تحولات منطقه

یک پژوهشگر اقتصادی گفت: براساس تحقیقات انجام گرفته در کشورهای که تبعیض جنسیتی بیشتری وجود دارد تمایل به فساد اداری بیشتر است.

خشونت علیه زنان در ایران در مقایسه با متوسط جهانی بالاتر است
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین و به نقل از روابط عمومی پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن، سپیده کاوه در ششمین نشست «مشهد در مسیر توسعه» که با محوریت بررسی رابطه تبعیض جنسیتی با رشد اقتصادی در این پژوهشکده برگزار شد، اظهار کرد: براساس تحقیقات انجام گرفته در کشورهای که تبعیض جنسیتی بیشتری وجود دارد تمایل به فساد اداری بیشتر است.

مولف کتاب «زنان و رشد اقتصادی» تصریح کرد: رشد اقتصادی چه در کشورهای در حال توسعه و چه توسعه یافته تا حدود سال ۱۹۷۰ الی ۱۹۸۰ مناسب بود و این امر موجب شده ذهن اقتصاددانان به موضوع نقش زنان در رشد اقتصادی درگیر نشود اما پس از رکود در اقتصاد، اقتصاددانان به این مهم توجه ویژه داشتند.

وی خاطرنشان کرد: مبانی رشد اقتصادی در طی زمان های مختلف متغییر بوده است، این الگوهای از دهه ۸۰  بیشتر جنبه علمی پیدا کردند به آنان «الگوهای رشد نوین» اطلاق می شود که ابتدا مبتنی بر پیشرفت تکنولوژی بودند که به دو دسته تقسیم می شدند که برخی مدل رشد درون زا و برخی مدل رشدبرون زا بودند. مدل های رشد درون زا رشد را بر مبنای پیشرفت تکنولوژی می دانستند. پس از آن مدل رشدهای نوین مبنی بر سرمایه انسانی مطرح شدند تا قبل از آن تصور می شد سرمایه فیزیکی و پیشرفت تکنولوژی بر رشد کشورها اثر دارد اما پس از آن مساله ای تحت عنوان سرمایه انسانی هم ورد مدل های رشد شد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: پس از آن مدل های مبتنی بر زیرساخت های اجتماعی و نهادها عنوان شدند که زیرساخت های اجتماعی باعث شدند که هر آن چه چرخ اقتصاد روان ار بچرخد به عنوان زیرساخت های مثبت از آن یاد می کنیم به عنوان نظام های حقوقی و سیاسی و مسائلی که برای رشد بازدارنده باشند همچون فساد  اداری و انواع تبعیض به عنوان زیرساخت های منفی عنوان می شوند.

کاوه با بیان اینکه تبعیض به عنوان عامل بازدارنده رشد است، عنوان کرد: به عدم تخصیص منابع در گروه ها اگر براساس منطق و محاسبات خاصی نباشد به معنای تبعیض است و اما تبعیض جنسیتی به معنای عدم وجود شانس برابر برای خانم ها و آقایان برای رسیدن به تحصیلات، استخدام، گرفتن دستمزد برای کار یکسان است که تمامی این عوامل به عنوان تبعیض جنسیتی در اقتصاد تعریف می شود.

مولف کتاب «زنان و رشد اقتصادی» خاطرنشان کرد: در هیچ جایی از قرآن ذکر نشده که زن می بایست حذف شود بلکه باید پایاپای و در کنار همسرش قرار گیرد. در قرآن نیامده است که زنان باید از عرصه اجتماع حذف شوند.

وی افزود: تبعیض جنسیتی به معنای آن نیست که دو جنس با هم برابر هستند بنده به برابری جنسیتی اعتقادی ندارم، چرا که زن و مرد از لحاظ جسمانی و روحی و روانی با یکدیگر متفاوت هستند.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد: بررسی های فیزیولوژی موید آن است که اختلافی بین زنان و مردان از نظر هوش و استعداد نیست، اما در برخی کارها زنان و در برخی کارها مردان از استعداد خاصی برخوردارند با این حال میانگین هوش و استعداد زن و مرد یکسان است.

