در این باره پس از انجام واجبات، اعمال مستحبی بویژه در این ماه تأکید شده است. یکی از این اعمال که بیش از همه به آن توصیه شده است، قرائت قرآنکریم در این ماه مبارک- که به بهار قرآن نیز مشهور شده- است بهطوری که ثواب قرائت یک آیه قرآن برابر شده با ختم قرآن. بنابراین مؤمنان روزهدار فرصت را مغتنم میشمارند و روزی یک جزء قرآن تلاوت میکنند و از برکات آن فیض میبرند. با این حال موضوعی که شاید براحتی قشر زیادی از جامعه از کنار آن میگذرند، عدم تأمل و تفکر کافی و درنهایت تدبر در قرآنکریم میباشد. از همین رو چنانچه قرائت یک آیه مساوی است به ختم قرآن در ماههای دیگر، مسلم است که «عمل» به قرآن نیز ثواب بیشتری را نصیب مؤمنین در مقایسه با تلاوت آن خواهد کرد.
صرف نظر از کمیت قرائت قرآن که در جای خود عمل حسنهای محسوب میشود، به نظر میرسد که بدون تدبر و عمل به قرآن زمینه تعالی و رشد ملکات نفسانی مؤمنین کامل نشده است.
زمانه یتیم نوازی
تأمل در برخی از آیات قرآنکریم، سیره نبوی و روایات معصومین(ع) بارها و بارها به مصادیق «عمل صالح» اشاره شده است. در این باره میتوان به انفاق، قرضالحسنه، احسان به پدر و مادر و دستگیری یتیمان، مسکینان و در راه ماندگان اشاره کرد.
بنابراین ماه رمضان فرصتی بینظیر است که به قرآن به بهترین شکل عمل شود، زیرا انجام این اعمال صالح با نیت خالص و به دور از ریا بیشترین اثربخشی را در پی خواهد داشت.
یکی از مصادیق اعمال حسنه که در قرآنکریم و کلام معصومین(ع) نیز بارها تأکید شده است، «یتیمنوازی» در این ماه مبارک رمضان است و اتفاقاً بررسی رفتار معصومین میتواند الگوی مناسبی برای مؤمنین باشد. در این باره رسول اکرم(ص) میفرمایند: هرکسی یتیمی را سرپرستی کند تا آنکه بینیاز شود، خداوند عزوجل با این کار بهشت را بر او واجب میکند.
همچنین امام صادق(ع) نیز میفرمایند: هرگاه یتیم بگرید، عرش الهی به لرزه درآید و خداوند گوید چه کسی بنده مرا که در کودکی پدر و مادرش را از دست داده، گریانده است. قسم به عزت و جلال خودم هر که او را آرام کند، بهشت را بر او واجب نمایم. بنابراین قبول و سرپرستی یتیمان که سرپرست حقیقی آنها را خداوند متعال بر عهده گرفته، میتواند آزمون و امتحان بزرگی باشد برای کسانی که خداوند آنها را از نعمتهای بیشماری برخوردار کرده است.
معامله آسمانی
در این میان خوشبختانه کمیته امداد امام خمینی(ره) این وظیفه مهم را بر عهده دارد و با شناسایی ایتام و کودکان بیسرپرست، پل ارتباطی میان مردم و آنها برقرار کرده است.
در فضای معنوی ماه مبارک رمضان هستند کسانی که با در دست داشتن کارتهای هویت و یا بهتر بگوییم شناسنامه یتیمی کودکان یتیم به دنبال سرپرستی برای این نونهالان هستند. نگاهی به این کارتهای هویت نشان میدهد که بچه های یتیم در دورانی به سرمیبرند که به کمکهای معنوی و مادی مؤمنین نیاز دارند، آنها از حداقلهای یک زندگی محرومند و هزینه تحصیل و پوشاک و غذا و سرپناه ندارند. خانوادههای برخی از آنها هنوز مستأجرند، در این «کارتهای هویت» تصویر، نام خانوادگی و تاریخ تولد این فرشتگان زمینی قید شده، اما در جای خالی نام پدر «مرحوم» قید شده است. تازه میتوان متوجه شد که نعمت پدر و مادر، گنج بزرگی است که اینان از آن محروم ماندهاند. تقریباً سن و سال این یتیمان 7تا 15سال میباشد، کودکان و نوجوانانی که نیازمند دستگیری مؤمنین روزه دارند. آنهایی که داشتههایشان محدود به فهرستی از محرومیتها و نداشتهاست! اگر انجام مستحبات فردی میتواند در عروج و اتصال انسان به خداوند مؤثر باشد، با سرپرستی این کودکان میتوان زمینه را برای رشد و تعالی آنها نیز فراهم کرد، بخصوص اینکه خداوند متعال بهانههای خوبی را هم برای رستگار شدن انسانها مشخص کرده است، پس میتوان آنها را در این عروج و طی کردن پلههای کمال همراهی کرد.
در این میان یتیمنوازی و دستگیری هر چند ساده مؤمنین از آنها نه تنها فرصت رشد آنها را فراهم میکند، بلکه از همان بدو کودکی زمینه انحراف را میگیرد. در این میان حکایتهای تلخی به گوش میرسد که در اینجا نمیتوان به آن اشاره کرد، اما همین قدر باید گفت، متأسفانه به دلیل همین تنگناهای شدید مالی برخیها بدترین راه را برای تأمین مایحتاج خود دنبال میکنند. اما سرپرستی از این کودکان نیز چندان سخت نیست میتوان با سرپرست واقعی آنها، یعنی خداوند حکیم معامله کرد و برای آخرت خود میتوان از حداقلها شروع و چکهای 20هزار تومانی حواله کرد. میتوان سرپرستی یتیمی را با پرداخت 20هزار تومان ماهانه بر عهده گرفت.
به هرحال مهرورزی و یتیمنوازی در سیره پیشوایان اسلام زیاد به چشم میخورد. هرگز فراموش نکنیم که خدمت به ایتام عهدی است که با خداوند متعال بسته میشود.
۲۶ تیر ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۵
کد خبر: ۱۳۸۹۲۱
محمد هرمزی - ماه مبارک رمضان فرصتی برای برقراری ارتباط ویژه و اتصال قلب انسان به یگانه عالم هستی است.
زمان مطالعه: ۱ دقیقه
نظر شما