تحولات منطقه

استفاده از فناوری هسته ای در بخش های مختلف اقتصادی، قطعا دریچه ای نو و رو به رشدی را مقابل صنعت و پیشرفت کشور می گشاید و اینجاست که توجه به این مقوله ضرورتی مهم به نظر می رسد

مردمی‌سازی فناوری هسته‌ای را جدی بگیریم / ایران باید از انحصار سوخت‌های فسیلی خلاص شود
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

نخستین کارخانه فرآوری و آلودگی‌زدایی از خشکبار بر پایه فناوری پلاسما روز گذشته در حالی با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در رفسنجان افتتاح شد که اکنون بحث استفاده از فناوری هسته‌ای در حوزه هایی جاری که با زندگی مردم سر و کار بیشتری دارند بشدت مورد تاکید صاحب نظران قرار گرفته است. کارخانه مذکور به‌منظور حذف سموم آفلاتوکسین از محصولات کشاورزی به ویژه پسته راه‌اندازی شده است. در فاز نخست آن که با شعار «پشتیبان سلامت غذایی، در مسیر صنعت نوآور» به بهره برداری رسید، سالانه ۶ هزار تن خشکبار نظیر پسته، بادام، بادام زمینی و … و نیز محصولاتی مانند ذرت، غلات، دانه‌های روغنی، حبوبات و… آلودگی‌زدایی و فرآوری خواهد شد.

محمد اسلامی در مراسم گشایش کارخانه با بیان اینکه در سازمان انرژی اتمی عبور از فاز تحقیقات و وارد فاز صنعتی شدن یکی از تأکیدات بوده است، گفت: چرخه فعالیت و فرایند خلاقیت و نوآوری در حوزه هسته ای می تواند حل مسئله انجام دهد و برای نیازهای مردم پاسخگو باشد. رئیس سازمان انرژی اتمی از راه اندازی ۴ مرکز فرآوری خشکبار با فناوری پلاسما در روزها و هفته‌ها و ماه‌های آینده در استان‌های گیلان، خوزستان و خراسان رضوی و اردبیل خبر داده و افزود: ایران اهتمام ویژه‌ای در زمینه استفاده از فناوری هسته‌ای برای حل مسایل داشته و سعی دارد نتیجه این استفاده در زندگی مردم ملموس باشد.

پیشرفت خوب در زمینه مردمی سازی انرژی هسته ای

استفاده از دست آوردهای فناوری هسته ای در بخش های مختلف اقتصادی، قطعا دریچه ای نو و رو به رشدی را مقابل صنعت و پیشرفت کشور می گشاید و اینجاست که توجه به این مقوله ضرورتی مهم به نظر می رسد. دکتر فریدون عباسی دوانی رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی کشورمان در گفت و گو با قدس آنلاین، ضمن بیان این مقدمه و با تاکید بر لزوم استفاده و بردن صنعت هسته ای در حوزه های مرتبط با زندگی مردم، با اشاره به اینکه استفاده از پرتوها در زمینه های مختلف در سال ۹۰در دستور کار قرار گرفته، گفت: امروز در برخی از عرصه ها از جمله مسائل  صنعتی، پزشکی، مواد غذایی و رشته های مختلف از پرتوها هسته ای استفاده زیادی می شود. بر اساس برنامه صورت گرفته از سال ۱۳۹۰ یک معاونت در سازمان انرژی اتمی ایجاد شد که همتراز با معاونت های چرخه سوخت و نیروگاهی در سازمان بود که بیشتر در  بحث کاربرد پرتوها در زندگی مردم به خصوص در تولید برق که در بین مردم مرسوم تر است اهمیت قائل شویم. وی افزود: طی سیزده سال گذشته به این موضوع در کشور توجه خوبی شده و ما توانسته ایم مراکز آبشده گاما در شهرکرد توسط بخش خصوصی و در شهر بُناب استان آذربایجان شرقی توسط سازمان انرژی اتمی را به چرخه اضافه کنیم و به همراه تهران سه مرکز پرتودهی در کشور ایجاد کنیم. بر اساس این تجربه ما توانسته ایم امروز مراکزی را در عرصه طراحی، ساخت و بهره برداری با استقفاده از فناوری هسته ای را به سرانجام برسانیم.

فرصتی که از دست رفت

امروز مشاهده ناترازی ها در حوزه تولید برق که منجر به بروز قطعی برق خانگی در کشور هم شده شاید بیش از هر چیز توی ذوق می زند. در این زمینه گاهی با خود می اندیشیم که اگر در گذشته بیشتر بر روی برق هسته ای سرمایه گذاری می شد شاید اکنون دچار این مشکل نبودیم. در حالی که طبق گفته کارشناسان کمتر از دو درصد برق کشور از نیروگاه های هسته ای تامین می شود توجه به این بخش بسیار مهم به نظر می رسد.

فریدون عباسی
فریدون عباسی

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی کشورمان هم در پاسخ به این پرسش که برای بی نیازی کشور از سوخت فسیلی و جایگزینی انرژی هسته ای چه اقداماتی می توانیم انجام دهیم، عنوان کرد: توجه به انرژی های جدید و تجدیدپذیر تنها به انرژی هسته ای خلاصه نمی شود. ما در حوزه بادی و خورشیدی هم مزیت های بسیاری داریم. بایستی در تأمین انرژی و تولید برق روی انرژی های تجدیدپذیر و از جمله هسته ای برنامه بلندمدت چیده شود و بتوانیم خود را از انحصار سوخت های فسیلی خلاص کنیم.

دکتر فریدون عباسی با اشاره به برنامه دیده شده برای توسعه صنعت برق هسته ای کشور تصریح کرد: سال ۹۰ در یک بازده  ۲۰ساله یعنی تا ۱۴۱۰ تصمیم گرفته شد ایران ده هزار مگاوات برق هسته ای داشته باشد. با این احتساب پیش بینی مصرف برق در سال ۱۴۱۰ به مقدار  ۱۲۳ هزار مگاوات بود که باید هشت درصد آن برق هسته ای یعنی حدود ۱۰ هزار مگاوات باشد. وی با اشاره به اینکه سال ۱۳۹۲ بر این مبنا با روسیه هم مذاکراتی انجام شد عنوان کرد: روسیه برای انجام این قرارداد بسیار مشتاق بودند اما دولت یازدهم که آن زمان درگیر گفت و گوهای برجامی بود به این مسئله اشتیاقی نشان نداد و متاسفانه این زمان و فرصت از دست رفت. با این حال قطعی های برق نشان می دهد که هنوز هم راه زیادی در این زمینه مانده و باید بیش از پیش به این مقوله توجه شده و برای آن تصمیم سازی شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha