تحولات لبنان و فلسطین

داستان گل‌های روی ضریح با رسیدن روز تعویض گل تمام نمی‌شود، این گل‌ها با عزت و احترام و با همراهی خادمان حرم مطهر از روضه منوره به اتاق ۱۰۵ در ورودی نواب‌ منتقل می‌شوند تا فرایند تهیه بسته‌های تبرکی گل آغاز شود.

بوی بهشت از حرمت می‌رسد

جعبه‌ها یک به یک در صف خدام دست به دست می‌شوند. روی آن‌ها مکتوبی از «السلطان اباالحسن علی بن موسی‌ الرضا(ع)»  چشم‌نوازی می‌کند. روی این جعبه‌ها با پارچه‌های سبز پوشانده شده‌ است. هر کدام از حاضران در این اتاق بتواند، به عنوان تبرک دستی به جعبه می‌رساند و دستش را به صورتش می‌کشد. فضا مانند همه روزهای قبل، در این لحظه معنوی می‌شود. زمزمه‌های خادمان بخش شمیم رضوان حرم مطهر با صدای صلوات بلندی همراه می‌شود و در ادامه‌ صلوات خاصه حضرت(ع) در فضا طنین‌انداز می‌شود. این جعبه‌ها از بهشتی‌ترین نقطه ایران می‌رسد، از چند متر آن طرف‌تر اتاق، از روضه منوره حرم مطهر! با سلام و صلوات و با احترام و باشکوه. جعبه‌های چوبی، گل‌های روی ضریح را در خود جا دارند.

داستان ادامه‌دار گل‌های ضریح

صبح یک روز میان هفته ما، متفاوت‌تر از همیشه شروع می‌شود، این فرصت را داریم تا همراه بسته‌هایی شویم که بوی بهشت دارند، بسته‌هایی که گل‌های آن سفرهای طولانی داشته‌اند و از نقاط مختلف ایران به مشهد رسیده‌اند تا یکی دو روزی را روی ضریح مطهر جای بگیرند و بعد هم تبرکی‌ای شوند در جیب و کیف زائران کوی حضرت رضا(ع).

داستان گل‌های روی ضریح با رسیدن روز تعویض گل تمام نمی‌شود، این گل‌ها با عزت و احترام و با همراهی خادمان حرم مطهر از روضه منوره به اتاق ۱۰۵ در ورودی نواب‌ منتقل می‌شوند تا فرایند تهیه بسته‌های تبرکی گل آغاز شود. کاری که تمام و کمال توسط خادمان بخش شمیم رضوان انجام می‌گیرد. خادمان این بخش از حرم مطهر چهار روز در هفته صبح اول وقت در دارالعزه حاضر می‌شوند تا پس از جانمایی گلدان‌های جدید روی ضریح، جعبه‌ها را با گل‌های فوق ‌ضریح پُر کنند، گل‌هایی که از روضه منوره تا جای‌جای ایران و جهان خواهند رفت و تبرکی‌ای خواهند شد از سفر زائران به حرم مطهر. در اتاق ۱۰۵، شاخ و برگ گل‌های تعویضی جدا می‌شود، یک گل می‌ماند که حالا علاوه بر بوی خوش، عطر بهشت را هم به خود گرفته است. حالا وقت انتقال گل‌ها به اتاق شمیم رضوان در بازار الغدیر در مجاورت حرم مطهر رسیده است، جایی که ماهانه حدود ۱۵ هزار بسته گل متبرک برای بدرقه زائران و مجاوران تهیه می‌شود.

بوی بهشت از حرمت می‌رسد

از ایران بزرگ به روضه منوره

بخش شمیم رضوان حرم مطهر ذیل بخش صحافی و زیرمجموعه اداره کفشداری است که در قالب بزرگ‌تر در معاونت اماکن حرم مطهر فعالیت دارد. از تیر سال گذشته شکل فعالیت این مجموعه تغییر کرده است. به این ترتیب که پیش از آن گل‌ها از مجموعه باغات آستان قدس رضوی می‌آمد، در همان باغات گلدان‌ها آماده و برای گل‌آرایی به حرم مطهر منتقل و در زمان برگشت از ضریح به شمیم رضوان تحویل داده می‌شد. حالا اما بیش از یک سال است که خادمان کوی رضا(ع) در شمیم رضوان با همراهی خیران و باغداران، گل‌های این بخش را تهیه می‌کنند و در داخل حرم مطهر گلدان‌های ضریح را حاضر می‌کنند و بقیه فرایند را پیش می‌برند. این توضیحات در مورد فعالیت شمیم رضوان را میثم نخعی به ما ارائه می‌کند. او که مدیریت شمیم رضوان را عهده‌دار است، می‌گوید: گل‌هایی که نظم داده می‌شوند و در گلدان‌های فوق‌ضریح جای می‌گیرند از تهران، محلات و بازار گل فتح‌آباد مشهد تهیه می‌شوند. یکشنبه، سه‌شنبه، پنجشنبه و جمعه گلدان‌های روی ضریح با گل‌های تازه تعویض و گل‌های قبلی برای تهیه بسته تبرکی منتقل می‌شوند. در هر گلدان ۱۵۰ تا ۲۰۰ شاخه گل تازه استفاده می‌شود؛ گل‌هایی که از بهترین باغات و تازه‌ترین گل‌ها انتخاب و روانه حرم مطهر می‌شوند.

