به گزارش قدس آنلاین، مراسم خطبهخوانی شب عاشورا در حرم مطهر رضوی، امسال در صحن پیامبر اعظم(ص) برگزار شد تا زائران بیشتری توفیق همراهی خادمان در این مراسم را داشته باشند. آنچه میخوانید توصیفی از حال و هوای این مراسم باشکوه تاریخی است.
دعوت زائران برای حضور
خادمان حرم امام هشتم(ع) طبق رسم هر ساله شمع در دست، در ردیفهای منظم مقابل ایوان ولیعصر(عج) نشستهاند و منتظر شروع مراسماند. بعد از نماز مغرب و عشاء، برگزاری مراسم خطبهخوانی شب عاشورا از طریق بلندگوهای سراسر حرم مطهر رضوی اطلاعرسانی میشود و زائران و مجاوران برای حضور در این مراسم خود را به صحن پیامبر اعظم(ص) میرسانند.
قاری بینالمللی، استاد جواد پناهی، آیاتی از سوره فجر را میخواند و با پیچیدن صوت دلنشین قرآن در فضای صحن، زائران بیشتری دور خادمان جمع میشوند و به مراسم میپیوندند.
آئینی با یک قرن قدمت
مجری مراسم بعد از عرض تسلیت، خطاب به حاضران در آیین خطبهخوانی، به سابقه آن اشاره میکند و توضیح میدهد که این مراسم دارای سابقه یکصد ساله است و هر سال، دوبار برگزار میشود؛ یکبار در شب عاشورا و بار دوم، در شب شهادت امام هشتم(ع).
نجات اهل عالم با حسین است
شعرخوانی علیرضا خاکساری، شاعر جوان مشهدی، بخش بعدی برنامه است. او پشت جایگاه میرود و با ابیاتی در وصف شهادت و امام حسین(ع) میخواند:
ردیف و مطلع زیبا حسین است
نجات اهل عالم با حسین است
از او فرمایش و از ما اطلاعت
چه میخواهیم از او غیر از سعادت...
شمعگردانی برای عرض تسلیت
بعد از پایان شعرخوانی، نوبت شمعگردانی خادمان است؛ رسمی که به نشانه عرض تسلیت به محضر امام هشتم(ع) برگزار و با مداحی ذاکران اهل بیت، همراه میشود. همه خادمان حاضر در مراسم، به احترام شروع مراسم شمع گردانی از جا بر میخیزند و گروهی به نمایندگی از همه آنها، با شمع از مقابل صفوف خادمان میگذرد و نوای مداحی خادم حرم، حاج علیرضا نیکبخت، در صحن طنینانداز میشود:
امشب رسد از کربوبلا بوی شهادت
بنشسته حسین در دل محراب عبادت
یا فاطمه امشب، گریان شده زینب
مظلوم حسین جان، مظلوم حسین جان...
حال و هوای تماشایی زائران
انبوه زائرانی که در مراسم خطبهخوانی شب عاشورا حضور یافتهاند، دم نوحه ذاکران اهل بیت(ع) را تکرار میکنند و همزمان بر سر و سینه میزنند. اشکهای روانشان هم حکایت از دلدادگیهایی دارد که پایانی برای آن نیست.
این دلدادگی سن و سال هم نمیشناسد و هر یک از زائران به طریقی خود را با شور مراسم همراه میکنند. مانند کودکی که با همراهی مادرش، تلاش میکند شمع روشنی را که از خادم حرم هدیه گرفته، روشن نگه دارد.
مخاطبانی از راههای دور
اگرچه برگزاری مراسم در صحن پیامبر اعظم، امکان حضور گستردهتر زائران را فراهم کرده، اما باز هم هزاران هزار دلداده امکان تشرف به حرم مطهر و شرکت در مراسم خطبهخوانی را نداشتهاند و برای بهرهمندی از آن، مخاطب پوشش زنده آن از طریق شبکههای تلویزیونی و فضای مجازی شدهاند. برخی زائران نیز با تماس تصویری و شریک کردن دوستان و آشنایان در حال و هوای این مراسم، به نوعی خادمان و خادمیاران رسانهای حضرت را یاری میکنند تا دلهای بیشتری به این آستان گره بخورد.
زمزمه فرازهای خطبه شب عاشورا
با تمام شدن مراسم شمع گردانی نوبت به خطبهخوانی میرسد. قرائت خطبه شب عاشورا، با نوای امیر عارف و همراهی خادمان یکی از بخشهای اصلی این مراسم است. متن خطبه هر جا به نام پیامبر مزیّن باشد، صلوات خادمان و زائران، همراهش میشود. وقتی هم که خطبه، به نام امام رضا(ع) میرسد، جمعیت، دست بر سینه به سمت گنبد منور آقا برمیگردند و با اشک چشم عرض ارادت میکنند. پایان خطبه توسل به امام حسین(ع) است و طلب حاجاتی که هر کسی در دلش مرور میکند.
سرتاسر صحن با چراغهای قرمز که نمادی از خون شهدای کربلاست، روشن شده و پرچمهایی با جملاتی برای عرض تسلیت در گوشه گوشه صحن پیامبر اعظم(ع) به چشم میخورد.
آرزوی صبر زینبی
حاج احمد واعظی با یادی از شهدای حادثه تروریستی در افغانستان و همه کسانی که دلتنگ زیارت امام رضا(ع) هستند چند خطی از زبان حال حضرت زینب(س) میخواند و برای همه، صبر زینبی را طلب میکند؛ همان چیزی که شاید تنها دوای این درد و ماتم باشد.
در شب عاشورا و آیین خطبهخوانی، همه خادمان و زائران، یک حسرت مشترک در دل دارند و با اشک دیده، آن را بر لبهایشان جاری میکنند:
امشبی را شه دین در حرمش مهمان است
مکن ای صبح طلوع...
منبع: آستان نیوز
نظر شما