تحولات منطقه

حسن وزیرزاده کارگردان مستند آورتین در گفت‌وگو با قدس آنلاین بیان کرد: مردم مناطق جنوب کشورهنوز هم حاج قاسم را می‌پرستند؛ چون آن‌ها بیشتر از هرکس دیگری می‌دانند حاج قاسم چه کارهای مهمی کرده بود!

«آورتین» بدون شعارزدگی سردار سلیمانی را معرفی می‌کند/ حاج قاسم سوژه مستند ما نبود، قهرمان آن بود
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، قلعه آورتین منطقه صعب‌العبوری است که به دلیل استراتژیک بودنش، نیروهای مسلح و اشرار برای استقرار خود انتخاب کرده بودند و نقطه تجمعی آنان به شمار می‌رفته است. مستند «آورتین» روایتی متفاوت از برخورد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با اشرار منطقه جنوب و جنوب شرق ایران است که رشادت‌ها و ابتکار عمل ایشان را به عنوان فرمانده لشکر ثارالله در دهه هفتاد به تصویر می‌کشد. به بهانه بازپخش این مستند از تلویزیون، با حسن وزیرزاده کارگردان این اثر گفت‌وگو کردیم.

چیشد که اصلا به سراغ این موضوع رفتید؟ حاج قاسم از اول سوژه مستند بود یا حین تحقیقات به نقش ایشان در اتفاقات جنوب کشور رسیدید؟

وزیرزاده: ما قرار بود در ابتدا به پیشنهاد تهیه کننده، مستندی راجع به یک شهید مدافع حرم بسازیم که اطلاعی از نام آن شهید نداشتیم. وقتی اسم حاج قاسم به میان آمد نتوانستیم نه بگوییم. از اول هم موضوع ما حاج قاسم بود، اما اینکه به سراغ کدام بخش از زندگی ایشان برویم مشخص نبود. در تحقیقات اولیه به مقطعی از زندگی حاج قاسم در اوایل دهه هفتاد در جنوب کشور رسیدیم که پیش از آن اصلا به آن پرداخته نشده بود. البته فیلم‌هایی که از آقای زلفی به دستمان رسید هم مزید بر علت شد؛ ایشان از ابتدا در کرمان با حاج قاسم همراه بودند و از اتفاقات آن دوران فیلمبرداری کرده بودند.

در جشنواره سینما حقیقت گفته بودید که موافقان و مخالفان سردار این مستند را ببینند...

وزیرزاده: بله. اخیرا مستندهای دیگری در رابطه با رشادت‌های سردار در ناامنی‌های جنوب کشور ساخته شده اما تا قبل از مستند آورتین، نگاهی که به حاج قاسم وجود داشت صرفا به حضور ایشان در جبهه مقاومت عراق و سوریه محدود می‌‎شد. قصد ما اصلا ساخت یک مستند جشنواره‌ای نبود، ما برای عامه مردم این اثر را ساختیم. اغلب افراد ایشان را به عنوان سرداری می‌شناختند که اتفاقات برون مرزی را مدیریت می‌کند، درحالی که ایشان رشادت‌ها و اقدامات زیادی از زمان جنگ و بعد از آن در داخل مرزهای کشورمان انجام داده بودند. این حرف‌ را در آن روز به این دلیل زدم تا مخاطب اگاه شود که حاج قاسم قبل از هرچیز برای رفاه مردم و آبادانی و امنیت مناطق محروم کشور جنگیده است. درواقع حاج قاسم سوژه مستند آورتین نیست، قهرمان آن است. ما اتفاقاتی که در اوایل دهه هفتاد در جنوب شرق کشور رقم خورد را به تصویر کشیدیم، چالش‌هایی که وجود داشت را بیان کردیم و حرف‌هایی را هم زدیم که شاید به مذاق خیلی‌ها خوش نیامد؛ برای مثال بیان کردیم که استاندار وقت پایش را آنجا نگذاشته و فقط روز رای‌گیری به آن منطقه رفته‌بود! در چنین شرایطی قهرمانی مثل حاج قاسم پیدا می‌شود که برای مردم رشادت‌های بسیاری می‌کند. یکی از حساسیت‌های گروه ما هم این بود که نگاهی شعاری به شخصیت حاج قاسم نداشته باشیم و با بیان اقدامات ایشان، چیزی جز واقعیت را نگوییم.

حاج قاسم چه تاثیراتی روی مردم این مناطق گذاشته است؟

وزیرزاده: مردم مناطق جنوب کشور، مثل کهنوج و قلعه گنج که ما بیشتر در آنجا حضور داشتیم، هنوز هم حاج قاسم را می‌پرستند؛ چون آن‌ها بیشتر از هرکس دیگری می‌دانند حاج قاسم چه کارهای مهمی کرده بود! مردمی به شدت قانع و قدرشناس که به خاطر امنیت و آبادی‌هایی که سردار برایشان رقم زده است ، به ایشان ارادت جدی دارند. خیلی از این افراد یا خانواده‌هایشان روزی جزو اشرار و قاچاقچی‌ها بودند و حاج قاسم آن‌ها را سروسامان داده است. گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست، ما بعد از ساخت این مستند و ارتباط نزدیکی که با مردم این مناطق برقرار کردیم، خیلی تلاش کردیم تا بتوانیم با همکاری ارگان‌ها، کمک‌هایی هرچند کم به دستشان برسانیم اما متاسفانه به هرجا رو زدیم، راه به جایی نبردیم!

مخاطب بعد از دیدن مستند آورتین با چه ویژگی تازه‌ای از حاج قاسم آشنا می‌شود؟

وزیرزاده: مخاطب با دیدن آورتین قبل از هرچیز با بخش مهمی از تاریخ ایران آشنا می‌شود که شاید تا قبل از آن فراموش شده بود. مستند ما توصیفی و تحلیلی نیست و نمی‌خواهیم چیزی را به زور به خورد مخاطب بدهیم، ما با نمایش آرشیوها و اسناد تاریخی با مخاطب حرف می‌زنیم تا بداند سردار سلیمانی چطور برای مردم محروم دل می‌سوزانده و برای حفظ امنیت و جان تک‌تک آن‌ها تلاش می‌کرده.

چالشی هم در زمان تولید مستند داشتید؟

وزیرزاده: بزرگترین چالش ما جمع‌آوری فیلم‌های مربوط به آن دوران بود. اشاره کردم که از طریق آقای زلفی، که از زمان لشکر ثارالله با حاج قاسم همراه بودند، به یک مجموعه‌ فیلم آرشیوی رسیدیم که به دلایل مختلف از روی هارد حذف شده بودند. ما شاید حدود ۷ ماه درگیر پیدا کردن این محتواها بودیم و به لطف خدا در نهایت به فیلم‌های دست اولی هم دست پیدا کردیم.

خبرنگار: محدثه مودی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha