مهدی هاشمزاده مدیر گروه انرژی اندیشکده ماهد در رابطه با کاهش اتلاف و هدررفت انرژی در اقتصاد ایران گفت: اتلاف انرژی یک نگرانی مبرم برای اقتصاد ایران است که درگیر قیمتگذاری دستوری و عدم وجود اقتصاد بهینهسازی مصرف انرژی است. طبق اعلام عضو هیئت مدیره سندیکای شرکتهای تأسیساتی و صنعتی ایران نیز در هر سال حدود 9 میلیارد دلار را به خود اختصاص میدهد. ناکارآمدی و حجم کلی هدررفت انرژی به حدود 100 میلیارد دلار در سال میرسد که حدود 6 برابر کل درآمدهای نفتی ایران است.
برآورد 100 میلیارد دلاری اتلاف انرژی در بخش تولید، توزیع و مصرف انرژی
وی در ادامه با اشاره به برآورد حدود 100 میلیارد دلاری اتلاف و هدررفت انرژی در بخش تولید، توزیع و مصرف انرژی اظهار کرد: تأثیر اتلاف انرژی فراتر از اعداد صرف است و پیامدهای قابل توجهی برای اقتصاد کشور خواهد داشت. برآوردهای مرکز پژوهشهای مجلس حاکی از آن است که تقریباً 100 میلیارد دلار سالانه از طریق ناکارآمدی در کل چشم انداز تولید، توزیع و مصرف انرژی از دست می رود و این حجم از هدررفت انرژی در حالی که کشور هر ساله نیازمند حدود 10 الی 20 میلیارد دلار سرمایه است؛ موجب شده است که به دلیل هدررفت بالای انرژی حاصل از قیمتگذاری دستوری در کلیه زنجیره انرژی کشور، شاهد یک شکست بزرگ در سیاستگذاری بهینهسازی انرژی در کشور باشیم که از همین رو ضرورت دارد هر چه سریعتر به سراغ راهکارهای راهبردی در زمینه کاهش هدررفت و در نهایت ناترازی انرژی در کشور حرکت کنیم.
این کارشناس انرژی در رابطه با مسئله مربوط به شکلگیری صرفه اقتصادی در اقتصاد بهینهسازی انرژی با مدل انرژی به هر نفر اظهار داشت: این مهم نیازمند رویکرد جامع در شناسایی هدفمند یارانههای انرژی و پیادهسازی مدل جدیدی از قیمتگذاری انرژی با اعطای خود انرژی به افراد است. برای کاهش هدررفت انرژی باید تمرکز ویژه بر کاهش مصرف گرمایش خانگی و تعویض بخاریها در کنار افزایش عرضه از محل ذخیرهسازی گاز برویم.
وی افزود: برای بخش برق نیز با حذف قیمتگذاری دستوری در کلیه زنجیره تولید برق، تولید برق را به اقتصاد مقیاس بازگردانیم. در این بین مهمترین اقدام برای اصلاح مصرف انرژی در بخش خانگی مبتنی بر اعطای انرژی به هر نفر است که بهترین و مهمترین مدل برای اصلاح مصرف افراد در حوزه مصرف شخصی بنزین، مصرف خانگی برق و گاز و از همه مهمتر شکلگیری صرفه اقتصادی در بهینهسازی مصرف است.
مهمترین چالش پیشروی اقتصاد ایران مسئله مربوط به ناترازی و هدررفت انرژی
مدیر گروه انرژی اندیشکده ماهد گفت: مسئله ناترازی برق و گاز که نمود کوچکی از آن در بخش خانگی ظهور و بروز داشته است؛ یک مسئله بسیار جدی برای اقتصاد ایران است به نحوی که دهه حال حاضر مهمترین چالش پیشروی اقتصاد ایران مسئله مربوط به ناترازی انرژی و حجم بالای هدررفت انرژی در کشور است.
هاشمزاده افزود: برای حل این معضل بزرگ باید صرفه بهینهسازی در اقتصاد انرژی شکل گیرد. مهمترین رویکرد نیز مربوط به اعطای سهمیه انرژی به هر کد ملی به جای قیمتگذاری دستوری است که زمینه اجرای مدلهای مثبت و همزمان از بهینه شدن مصرف افراد و همسویی آن با عقلانیت فردی را تضمین خواهد کرد که اجرای انرژی برای همه یا همان انرژی به هر نفر نه تنها با ناکارآمدی و اتلاف انرژی مقابله میکند، بلکه رشد اقتصادی، افزایش ضریب جینی و بهبود استانداردهای زندگی را منجر خواهد شد.
نظر شما