تحولات لبنان و فلسطین

۱۷ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۰
کد خبر: 790408

دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی عراق بر سر منصب ریاست جمهوری وارد رقابت بزرگی شده اند؛ اما چرا بارزانی به هر قیمتی خواهان حذف برهم صالح است؟

صدر، سرگردان در دوئل کردی

به گزارش قدس آنلاین، دو حزب دموکرات کردستان عراق و اتحادیه میهنی کردستان در روزهای بعد از برگزاری انتخابات دهم اکتبر ۲۰۲۱(۱۸ مهر ۱۴۰۰) بر سر منصب ریاست جمهوری عراق وارد دوئلی بزرگ شده‌اند.

هر چند بر اساس توافق این دو حزب بزرگ اقلیم طی سال‌های بعد از ۲۰۰۳ به طور سنتی منصب ریاست جمهوری به نامزد حزب اتحادیه میهنی کردستان و شخص جلال طالبانی واگذار می‌شد؛ اما از سال ۲۰۱۸ دیگر به نظر می‌رسد بارزانی‌ها حاضر به واگذاری این منصب به اتحادیه میهنی نیستند و در پی قبضه حداکثری قدرت در اربیل و بغداد بر آمده‌اند.

با این تفاسیر، حزب دموکرات در ابتدای امر هوشیار زیباری، وزیر خارجه و دارایی سابق دولت عراق را به عنوان نامزد خود برای ریاست بر کاخ السلام معرفی کرد که پس از اعتراض برخی جریان‌های سیاسی، صلاحیت او با رای دادگاه فدرال برای تصدی بر این منصب رد شد.

همین امر سردرگمی بزرگی را برای ائتلاف بارزانی، صدر، الحلبوسی و الخنجر ایجاد کرد؛ زیرا آن‌ها در پی آن بودند با انتخاب نامزد معرفی شده از سوی مسعود بارزانی به عنوان رئیس جمهور جدید، مسیر تشکیل دولت را ایجاد کنند.

در وضعیت بعد از رد صلاحیت هوشیار زیباری نیز حزب دموکرات ریبر احمد را، به عنوان رقیب برهم احمد صالح، نامزد حزب دموکرات کردستان عراق برای تصدی بر کاخ السلام نامزد کرد؛ اما فراتر از رقابت‌های میان این دو حزب در شرایط کنونی مسئله این است که حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی، بیشتر از این که در پی به دست آوردن منصب تشریفاتی، ریاست جمهوری عراق باشد، در پی مخالفت تمام عیار با عدم ریاست جمهوری مجدد برهم احمد صالح است.

این وضعیت در شرایطی است که همچنان حزب اتحادیه بر نامزدی برهم صالح اصرار دارد. در واقع به نظر می‌رسد استراتژی اصلی ادامه مبارزه برای کسب پست ریاست جمهوری از سوی حزب دموکرات، جلوگیری از تداوم حضور برهم صالح در این منصب باشد؛ اما دلایل ضدیت تمام عیار حزب دموکرات کردستان عراق با برهم صالح چیست؟

الوقت نوشت: ۱- بدون تردید مهم‌ترین انگیزه حزب دموکرات از تلاش برای ممانعت از ریاست جمهوری مجدد برهم صالح در ارتباط با شکست تاریخی نماینده این حزب یعنی فواد حسین در سال ۲۰۱۸ برای تصدی این منصب در صحن علنی پارلمان است. از همان دوران رهبران حزب دموکرات با صراحت تمام خشم خود را از این رخداد نشان دادند و اکنون به نظر می‌رسد آن‌ها بیش از رغبت نسبت به کسب ریاست کاخ السلام در سودای انتقام‌گیری از برهم صالح هستند.

۲- رهبران حزب دموکرات بارها راجع به تصمیمات و عملکرد برهم صالح در عراق اعتراض داشته‌اند و بر این باور هستند که او در کاخ السلام نتوانسته از منافع و خواسته‌های اقلیم کردستان دفاع کند؛ بنابراین باید شخصی جدید جایگزین او شود.

۳- در سطحی دیگر، بسیاری از ناظران بر این باور هستند که حزب دموکرات با سپردن مجدد منصب ریاست جمهوری به حزب اتحادیه میهنی مشکلی ندارد؛ بلکه آن‌ها خواهان آن هستند که فردی ضعیف و فاقد اقتدار همانند فواد حسین، رئیس‌جمهور سابق نامزد حزب اتحادیه میهنی کردستان در کاخ السلام باشد.

شاید علت اصلی چنین نگرشی در میان رهبران حزب دموکرات به وضعیت قدرت در اقلیم کردستان عراق پس از مرگ جلال طالبانی رئیس فقید حزب اتحادیه میهنی به عنوان رقیب سنتی بارزانی، بازگردد.

واقعیت این است که پس از بیماری طالبانی و سپس مرگ او، حزب اتحادیه میهنی دچار اختلافات داخلی و انشقاق در رهبری حزب شد و همین امر موجب کاهش قدرت حزب در رقابت‌های داخلی اقلیم شد.

این شرایط موجب شد تا بارزانی اکنون خود را در حوزه حکمرانی اربیل بی‌رقیب ببیند؛ اما در این میان برهم صالح به عنوان یک چهره معروف و باسابقه در اتحادیه میهنی این ظرفیت را دارد که در آینده بتواند اتحادیه میهنی را مجدد یکپارچه کند و جایگاه و قدرت از دست رفته این حزب پرسابقه را در منطقه اقلیم احیا کند.

۴- در سطح چهارم هیئت رهبری حزب دموکرات کردستان عراق در علایق شخصی و فردی خود دیدگاهی بسیار منفی نسبت به برهم صالح دارند؛ زیرا او هیچ‌گاه در طول دوران حیات سیاسی خود نزدیکی با این حزب را در دستور کار قرار نداده است.

جالب این جاست که در نتیجه دوئل میان کردها بر سر منصب ریاست جمهوری عراق، مقتدی صدر به عنوان جریان برنده رقابت انتخابات پارلمانی اکتبر ۲۰۲۱ وضعیتی از آشفتگی و سرگردانی را تجربه کرده است.

بر خلاف تصورات او، مسیر تشکیل دولت بر مبنای ائتلاف با بارزانی، الحلبوسی و الخنجر، آن‌چنان که به نظر می‌رسد هموار نبود و تاکنون در نتیجه اشتباهات استراتژیک حزب دموکرات و نیز دوئل شخصی میان دو جریان اصلی قدرت در اقلیم، هزینه زیادی را برای مقتدی در پی داشته است.

این وضعیت در شرایطی است که مقتدی صدر در صورت هماهنگی و حمایت از ریبر احمد نامزد جدید بارزانی برای ریاست بر کاخ السلام، دشمنی با بخشی بزرگ از جریان‌های سیاسی اقلیم کردستان را به جان خواهد خرید، اما علاوه بر حزب اتحادیه میهنی کردستان، مقتدی صدر، به طور حتم در صورت ورود به دوئل میان کردها رقابت با چارچوب هماهنگی شیعیان را باید تحمل کند. مجموع این وضعیت هزینه‌ای بسیار گزاف را برای مقتدی می‌تواند به همراه داشته باشد.

منبع: خراسان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.