کاوه با اشاره به اینکه مدل های رشد نوین تمایل به اثرات منفی نابرابری جنسیتی بر رشد اقتصادی دارند، اظهار کرد: دستمزد پایین در نتیجه کار برابر با مردان، تبعیض در آموزش و استخدام موجب کاهش مشارکت زنان در اقتصاد می شود اتفاقی که در ایران شاهد آن هستیم، تحصیلات خانم ها افزایش یافته اما مشارکت زنان در اقتصاد کم شده است.

مولف کتاب «زنان و رشد اقتصادی» عنوان کرد: تبعیض جنسیتی در آموزش و استخدام باعث کاهش بهره وری نیروی کار، کاهش قدرت چانه زنی زنان و افزایش ناباروری ناخواسته، کاهش آموزش نسل بعد، افزایش مرگ و میر نوزادان، افزایش به تمایل فساد داری را موجب می شود.

وی خاطرنشان کرد: در ۲۹ کشور جهان که عمدتا آفریقایی و آسیای میانه هستند، حق سرپرستی خانوار به هیچ وجه بر عهده زن نخواهد بود، حق تعیین محل زندگی در ۲۵ کشور دنیا که عمدتا آفریقا و آسیای میانه هستند، حق اقدام در جهت گذرنامه در ۱۹ کشور جهان که باز هم عمدتا آفریقا و آسیای میانه هستند که ایران هم جزئی از این کشورها است نمی تواند به تنهایی با زن باشد. حق تابعیت در ۱۹ کشور در رابطه با زنانی که با خارجی ها ازدواج می کنند نمی توانند ملیت خودشان را به فرزندانشان تعمیم دهند، در حالی که این حق برای مردان وجود دارد.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد: اگر خشونت های خانگی علیه زنان را در نظر بگیریم و با توجه به این که خشونت تنها پرخاشگر، تعرضات فیزیکی و جنسیتی نیست بلکه ابعاد روحی و روانی را شامل می شود. ۶۶ درصد زنان در ایران در طی عنرشان با خشونت مواجه هستند در انگلیس این آمار ۲۵ درصد است.

کاوه با بیان اینکه آمار خشونت علیه زنان در ایران در قیاس با متوسط جهانی که ۳۳ درصد است بالا است، افزود: حضور کمی زنان در ادوار مختلف مجلس از مجلس نخست تا مجلس نهم نشان از آن دارد بالای ۹۵ درصد مجلس را مردان تشکیل می دهند در حالی وضعیت ایران با ۳ درصد حضور زن در مجلس از وضعیت کشورهایی همچون عراق، سوریه، تانزانیا و ... بدتر است.

مولف کتاب «زنان و رشد اقتصادی» با بیان اینکه مشارکت سیاسی زنان یکی از عواملی است که عدم تبعیض جنسیتی را نشان می دهند، خاطرنشان کرد: کانادا از نظر تعداد وزیر زن و مرد در کابینه که بهترین وضعیت را دارد، حال آن که ایران هیچ وزیر زنی در کابینه ندارد.

وی با اشاره به اینکه تبعیض جنسیتی یکی از آن یکصد و ۳۰ متغییری است که باعث ضربه به رشد اقتصادی می شود، افزود: بیش از یکصد و ۳۰ متغییر اثرگذار بر رشد اقتصادی کشورها شناخته شده اند از جمله متغیرهای اثرگذاری همچون نرخ پس انداز، باز بودن اقتصاد، حکمرانی خوب، وفور منابع طبیعی و ...  متغییرهای منفی همچون فساد، رانت و تبیض شناخته شده است. منابع نفت ایران متغییر اصلی تاثیرگذار بر رشد اقتصادی است، چرا که ایران نه کشور صنعتی و نه خدمات دهی در سطح بالایی است.

این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: زنان به دلیل موقعیت نابرابر نسبت به مردان از اعتماد به نفس کم تری برخوردار هستند و درصد افسردگی زنان بیشتر از مردان است. زنان به لحاظ روحی و روانی در موقعیت ضعیف تری نسبت به مردان قرار دارند. همین امر موجب می شود زنان در ورود به بازار کار به دستمزد کم تری راضی شوند و راه حل این مساله، توانمندسازی زنان و انجام یکسری از آموزش ها است با این حال کار زن در عرصه اجتماع ولو با دستمزد کم از یکسو باعث رشد اقتصادی و از سوی دیگر باعث استقلال اقتصادی می شود

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.