گلبرگ‌های متبرک رضا(ع)

تدبیر مدیران آستان قدس رضوی در سال‌های گذشته سبب شده از گل‌های جمع‌آوری شده فوق ‌ضریح، استفاده‌ای درست و ماندگار شود که حال زائران را خوب می‌کند و خدمتی متفاوت به آن‌هاست. به این ترتیب که گل‌های تخلیه شده از روی ضریح، در شمیم رضوان تبدیل به گلبرگ می‌شوند، بوجاری می‌شوند، سپس خشک می‌شوند و در نهایت بسته‌بندی شده و توسط خادمان در میان زائران توزیع می‌شوند. بسته‌های گلبرگ متبرکی دارای ۸ یا ۱۲ برگ گل هستند که تعداد مورد اول به نیت امام هشتم(ع) و تعداد مورد دوم به نیت امام زمان(عج) تهیه می‌شوند. نخعی درباره جزئیات این مراحل می‌گوید: بوجاری گل‌ها سبب می‌شود گل‌ها از هر نوع آلودگی پاک شود، پس از آن تک‌تک گلبرگ‌ها درون سبدهای پلاستیکی قرار می‌گیرند و روی سینی‌های مشبک گذاشته می‌شود تا درون دستگاه خشک‌کن قرار گیرند. فرایند دستگاه خشک‌کن ممکن است ۸ تا ۱۴ ساعت زمان ببرد. در نهایت هم بسته‌بندی و پرس می‌شود و برای توزیع به بخش‌های مختلف حرم مطهر منتقل می‌شود.

بوی بهشت از حرمت می‌رسد

حضرت جواب سلام را داد

خادمان شمیم رضوان مانند همه خادمان بارگاه منور رضوی با ارادت ویژه و حال خوب در کشیک‌ خود حاضر می‌شوند تا گلبرگ‌ها را مهیای توزیع در میان زائران‌ کنند. باقر خان‌بیکی یکی از خادمیاران این بخش است که در ۸۴سالگی همیشه بی‌تاب رسیدن کشیک خدمتی‌اش است. او ۱۸ سال است که خادمیار شمیم رضوان است. حاج‌باقر تعریف می‌کند: من نمی‌دانم چطور شد که پس از بازنشستگی از اداره برق این فال خوش را برای من نوشتند و نمی‌دانم چه شد خادم این بخش شدم، هر چه بود کار امام رضا(ع) بود. خادم شمیم رضوان حرم مطهر می‌گوید: پس از ۱۸ سال، برای روزی که کشیک هستم لحظه‌شماری می‌کنم سریع‌تر برسد. حتی بعضی‌ وقت‌ها با خودم فکر می‌کنم کاش کشیک‌ها هفت‌روزه یا کمتر بود. وجود آقاباقر پر از عشق به امام رضا(ع) است، هر لحظه از صحبت بغضی گلوی او را می‌گیرد که ادامه کلامش را سخت می‌کند. وقتی از این پیرمرد ساده و صمیمی درباره لحظات خاص خدمتش می‌پرسم، تعریف می‌کند: همه لحظه‌ها خوب و ارزشمند بوده است اما یک شیفت خدمتم شبیه پرواز در آسمان بود، چهار سال پیش در تولد حضرت رضا(ع) کیکی به طول ۸متر درست کرده بودیم که حال و هوای متفاوتی از خدمت را به ما داده بود. اصلاً حس نمی‌کردم‌ کجا هستم. حاج‌باقر یک بار دیگر وقتی توانست بر بغضش غلبه کند خاطره‌ای از رساندن یک بسته گل متبرک به زائران می‌گوید: می‌خواستم بروم سفر و دو سه ‌بسته گل از سرپرست گرفتم که ببرم. ‌ شب رفتیم سبزوار ماندیم، صبح که آمدیم راه بیفتیم یک بسته گل به نگهبان دادم. تا گفتم‌ گل چیست و از کجا آمده است، زد زیر گریه! پرسیدم‌ چه شده است؟ تعریف کرد: دیروز مشهد بودم، از فلکه ضد یک سلام دادم و حرم منور نرفتم. امروز این بسته متبرک آمد، حضرت همین سلام ما را جواب داد. سیدمحمد رضوی ‌مقدم هم‌ دیگر خادم شمیم رضوان است که حدود ۱۷ سال در این بخش خدمت می‌کند. آقا سیدمحمد طبق قوانین خادمیاری حرم مطهر فرصت داشته پس از ۱۰ سال خدمت، به بخش‌های فراشان یا دربانان منتقل شود اما هیچ وقت دل کندن از شمیم رضوان را نداشته است؛ چرا که به قول خودش، گل و فضای کار با گل برای او وابستگی آورده است. او در چند سال خدمتش در شمیم رضوان، کرامت‌ها و اتفاق‌های فوق‌العاده‌ای در تقدیم گل‌ به زائران دیده است. او تعریف می‌کند: بارها با زائرانی مواجه شده‌ام که از شفای بیمارشان با رسیدن همین بسته گل به دستشان می‌گویند. سیدمحمد رضوی مقدم می‌گوید: این فضای خدمتی سبب می‌شود حال زائران خوب شود و این برای ما ارزشمند است.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.