تحولات منطقه

توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی «موانع و مشکلات سیره‌پژوهی در عصر جدید»، برگزار شد.

«موانع و مشکلات سیره ‌پژوهی در عصر جدید» بررسی شد
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

عضو هیئت‌علمی پژوهشکده اسلام تمدنی و مدیرمسئول درس‌نامه سیره پژوهش اهل‌بیت(ع)، در این نشست که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، با اشاره به اینکه سیره و سیره‌پژوهی به یک معنا بکار می‌رود، گفت: درگذشته تنها از یک واژه سیره استفاده می‌شد و مراد از آن سرگذشت یا زندگی‌نامه بود؛ همچون سیره ابن اسحاق، سیره ابن هشام، و... و.
دکتر سید علیرضا واسعی، در پاسخ به این سؤال که سیره به چه معناست و چگونه به دست می‌آید؟ گفت: سیره به معنی سبک، روش و متد زندگی یک فرد است و در همین راستا کتاب‌های فراوانی از جمله، «سیره العتیق ابی‌بکر الصدیق»، «دراسة محقق» از موسی بن راشد العارمی، و... و. به چاپ رسیده است.

وی ادامه داد: چند تفاوت میان سیره و تاریخ وجود دارد، در واقع تاریخ به گذشته می‌پردازد درحالی‌که سیره، الزاماً چنین نیست، چه‌بسا به حال هم بپردازد، سیره در زمان استوار نیست بر خلاف تاریخ که در آن، زمان مبناست، سیره با گزاره‌های واحد سروکار دارد؛ ولی تاریخ همچون جدول متقاطع همدیگر را تکمیل می‌کنند.

عضو هیئت‌علمی پژوهشکده اسلام تمدنی، خاطرنشان کرد: سه دسته مشکل اعم از کشفی یا اکتشافی، فهمی یا معرفتی و کارکردی از چالش‌ها و مشکلاتی است که بیش از همه در عرصه سیره‌پژوهی، قابل‌بررسی است.

وی نبود اطلاعات جزئی از رفتار و کردار معصومان که ثبت نشده و از بین رفته است، جعلیات و اخبار ساختگی، از روی عشق و علاقه‌مندی یا از روی بغض و کینه‌ورزی و فرقه‌گرایی‌ها و تأثر از مذاهب، پیش‌فرض‌های کلامی و منقش آن در سیره و...را برخی از مشکلات و موانعی دانست که در حوزه سیره‌پژوهی، با آن مواجه هستیم.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha