تحولات لبنان و فلسطین

جمعه آتی مردم پادشاهی متحده (انگلستان، اسکاتلند، ولز، ایرلند شمالی) به رفراندوم باقی ماندن در اتحادیه اروپا رأی بله یا خیر خواهند داد.

 ۱۰ سؤال درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا

به گزارش قدس آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، خروج از اتحادیه اروپا چگونه رقم‌ خواهد خورد، چه کسانی در این رأی‌گیری شرکت خواهند کرد، برگزیت چه پیامدهایی می‌تواند داشته باشد، استدلال‌های موافقان و مخالفان خروج چیست؟ در گزارش حاضر به 10 سؤال درباره رفراندوم روز جمعه انگلستان پاسخ خواهیم داد.

1) بریگزیت (Brexit) چیست؟

برگزیت مخفف عبارت «خروج بریتانیا» (British Exit) از اتحادیه اروپا است. این لغت تقلیدی است از «گرکزیت» (Grexit) که در چند سال برای اشاره به احتمال خروج یونان از منطقه پولی یورو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بحران پولی یونان بسیار جدی است اما احتمال خروج یکی از بزرگترین و ثروتمندترین اقتصادهای اتحادیه اروپا اهمیت بسیار بیشتری دارد.

 

2) رفراندوم اتحادیه اروپا چه زمانی برگزار می‌شود؟

دیوید کامرون،‌ نخست‌وزیر انگلستان، اعلام کرده رفراندوم در تاریخ 22 ژوئن (4 تیر) برگزار خواهد شد.

بر اساس قانون وی باید 16 هفته پیش از رفراندوم تاریخ آن را اعلام می‌کرد. مقامات بریتانیا تمایلی به تعویق بیشتر تاریخ رفراندوم نداشتند زیرا موج جدید پناهندگان در تابستان می‌توانست تصویر اتحادیه اروپا را بدتر سازد.

3) اگر بریتانیا اتحادیه اروپا را ترک کند چه اتفاقی می‌افتد؟

برگزیت به عنوان رویدادی فرضی هنوز دارای تعریف دقیقی نیست. برخی منتقدین اتحادیه اروپا می‌گویند می‌توان اتحادیه اروپا را ترک کرده و از جابجایی آزادانه افراد جلوگیری کرد اما در عین حال به یک بازار واحد دسترسی داشت.

مخالفین می‌گویند این پیشنهاد بسیار خیالی است. پادشاهی متحده خارج از اتحادیه اروپا یا می‌تواند از مدل نروژ تبعیت کند که سهمش از بودجه اتحادیه اروپا را پرداخته و قوانین آن را اجراء می‌کند،‌ یا اینکه دارای رابطه‌ای دروتر بوده و تجارت بین این دو توسط قوانین سازمان تجارت جهانی مشخص شود.

تأثیر برگزیت را دو عامل تعیین خواهند کرد، عواملی که وضعیت خودشان به هیچ وجه مشخص نیست: انگلستان چه نوع رابطه‌ای را پس از خروج از اتحادیه اروپا می‌خواهد و اینکه آیا اتحادیه با این نوع رابطه موافقت خواهد کرد؟ همزیستی مدل نروژ تغییرات بسیاری را که برخی انتظار دارند به بار نخواهد آورد؛ شکاف بزرگتر نیز می‌تواند پیامدهای عمیقی برای بریتانیا و اتحادیه اروپا داشته باشد.

4) دیدگاه اقتصاددانان درباره بریگزیت چیست؟

اقتصاددانان عمدتا بر این باور هستند که خروج از اتحادیه اروپا چشم‌انداز اقتصادی کشور را بدتر خواهد کرد. نظرسنجی فایننشیال‌تایمز از بیش از 100 اندیشمند اقتصادی نشان داد که حتی یک نفر از آنها نیز معتقد نیست که خروج از اتحادیه اروپا رشد اقتصادی را در سال 2016 به بار خواهد آورد.

تقریبا سه چهارم اقتصاددان‌ها بر این باور بودند که خروج از اتحادیه اروپا در میان مدت به ضرر بریتانیا خواهد بود؛ تنها 8 درصد بیان کردند که کشور از برگزیت سود خواهد برد. کمتر از 20 درصد اعتقاد دارند که خروج تأثیر کمی خواهد داشت.

5) چه کسانی می‌توانند در رفراندوم خروج از اتحادیه اروپا رأی دهند؟

هر شهروند بریتانیا،‌ ایرلند یا کشورهای مشترک‌المنافع که بیش از 18 سال داشته و در پادشاهی متحده (انگلستان، اسکاتلند، ولز، و ایرلند شمالی) زندگی می‌کند می‌تواند در این رأی‌گیری شرکت کند. همچنین افرادی که تبعه پادشاهی متحده بوده و کمتر از 15 سال ساکن خارج بوده‌اند نیز می‌توانند در این انتخابات شرکت کنند.

6) چرا بریتانیا باید در اتحادیه اروپا بماند؟

دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا، که مخالف خروج از اتحادیه اروپا است، در مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی پس از مذاکره با اتحادیه اروپا برای تنظیم مجدد عضویت انگلستان گفت: «ما از هر آنچه که نمی‌خواستیم، خارج شده‌ایم: یورو؛ ما از توافق مرزی خارج شدیم؛ اکنون از نزدیک‌تر شدن بیشتر اتحادیه خارج شده‌ایم. ما دسترسی کامل و رأی‌مان درباره یک بازار واحد و نیز همکاری‌های سیاسی برای تأمین امنیت کشورمان را حفظ کرده‌ایم.»

وی هشدار دارد که اگر بریتانیا به خروج رأی دهد هفت سال نامطئمن پیش رو خواهد بود - در این سال‌ها مذاکرات مربوط با خروج انجام خواهد شد: «و در پایان این فرآیند باز نمی‌توان مطمئن بود که کسب و کار ما دسترسی کاملی به بازار دارد، و این امر می‌تواند به از دست رفتن شغل‌ها منجر شود.»

7) چرا بریتانیا باید اتحادیه اروپا را ترک کند؟

مایکل گووی (Michael Gove)، وزیر دادگستری بریتانیا، بالافاصله پس از اینکه 4 تیر به عنوان تاریخ رفراندوم اعلام شد، حمایت خود از بریگزیت اعلام کرد. وی گفت: «عضویت در اتحادیه اروپا، ما را از تغییرات وسیع در قوانین باز می‌دارد و نمی‌گذارد انتخاب کنیم که چه کسی تصمیمات حیاتی که زندگی تمام ما را تحت تأثیر قرار خواهد داد، اتخاذ کند.

وی در ادامه افزود که این بلوک به شکست منتهی شده است: «یورو بدبختی اقتصادی برای فقیرترین اقشار اروپا پدید آورده است. قوانین اتحادیه اروپا منجر به بیکاری گسترده شده است. خط‌مشی‌های مهاجرتی اتحادیه اروپا قاچاقچیان انسان را تشویق کرده و اردوگاه‌های پناهندگان را در مرزهای‌مان ایجاد کرده است. خط‌مشی‌های اتحادیه اروپا به جای اینکه در جهانی نامطئن امنیت ایجاد کنندف تبدیل به منبع بی‌ثباتی و ناامنی گشته‌اند.»

8) استدلال‌های حامیان و مخالفان بریگزیت چیست؟

جان ردوود (John Redwood)،‌ وزیر سابق محافظه‌کار انگلستان، می‌گوید: «رفراندوم اساسا نباید درباره قوانین کسب و کار و تجارت باشد. این رفراندوم درباره دموکراسی ما است. آیا می‌خواهیم کشوری مستقل، خودگردان باشیم یا نه؟»

ردوود می‌گوید بریتانیا می‌تواند دستاوردهای ملموس‌تری داشته باشد: «با لغو پرداخت‌های مالی به اتحادیه اروپا که بهره‌ای از آن نمی‌بریم، کسری بودجه 20 درصد کمتر خواهد شد. انگلستان بار دیگر می‌تواند قوانینی که می‌خواهد را تصویب کرده و کنترل خط‌مشی‌های مهاجرتی و مرزی‌اش را بدست گیرد و نیز نمایندگی خودش را در سازمان‌های بین‌المللی مهم به مانند سازمان تجارت جهانی یا کنفرانس‌های تغییرات آب و هوایی بار دیگر اعاده کند.»

مارتین وولف (Martin Wolf)، مفسر اقتصادی ارشد فایننشیال‌تایمز، می‌گوید که «پادشاهی متحده، با کمتر از 1 درصد جمعیت جهان و کمتر از 3 درصد اقتصاد آن، می‌تواند آنچه می‌خواهد را  از درون اتحادیه اروپایی بهتر به دست آورد.»

وی در ادمه می‌گوید از آنجایی که «رأی‌دهندگان در رفراندوم اهداف مذاکرات جدید برای جدا شدن از اتحادیه اروپا و یا زمانی که را به طول خواهد انجامید، نمی‌دانند .... رای نه [به مانند در اتحادیه اروپا] می‌تواند پرشی درون تاریکی باشد.»

9) پادشاهی متحده چه زمانی به اتحادیه اروپا پیوست؟

پادشاهی متحده در 1 ژانویه 1973 به جامعه اقتصادی اروپا، سلف اتحادیه اروپا، پیوسته و آرزوی بلند مدت ادوارت هیت (Edward Heath)، نخست‌وزیری که مدها برای ورود به این نهاد مذاکره کرده بود، جامعه عمل پوشید.

وقتی شارل دوگل، رئیس‌جمهور وقت فرانسه، ورود بریتانیا را در سال 1963 وتو کرد، هیت مذاکره ارشد طرف بریتانیایی بود. دوگل بار دیگر ورود انگلستان را وتو کرد اما در سال 1969 از قدرت کناره گرفت و بدین ترتیب مسیر جزیره برای پیوستن به جامعه اقتصادی اروپا هموار شد.

10) اتحادیه اروپا چیست؟

اتحادیه اروپا نهادی متشکل از 28 کشور است که وضعیت یک دولت را ندارد اما از یک منطقه تجاری آزاد نیز بسیار فراتر رفته است. تولید ناخالص داخلی این نهاد 18 هزار میلیارد دلار و جمعیت مجموع آن 500 میلیون نفر است. این اتحادیه بزرگترین اقتصاد جهان محسوب می‌شود.

معاهده‌هایی که در بیش از نیم قرن اخیر به صورت متناوب تصویب شده‌اند نهادهایی چون کمیسیون اروپا، پارلمان اروپا،‌ دادگاه اروپا و طرح‌هایی اخیر چون ریاست شورای اروپا، را تشکیل داده و به آنها قدرت بخشیده‌اند.

کشورهای عضو قوی‌ترین بازیگران در داخل اتحادیه اروپا هستند و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، قوی‌ترین رهبر این نهاد. اما اتحادیه در حال تجربه نوعی حاکمیت مشترک است - یکی از مهمترین مسائل مورد بحث در بریتانیا.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.