به گزارش قدس آنلاین، طبق اعلام قبلی، درهای حوزههای رأیگیری صبح امروز (یکشنبه) به روی رأیدهندگان لبنانی باز شد تا نمایندگان منتخب خود را انتخاب کنند.
در این دوره از انتخابات پارلمانی لبنان ۷۱۸ نفر در قالب ۱۰۳ لیست یا فهرست برای کسب ۱۲۸ کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت میکنند.
شبکه «الجزیره» به همین بهانه نگاهی به لیستهای انتخاباتی شرکتکننده در انتخابات پرداخت و اعلام کرد، کارشناسان، لیستهای رقیب در انتخابات لبنان را به سه گروه تقسیم میکنند:
اول؛ لیستهای ائتلاف ۸ مارس شامل حزبالله، امل، «التیار الوطنی الحر» (جریان آزاد ملی) و «تیار المرده» با متحدانش.
دوم؛ لیستهای ائتلاف ۱۴ مارس، گروه رقیب حزبالله که در این دوره بدون جریان المستقبل (سعد الحریری رئیس المستقبل انتخابات را تحریم کرد) در انتخابات شرکت کرده است. این لیست شامل حزب «التقدمی الاشتراکی» (به ریاست ولید جنبلاط) و حزب «القوات اللبنانیه» (به ریاست سمیر جعجع) و متحدانش هستند. همچنین لیستهای مورد حمایت نخستوزیر اسبق «فواد سنیوره» نیز در همین گروه قرار میگیرد و شامل حوزه انتخاباتی «الشمال الثانیه» (طرابلس، المنیه و الضنیه) به نام «لبنان لنا» و دیگری «بیروت الثانیه» به نام «بیروت تواجه» هستند.
سوم؛ لیستهای نشأت گرفته از جامعه مدتی است که خود را «التغییریه» نامیدهاند و برخاسته از اعتراضهای گسترده در ۱۷ اکتبر سال ۲۰۱۹- به خاطر افزایش مالیات لبنان- هستند.
در ادامه این گزارش آمده، میتوان ورودکنندگان جدید در لیستهای انتخابات کنونی لبنان را به سه دسته تقسیم کرد:
اول؛ گروههای جامعه مدنی سنتی موجود قبل از اعتراضات ۱۷ اکتبر ۲۰۱۹ که برخی ازآنها در انتخابات ۲۰۱۸ نیز شرکت کردند و از گروه معروف به «بیروت مدینتی» و «لوطنی» هستند. برخی از آنها نیز در انتخابات ۲۰۱۸ ضمن ائتلاف «کلنا وطنی» که در آن زمان نه لیست را تشکیل میداد، در انتخابات نامزد شدند. از اسامی معروف که در انتخابات فعلی شرکت دارند دبیرکل جنبش «مواطنون و مواطنات فی دوله» یعنی «شربل نحاس» و نماینده مستعفی «پولا یعقوبیان» هستند.
دوم؛ قوای جامعه مدنی که پس از اعتراضات ۱۷ اکتبر شکل گرفتهاند، در گروههای زیاد و متفرقی هستند و هماهنگی ندارند. این گروه شامل شخصیتهای جدیدی است که برای بار اول در انتخابات شرکت میکنند. موضوع قابل توجه آن است که در حوزههایی که جناحبندی سیاسی میان لیستهای ۸ و ۱۴ مارس شدیدتر است لیستهای این گروه برای رقابت نیز بیشتر دیده میشود.
سوم؛ گروههایی که حضور منظم آنها در بیشتر حوزههای انتخاباتی دیده میشود از جمله گروه «مواطنون و مواطنات فی دوله» که ذکر شد.
بر اساس این گزارش، همچنین باید به جنبش «سوا لبنان» که «بهاء الحریری» برادر سعد الحریری تأسیس کرد و شعار «دعم قوی تغییر» را برای خود انتخاب کرده، اشاره کرد. بهاء الحریری مستقیما نامزد نشده اما پلاکاردهای سوا لبنان خیابانهای زیادی در این کشور را پر کرده است. این جنبش از دو لیست «لتبقی بیروت» در حوزه «بیروت الثانیه» و لیست «النهوض بعکار» در حوزه «شمال الاولی» و اشخاص زیاد دیگر در لیستهای دیگر حمایت مالی، سیاسی و لجستیک میکند.
چگونگی ائتلافها؛ اتحاد حامیان مقاومت و پشت سر گذاشتن اختلافات
الجزیره افزود، شاید اصل اساسی در ائتلافها که درواقع لیستهای انتخاباتی منعکسکننده آن است وحدت صفوف قوای هشت مارس باشد. اینها هسته اصلی متحدان حزبالله را تشکیل میدهند و در مقدمه آنها متحد اصلی یعنی حزب «امل» و دو متحده مسیحی یعنی جریان آزاد ملی و جریان المرده قرار دارند. همچنین باید به ائتلافهای مستقیم و غیرمستقیم حزبالله با شخصیتها و طرفهای سنی مانند جمعیت «المشاریع الاسلامیه» (الاحباش) و دو نماینده «فیصل کرامی» و «جهاد الصمد» اشاره کرد.
در ادامه آمده است، قوای ۸ مارس توانست حداقل برای مرحله انتخابات، اختلافات را کنار بگذارد تا بتواند همچنان اکثریت پارلمانی فعلی را در دوره بعدی نیز حفظ کند.
پیامد تحریم انتخابات توسط جریان المستقبل
الجزیره سپس اعلام کرد، شاید بارزترین و مهمترین تحول در انتخابات جاری که بر محاسبات تمامی قوای سیاسی و معارض در لبنان تأثیر گذاشت عقبنشینی جریان المستقبل از شرکت در انتخابات برای اولین بار از زمان تشکیل این جریان بود.
این اقدام باعث شد که حوزههای انتخاباتی دارای اکثریت سنی شاهد تشکیل فهرستهای انتخاباتی متعدد باشد به عنوان مثال در حوزه انتخاباتی «الشمال الثانیه» ۱۱ لیست انتخاباتی وجود دارد. قوای ۱۴ مارس بیان آنچه که ثابت بوده و آنچه که تغییر یافته دچار نوسان شدند؛ با وجود آنکه برخی از رقبای سنتی حزبالله که تحت قوای ۱۴ مارس قرار داشتند با احزاب التقدمی الاشتراکی، القوات اللبنانیه و مانند آن ائتلاف کردند و فهرست تشکیل دادند اما این اقدام المستقبل باعث شد درگیری و رقابت شدیدی برای حزب آرای سنی بویژه آرایی که قبلا به المستقبل اختصاص داشت، شکل بگیرد و علاوه اینکه موجود جدایی ائتلاف القوات اللبنانیه و حزب «الکتائب» شد.
الجزیره تأکید کرد، عقبنشینی جریان المستقبل از شرکت در انتخابات به مثابه یک بیطرفی مثبت به نفع قوای ۱۴ مارس نبود بلکه در سایه دشمنی شدید میان حزب القوات اللبنانیه با طرفهای دیگر سنی -که برخلاف خواست القوات برای عدم شرکت در انتخابات ، شرکت کردهاند بویژه فواد السنیوره- این بیطرفی منفی بود.
منبع: فارس
نظر شما