دولت با تشکیل قرارگاه ساماندهی مرغ تلاش کرد بازار بلبشوی نرخ این محصول پروتئینی را سامان بخشد تا در یک وضعیت باثبات تولیدکننده ناچار به عرضه محصول خود کمتر از قیمت تمام شده نشود و دست مصرفکننده نیز از گوشت سفید کوتاه نشود. ولی همچنان با نظارت سازمان تعزیرات حکومتی، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی، اتاق اصناف کشور و سایر نهادهای مسئول، مرغ در یک دوره با عرضه زیر نرخ مصوب کمر تولیدکننده را میشکند و در دورهای دیگر از سبد خانوار حذف میشود.
تأثیر کاهش قیمت مرغ بر تولیدکنندگان
آن طور که محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی در گفتوگو با خبرنگار قدس میگوید در حالی که قیمت مصوب مرغ گرم تنظیم بازار ۶۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم است، قیمت این محصول به حدود ۴۵ هزار تومان رسیده که ۲۰ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب دولتی است.
به گفته وی، در پی افزایش جوجهریزی و عرضه مرغ بیش از تقاضا در بازار، قیمت مرغ در بازار به کمتر از نرخ مصوب کاهش یافته و نیاز است مردم با استفاده از این فرصت ضمن خرید ارزانتر این محصول پروتئینی برای مصرف خانوار در منازل، به سرپا نگه داشتن صنعت مرغ کشور نیز کمک کنند.رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با اشاره به اینکه برنامهریزی برای تولید در کشور درست نبوده است، میافزاید: همزمان با افزایش تولید، مرغ منجمد ذخیره شرکت پشتیبانی دام با یک قیمت پایین وارد بازار و موجب شد قیمت مرغ افت شدیدی کند و خسارتهای جبرانناپذیری به صنعت مرغداری کشور بزند. یوسفی با یادآوری اینکه قیمت مناسب مرغ رقمی بین ۷۰ تا ۷۵ هزارتومان است، میگوید: اگر به سرعت تدبیری برای این وضعیت اندیشیده نشود صنعت مرغداری را باید از بین رفته تصور کرد و پیشبینی میشود با متضرر شدن مرغداری ها و کاهش جوجهریزی شاهد افزایش قیمت این محصول در دورههای آتی باشیم. یوسفی با اشاره به ضرورت خرید حمایتی و ذخیره سازی مرغ از سوی پشتیبانی امور دام، میگوید: شرکت پشتیبانی برای جمع کردن مرغهای مازاد نیازمند بودجه است و سازمان برنامهوبودجه باید اعتبار کافی برای این کار در اختیار این شرکت قرار دهد. این درست نیست که دولت تعیین کند چقدر مرغ تولید بشود، ولی اکنون از جمعآوری مازاد تولید حذر کند و تقصیر را گردن مرغدار بیندازد، دولت باید مسئولیت را قبول کند و به داد صنعت مرغداری برسد.مهدی سروی، تحلیلگر حوزه کشاورزی درباره علت نوسانهای قیمت مرغ با وجود تدابیر تنطیم بازاری در این حوزه میگوید: پس از حذف ارز و افزایش هزینههای تولید، قیمت مرغ در بازار افزایش پیدا کرد. در حالی که با گرانی مرغ، خانوارها از مصرف خود در این محصول کاستند، تولیدکنندگان متناسب با میزان مصرف پیش از حذف ارز ترجیحی جوجهریزی کرده بودند که نتیجه این امر مازاد مرغی است که امروز در بازار بدون خریدار مانده و منجر به کاهش قیمت شده است. سروی با اشاره به عرضه مرغهای شرکت پشتیبانی امور دام که پیشتر برای مدیریت بازار خریداری شده بود، میافزاید: از جایی که مرغها بیش از چند ماه نمیتوانند در سردخانههای دولت باقی بمانند، شرکت پشتیبانی امور دام برای اینکه مجبور به امحای این مرغ ها نشود، مرغهای مازاد را در بازار عرضه کرده است.
افزایش قدرت خرید مردم با کالابرگ الکترونیکی
این کارشناس کشاورزی میافزاید: در این شرایط شرکت پشتیبانی دام باید باز هم مرغ گرمی که اکنون کشتار میشود را خریداری کند. از طرفی وزارت جهاد کشاورزی هم برای ۶ ماه آینده میزان جوجهریزی را به نحوی کنترل کند تا این شرایط را در ۶ ماه بعد شاهد نباشیم که دوباره این مرغ منجمدهای فعلی که توسط دولت به صورت تازه و گرم خریداری شده در زمان عرضه موجب کاهش قیمت مرغ شود. همچنین دولت میتواند با در نظر گرفتن کالابرگ الکترونیکی قدرت خانوارها را برای خرید مرغ افزایش بدهد.
کاهش قیمت مرغ ترکیه برای رقابت با ایران
سروی با یادآوری اینکه سازمان برنامهوبودجه منابع ریالی لازم برای خریداری مرغ مازاد بازار را ندارد، میافزاید: وزارت جهاد کشاورزی باید با در نظر گرفتن مشوقهای صادراتی و رایزنی با کشورهای منطقه، برای حل این مسئله اقدام کند. وی با اشاره به اینکه ترکیه قیمت مرغ در هر کیلو
۲ دلار را تا ۱/۶ دلار در هر کیلوگرم پایین آورده تا رقابت را از تولیدکنندگان ما بگیرد، تأکید میکند: ترکیه در بازارهای ما حضور دارد و صادرات انجام میدهد و قیمتش را هم پایین آورده تا بازار را از دست ندهد و شرایط کشور ما را هم رصد میکند و میداند مرغ مازاد داریم برای همین با پایین آوردن قیمت مرغ خود تلاش میکند قدرت رقابت را از صادرکنندگان ما بگیرد.
خبرنگار: زهرا طوسی
نظر شما