تحولات منطقه

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات، ضعف و کمرنگ بودن نهادهای صنفی و مردمی است، گفت: کاهش نقش مردم و تصدی‌گری فراوان دولت مشکل حوزه فرهنگ و هنر است.

کاهش نقش مردم و تصدی‌گری فراوان دولت مشکل حوزه فرهنگ و هنر است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، در راستای اجرای طرح تجربه نگاری با هدف ثبت و انتقال تجربیات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران و معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چهارمین و پنجمین بخش از گفت و گوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با عنوان روزگار فرهنگ، هنر و رسانه منتشر شد.

براساس اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در بخش چهارم و پنجم این گفت و گو وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به رویکردهای این وزارتخانه در تقویت ظرفیت های مردمی به عنوان یکی از کلان برنامه های خود پرداخته است.

در این بخش صالحی تاکید دارد که کلان برنامه تقویت ظرفیت های مردمی را با برخی اقدامات دنبال کردیم و اولین مسیر آن تاسیس و توسعه انجمن های صنفی بود.

وی گفت: تصدی گری های فراوان دولت و کاهش نقش مردم، یکی از مشکلات موجود در حوزه فرهنگ و هنر است.

صالحی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از مشکلاتی که با آن موجه بودیم، ضعف و کمرنگ بودن نهادهای صنفی و مردمی است، ادامه می دهد: کاهش تصدی گری با تقویت ظرفیت های مردمی مسیر خود را پیدا می کند و کارکرد دوم تقویت ظرفیت های مردمی این است که نهادهای صنفی و مردمی مسیر تعامل و مشارکت و گفت و گو را پیدا می کنند. سومین کارکرد آن اینکه صنوف مختلف فرهنگی و هنری حقوق صنفی مجموعه های خود را دنبال می کنند. بنابراین در دولت دوازدهم تلاش شد نیاز اساسی در این حوزه مورد توجه قرار بگیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به روند شکل گیری و استفاده از ظرفیت های مردمی و اصناف می گوید: در این مسیر دو راه داشتیم. اول اینکه قانون مستقل نوشته شود و به عنوان لایحه به مجلس برود که زمان زیادی را طی می کرد و راه دوم استفاده از ظرفیت قانون کار بود که چگونه برای تشکیل انجمن های صنفی از این ظرفیت استفاده کنیم. بنابراین راه دوم را انتخاب کردیم.

صالحی در بخشی از این گفت و گو مسیر طی شدن مراحل مختلف تشکیل انجمن های صنفی، چگونگی تشکیل جلسات و در نهایت نتایج آن را تشریح می کند.

وی می گوید: در این زمینه جلسات طولانی با همکاری وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی داشتیم و در نهایت منجر به تفاهم نامه ای با این وزارتخانه شد. این تفاهم نامه مبنایی شد که به هیات وزیران آمد و مصوبه هیات وزیران در آبان ۹۸ از آن به دست آمد. همچنین برای اجرایی شدن این مصوبه کمیسیونی تشکیل شد که دبیرخانه آن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در آن تقاضاها بررسی می شود و تاکنون این کمیسیون ۵۸ انجمن سراسری در حوزه های مختلف را تایید کرده است. بنابراین سعی شده از ظرفیت های مردمی در این وزارتخانه استفاده حداکثری شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این گفت و گو به تشکیل خانه مطبوعات اشاره می کند. وی می گوید: در استان ها خانه مطبوعات وجود داشت اما از سال ۹۶ اساس نامه ای تهیه شد که طبق آن هیات مدیره خانه های مطبوعات استانی خانه مطبوعات کشوری را برای مدت سه سال انتخاب کنند. بنابراین خانه مطبوعات کشوری هم شکل گرفت.

وی در ادامه به تشکیل اتحادیه های واحد قرآنی و چگونگی شکل گیری آن هم اشاره می کند. همچنین در بخش دیگری از این گفت و گو سیدعباس صالحی به ایجاد نظام های صنفی از جمله مجمع انجمن های ادبی کشور اشاره می کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می گوید: اینکه انجمن های ادبی در کنار یکدیگر قرار بگیرند و بتوانند با هم هم افزایی داشته باشند از جمله اهداف ما بود. این اتفاق از سال ۹۶ به بعد شکل گرفت و جشنواره ملک الشعرای بهار هم که برگزار می شود با این نگاه بود که به نوعی انجمن های ادبی در قالب فرهنگی بتوانند ظهور و بروز داشته باشند.

در بخش پنجم این گفت و گو و در ادامه تقویت ظرفیت های مردمی صالحی می گوید: در این حوزه به توسعه کمی و کیفی نهادها و موسسات فرهنگی و هنری هم فکر کردیم. به این معنا که خود موسسات فرهنگی و هنری ظرفیت مردمی برای حوزه فرهنگ و هنر بودند و در ۴ سال گذشته رشد کمی قابل توجهی در قسمت های مختلف در این حوزه داشتیم که از آن جمله می توان به رشد در موسسات تک منظوره هنری اشاره کرد. در فاصله اواخر سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ تعداد ۱۱۶۶ موسسه تک منظوره هنری در کشور افزایش یافته است و این نشان می دهد که موسسات فرهنگی و هنری فرصتی برای حضور مردمی است و همچنین در سال ۹۶ موسسات چند منظوره ۶۳۱۵ موسسه بوده و در پایان سال ۹۹ این رقم ۷۶۱۰ موسسه است. همچنین در حوزه های مختلف از جمله کانون های تبلیغاتی، حوزه رسانه های برخط و ... هم شاهد این رشد هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری فرصت سازی برای حضور فعالیت های مردمی در عرصه های فرهنگ در قالب های مختلف را از دیگر کارکردهای کلان برنامه تقویت ظرفیت های مردمی برمی شمرد.

وی می گوید: تمرکز زدایی و کاهش تصدی گری دولتی از دیگر کارکردهای این کلان برنامه بود که برخی اقدامات در این حوزه شکل گرفت مانند تفویض اختیارات و واگذاری برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به صنف مرتبط و ... .

وی مشارکت و همکاری با صنوف را کارکرد دیگر کلان برنامه تقویت ظرفیت های مردمی می داند.

صالحی در ادامه این گفت و گو می گوید: بهره مندی از تشکلات صنفی در سیاستگذاری و برنامه ریزی و حضور اصناف در قوه عاقله وزارتخانه از جمله این اقدامات بود.

وی ادامه می دهد: رفع موانع حقوقی از فعالیت های عرصه فرهنگ و هنر کارکرد ششم کلان برنامه تقویت ظرفیت های مردمی بود. بازنگری در ضوابط و مقررات یکی از این اقدامات در این زمینه است.

صالحی در بخش نهایی تاکید دارد: یکی از اهداف بازنگری دستورالعمل ها این بود که از فعالیت های فرهنگی و هنری مانع زدایی کنیم تا کارها روان تر و سهل تر انجام شود.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.