آیتالله جعفر سبحانی از مراجع معظم تقلید روز پنجشنبه ۱۷ آبان در همایش بینالمللی حضرت جعفر بن ابی طالب(ع) که در سالن قدس مجتمع جامع امام خمینی (ره) جامعه المصطفی برگزار شد با اشاره به برخی نکات چشمگیر در زندگی این شخصیت برجسته تاریخ اسلام اظهارکرد: در قرآن کریم از گروه السابقون در اسلام تجلیل فراوان صورت گرفته است. جعفر بن ابی طالب نیز از نخستین افرادی بود که به اسلام گروید و از السابقون به شمار میآید.
ایشان افزود: امیرالمومنین(ع) میفرماید زمانی در مکه مکرمه در خیمه اسلام تنها رسول خدا(ص)، همسر ایشان خدیجه(س) و من حضور داشتیم، در چنین شرایطی جناب جعفر با اشاره پدر بزرگوار خود در کنار پسرعموی خود به نماز ایستاد؛ بنابراین وی نفر چهارمین فردی است که اسلام آورد.
آیتالله سبحانی، همه توصیفات قرآن کریم برای السابقون را منطبق بر جعفر بن ابی طالب دانست و با اشاره به فشار شدید قریش بر نومسلمانان در سالهای نخست رسالت پیامبر(ص)، ادامه داد: در چنین شرایطی، ابتدا جمع کوچکی از مسلمانان برای حفظ ایمان خود دست به مهاجرت زدند که در میان آنان سرپرست و شخصیت بارزی وجود نداشت و این مهاجرت ریزشهایی به دنبال داشت.
این مرجع تقلید جهان تشیع بیان کرد: در مرحله بعدی گروهی متشکل از دهها مسلمان به سرپرستی جعفر بن ابی طالب برای مهاجرت به حبشه حرکت کردند. حفظ امنیت گروه، تهیه هزینههای سفر و زندگی در محیط جدید از دیگر چالشهایی بود که مهاجران با آن مواجه بودند، اما با سرپرستی جعفر بن ابی طالب نه تنها این گروه ریزشی نداشت، بلکه در جامعه حبشه آزادی عمل یافتند.
ایشان با اشاره به تلاش مشرکان برای بازگرداندن مهاجران از حبشه به مکه، خاطرنشان کرد: زمانی که خبر مهاجرت موفق مسلمانان به اهل قریش رسید، تصمیم گرفتند گروهی را به سرپرستی عمروعاص برای بازگرداندن مسلمانان با هدایای فراوان به حبشه اعزام کنند. اما جعفر بن ابی طالب همانند یک دیپلمات سیاستمدار، هوشمندانه و هنرمندانه اولا ترسیم جامعی از زندگی جاهلی بت پرستان برای نجاشی ارائه داد و سپس ترسیمی زیبا از اسلام بیان کرد و با قرائت آیاتی از سوره مریم(س)، تاثیر عمیقی بر حاکم حبشه گذاشت.
آیتالله سبحانی با اشاره به انتخاب حضرت جعفر بن ابی طالب به عنوان یکی از سه فرمانده اصلی جنگ موته، اظهارکرد: بر اساس روایتهای تاریخی، هرچند زید بن حارثه به عنوان فرمانده اصلی سپاه اسلام در این جنگ انتخاب شد، اما حقیقتا جناب جعفر بن ابی طالب نقش اول در میان رزمندگان اسلام در این جنگ را عهده دار بود.
نظر شما