده کردم، آقای روحانی شاگرد زندگی و استاد هنر بود.
وی افزود: این بزرگداشت قرار بود در زمانی که استاد در قید حیات بودند برگزار شود، اما به دلیل عدم هماهنگی و کسالت استاد روحانی به زمان دیگری موکول شد که متأسفانه دراینبین ما استاد را از دست دادیم و حال در چهلم ایشان دور هم جمع شدیم.
این هنرمند مشهدی اضافه کرد: آقای روحانی ذاتاً هنرمند بود و شاگردان زیادی را در حوزههای مختلف پرورش داد، فضای بازی را فراهم کرده بود و جلساتی را بهنقد آثار اختصاص میداد.
انسانی شریف و ولایی
محمدعلی فراستی، رئیس انجمن خوشنویسان مشهد نیز گفت: استاد روحانی، انسانی شریف و ولایی بود که توانست شاگردان بسیاری را در رشتههای نقاشی، خطاطی و هنرهای تجسمی تربیت کند. تمایز او با دیگر هنرمندان در این است که علاوه بر ارزش بالای آثارش، به خوشاخلاقی و انسانیت نیز در میان مردم، زبانزد بود.
گفتنی است: استاد مرتضی روحانی متولد ۱۳۱۸ در مشهد یکی از نقاشان برجسته و شناختهشده است که در عرصه هنرهای تجسمی فعالیت میکرد. وی با استفاده از تکنیکهای مختلف نقاشی و با الهام از فرهنگ و تاریخ غنی ایران، آثار منحصربهفردی خلق کرده است.
استاد روحانی نهتنها یک هنرمند موفق بود، بلکه بهعنوان یک سفیر فرهنگی برای مشهد عمل میکرد. آثار او نشاندهنده عمق احساسات انسانی و زیباییهای فرهنگی ایران است که میتواند الهامبخش نسلهای آینده باشد.
جریانسازی در هنر مشهد، طراحیهای گرافیکی و خوشنویسیهای غولپیکر در حوزه تبلیغات برای مراکز فرهنگی، تجاری و حتی مذهبی، از جمله امامزاده و مسجد در داخل و خارج کشور، پرورش شاگردانی در حوزههای نقاشی و خوشنویسی، همکاری با آموزشوپرورش در حوزه نقاشی و خوشنویسی برای تعلیم طرح کاد و مسئولیت ارزشیابی و ممتحن خوشنویسی اداره کل فنی و حرفهای وزارت کار از جمله بخشهای پرونده درخشان این هنرمند ماندگار است.
مرحوم مرتضی روحانی از تکنیکهای مختلف نقاشی، از جمله آبرنگ، روغن و اکرلیک استفاده میکرد که در تنوع آثارش نقش به سزایی داشت. بسیاری از آثار او تحتتأثیر زیباییهای طبیعی خراسان و مشهد قرار دارند و این امر در نقاشیهای او بهوضوح دیده میشود.
لازم به ذکر است نمایشگاه آثار مرحوم روحانی، تا پنجشنبه ۱۰ آبانماه دایر است. علاقهمندان میتوانند هر روز از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۶ تا ۱۹ از این نمایشگاه در نگارخانه رضوان مشهد، واقع در خیابان کوه سنگی ۱۷، شماره ۱۶ بازدید کنند.
نظر شما