بازار خودرو علیرغم گذشت ۲۰ روز از سال جدید و تصویب قیمتهای جدید کارخانه از سوی شورای رقابت، همچنان بلاتکلیف و پرابهام است و حدس و گمان ها در خصوص آینده بازار و میزان افزایش قیمتها ادامه دارد.

بازار و خودروسازان در انتظار نرخ‌های جدید کارخانه‌ای خودرو / آیا خودروسازان با نرخ‌های جدید، توان عرضه به موقع دارند؟

چهارشنبه هفته گذشته، شورای رقابت در خصوص قیمتهای جدید کارخانه ای خودرو مبتنی بر صورت‌ های مالی نیمه اول سال‌۱۴۰۱ خودروسازان تصمیم گیری کرد ، اما با پس از مخالفت معاون اول رئیس ‌جمهوری و وزارت صمت با این قیمتها و با وعده بازنگری مصوبه، جزییات این مصوبه هنوز، اعلام نشده و با توجه به عدم شفافیت در خصوص قیمتهای جدید خودرو احتمال افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی و  تعیین قیمتهای جدید با مقایسه سه خودروی خارجی مشابه مطرح است.   

به هر روی آن چه که از نگاه کارشناسان حوزه خودرو قابل توجه  است اینکه افزایش قیمت کارخانه باید متناسب با واقعیتهای ارزی و تورمی کشور، اعمال شود اما در خصوص میزان توفیق خودروسازان در عرضه سریع، به موقع و مطابق برنامه محصولات مبتنی بر قیمتهای جدید، تردیدهای زیادی وجود دارد. بابک صدرایی یکی از کارشناسانی است که در گفتگو با خبرنگار ما افزایش قیمت کارخانه را در تخلیه بخشی از حباب قیمتی بازار موثر می داند، اما تاکید می­کند اگر خودروسازان  در تحویل محصولات، خلف وعده داشته باشند، بازار خودرو بیشتر و بیشتر ملتهب خواهد شد.

 لزوم توقف نرخ گذاری غیرواقعی در خودرو

صدرایی با اشاره به اینکه قیمتهای کارخانه باید پس از گذشت دو سال،  متناسب با تورم، تعدیل شود، می گوید: برای جلوگیری از تحمیل زیان بیش از پیش به خودروسازان و تقویت توان تولید باید افزایش قیمت اعمال و این نرخها به طور عمومی و نه خصوصی و صرفا به خودروساز با وزارت صمت، اعلام شود.    

این کارشناس خودرو در خصوص احتمال تعیین نرخهای جدید با مقایسه سه خودروی مشابه خارجی و به نوعی محاسبه دلاری نرخ خاطر نشان می سازد: صنعت و بازار خودرو به عنوان بخشی اثرگذار از اقتصاد کشور است، اما دولت با شیوه های غیرطبیعی در قیمت گذاری کارخانه و یا  عرضه در بورس، سامانه یکپارچه و قرعه کشی، خودروساز را تحت فشار قرار  می دهد.

وی ادامه می دهد: تحمیل قیمتهای غیرواقعی کارخانه به خودروسازان، امکان تولید و فروش انبوه را از آنان سلب می کند و به همین دلیل خودروساز درهای ناپیدا و مخفی پشت کارخانه ای برای فروش، ایجاد می کند. چنین رویه ای بدان معنی است که بازار سیاه و آزاد را به شدت تحریک می کنیم تا قیمت خودرو همچنان بالا برود و دلالها هم که شاید با خودروسازان مرتبط باشند، محصولات را با اختلاف قیمت بالای ۱۰۰ درصد در بازار می فروشن

بازار تک نرخی خودرو محقق می شود اگر...

به گفته صدرایی اگر قیمتهای مصوب شورای رقابت با کمترین اختلاف بین کارخانه و بازار آزاد، مبتنی بر تورم و منصفانه باشند و خودروساز هم با توجه به وعده های افزایش تولید، بتواند ظرف دو سه هفته محصولات را تحویل دهد، شاهد شکل گیری یک نرخ در بازار خواهیم بود.

او می گوید: این تک نرخی بودن قیمت خودرو حدود ۱۵ سال پیش محقق شد و از اواسط دهه ۸۰ به بعد تا مدتها بازار سیاه خودرو در کشور وجود نداشت، پس این بار هم نباید با شرط و شروط و تعیین نرخهای غیرواقعی، حبابهای تازه قیمتی برای خودرو ایجاد کنیم و لازم است از تصمیمات غیرعقلانی نظیر بورس، سامانه یکپارچه، قرعه کشی و... دست برداریم در غیر این صورت اختلاف قیمت بین کارخانه و بازار آزادر هر روز بیشتر می شود.

وی با اشاره به آن چه افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی قیمت کارخانه عنوان شده، اضافه می­کند: قیمتهای خودرو، مقوله ای عمومی است و مردم باید به طور شفاف و به سرعت از آن مطلع شوند. بازار آزاد خودرو، همواره گیج و سردرگم است و با توجه به اینکه اقتصاد متورم و ناپایدار ما در شروع سال هم چنین وضعیتی دارد، همگان منتظرند اولاً میزان افزایش قیمت کارخانه را به طور شفاف بشنوند و ثانیاً سیاست­گذاری خودروساز را در قبال این نرخها بدانند. 

 کاهش حباب، خودرو را ارزان نمی کند

به گفته وی اگر افزایش قیمت کارخانه  بین ۳۰ تا ۷۰ درصد تصویب و ابلاغ شود و خودروسازان متعهد شوند با این نرخ تولید بدون زیان داشته باشند و به موقع نیاز بازار را مرتفع کنند، حباب قیمتها اندکی تخلیه می شود، اما این تخلیه حباب به معنی ارزان شدن خودرو نیست چرا که با توجه به وضعیت بازار ارز و تورم، احتمالا حبابهای جدید شکل خواهد گرفت و قیمت خودرو در بازار آزاد باز هم افزایشی خواهد بود.

صدرایی تاکید می کند: نحوه عملکرد سیستم عرضه خودروسازان در موفقیت مصوبه جدید شورای رقابت تاثیر زیادی خواهد داشت و اگر این سیستم نتواند پاسخگوی حجم تقاضا باشد، بازار خودرو روزهای بحرانی تر را در پیش خواهد داشت.

خبرنگار: فرزانه غلامی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.