سرطان بیماری نامآشنایی است که قرنها پیش وجود داشته و همواره مورد توجه دانشمندان و مردم عادی بوده و البته ترس ناخواستهای که همواره با شنیدن این نام به دل شنوندهاش میاندازد.
توصیف سرطان به زبان ساده اینگونه است که در حالت طبیعی سلولها رشد کرده و بر اساس نیاز بدن به سلولهای جدیدتر تقسیم میشوند. وقتی که سلولها پیر میشوند، میمیرند و سلولهای جدید جایگزین آنها میشوند. گاهی این روند طبیعی دچار اشکال میشود. سلولهای جدید زمانی که بدن به آنها نیاز ندارد به وجود آمده و سلولهای پیر که باید از بین بروند به حیات خود ادامه میدهند. این تجمع بیش از حد سلولها ایجاد تودههای بافتی میکند که تومور نامیده میشود و سرطان رخ مینماید.
ایران در زمره کشورهایی قرار دارد که سرطان در آن شیوع بالایی دارد. براساس بررسیها در خراسان رضوی سرطان سالانه تعداد قابل توجهی را درگیر میکند. سرطانهای معده، پوست، کولورکتال، پروستات، نای، مثانه، مری، پستان و تخمدان از سرطانهای شایع در استان به شمار میروند.
شیب صعودی ابتلا به سرطان و کاهش سن ابتلا
مرکز تخصصی رادیوتراپی و انکولوژی رضا(ع) مشهد یکی از مراکز مهم در شرق کشور است که سالانه آمار بسیار زیادی از مبتلایان به سرطان را پذیرش میکند و سهم بسزایی در خدماتدهی به این دسته از بیماران دارد.
رئیس این مرکز میگوید: سالانه بیش از ۳ هزار نفر مبتلای جدید به سرطان در مرکز تخصصی رادیوتراپی و انکولوژی رضا(ع) پذیرش میشوند.
دکتر فاطمه ورشویی تبریزی که متخصص رادیوتراپی و انکولوژی است به شیب صعودی ابتلا به سرطان اشاره کرد و افزود: در کنار صعودی شدن ابتلا به سرطان، سن ابتلا نیز در حال کاهش است به طور مثال متوسط سن ابتلا به سرطان سینه یک دهه کمتر از میانگین آن در دنیاست!
وی در خصوص اهمیت غربالگری و تشخیص زودرس سرطان نیز اظهار کرد: این موضوع اهمیت زیادی در درمان سرطان دارد. چنانچه برنامه غربالگری در کشور به درستی اجرا شود میتوان درصد بالایی از سرطانها را درمان کرد، اما خارج بودن غربالگری از تعهد بیمهای، موجب شده به خاطر بالا بودن هزینههای آن، بسیاری از مردم رغبتی به انجام دادنش نشان ندهند. البته تلاشهای زیادی برای زیرپوشش قرار گرفتن هزینههای غربالگری شده که امیدواریم در آینده نزدیک محقق شود.
افزایش سرسامآور هزینه درمان با حذف دلار۴۲۰۰ تومانی
دکتر ورشویی افزایش هزینههای درمان سرطان را یکی از مشکلات بزرگ دانست و افزود: تا کنون تعرفهها برای بیمارانی که به مرکز ما مراجعه میکردند بر مبنای تعرفههای دولتی محاسبه میشد که در این شرایط تقریباً هزینهها برای بیمار صفر میشد. اما با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی و جایگزین شدن دلار نیمایی هزینهها ۶برابر شده است که در چنین شرایطی برای سال آینده تعرفهها خیریهای میشود. چنانچه دولت برای این موضوع فکری نکند بیتردید خدمترسانی در مراکز درمانی این بیماری کاهش یافته و چه بسا نزدیک به توقف شود که اثرات منفی به دنبال خواهد داشت.
رئیس مرکز تخصصی رادیوتراپی و انکولوژی رضا(ع) مشهد در پاسخ به این پرسش که روزانه این مرکز پاسخگوی چند نفر است و بیشتر درچه زمینههایی مشکل دارند، گفت: روزانه در این مرکز بیش از هزار نفر پذیرش داریم که سرطان سینه در بین بانوان بیشترین نوع را شامل میشود. این نوع سرطان ۲۵درصد از مراجعات آنها را شامل میشود. در آقایان نیز سرطان دستگاه گوارش نوع قالب سرطانهاست.
سالانه۱۰ هزار تشخیص جدید
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با اشاره به اینکه با خودمراقبتی میتوان از ۴۰درصد سرطانها پیشگیری کرد، گفت: عدم استعمال دخانیات، فعالیت بدنی منظم، کنترل و متعادل نگاه داشتن وزن بدن، تغذیه مناسب با تأکید بر مصرف کافی میوه و سبزیجات، محافظت در برابر عفونتها، محافظت از پوست در برابر پرتوهای آسیبرسان خورشید، داشتن سلامت روانی، زندگی اجتماعی سالم و شرکت در برنامههای غربالگری و تشخیص زودهنگام از راهکارهای دهگانه سازمان بهداشت جهانی در راستای پیشگیری از سرطان است.
دکتر بابک اقبالی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۰هزار بیمار جدید در حوزه دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشخیص داده میشود، اظهار کرد: سرطانهای معده، پوست، کولورکتال، پروستات، نای، مثانه و مری در مردان و سرطانهای پستان، پوست، کولورکتال، معده، تیروئید، مری و تخمدان در زنان از سرطانهای شایع در جمعیت زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که در حال حاضر سه سرطان پستان، روده بزرگ و دهانه رحم در دانشگاه مشهد مورد غربالگری و تشخیص زودهنگام قرار میگیرد. بر همین اساس در مورد سرطان سرویکس و پستان تمام زنان ۳۰ تا ۵۹ سال بهصورت سالانه در مراکز خدمات جامع سلامت مورد معاینه پستان قرار گرفته و در صورت داشتن مشکل به سطح دو که متخصص جراح عمومی است، ارجاع میشوند. همچنین در مورد سرطان کولورکتال (روده بزرگ) برای افراد ۵۰تا ۷۰سال تست فیت (خون مخفی در مدفوع) انجام میشود.
نظر شما