به گزارش قدس خراسان، پس از بررسی اولویتهای انتخاب شهردار و توصیهها برای این انتخاب از نگاه کارشناسان سیاسی و نیز کارشناسان شهری که در مطالبی با عناوین «شاخصههای جانشین ارجایی از نگاه فعالان سیاسی مشهد» و «انتظارات نخبگانی از شهردار مشهد؛ از توان گفتوگو با مردم تا بررسی و اصلاح طرحهای توسعه» منتشر شد، این بار به سراغ یک کارشناس اجتماعی و فعال حوزه زنان رفتهایم تا در این زمینه با او گفتوگو کنیم.
مشهد شهری مادرانه نیست
مدیر مؤسسه مطالعاتی تربیتی مهتدی درباره شهر مشهد و نگاه مدیریت شهری در سالهای مختلف، بیان کرد: من به عنوان یک مادر جایگاهی در این شهر ندارم و وقتی از مقوله کلان اجتماعی به مقولهای مانند مادری و فرزندپروری نگاه میکنیم باید یک جایگاهی هم برایش دیده شود و سلوک شهری به این سمت برود که تسهیلاتی برای این موضوع قائل شود؛ اما این شهر نگاه مادرانه ندارد.
الهام غفاری افزود: در یک مثال خیلی ساده، شما با کالسکه کودکتان یک روز در این شهر راه بروید. احتمالاً پس از چند قدم به یک اختلاف سطح ارتفاع در پیادهرو خواهید رسید که راه رفتن با یک کالسکه را که وضعیت خیلی از مادران شهر است، مشکل میکند.
وی مبحث بعدی را امنیت روان ذکر کرد و گفت: شهروندان انتظار دارند در یک شهر امنیت روان برآورده شود. به طور مثال اگر همسایه شما به لحاظ ساختمانی تخلفی دارد و با وجود همه تماسهایی که با شهرداری میگیرید آن فرد تخلفات خود را ادامه میدهد، شما احساس میکنید کسی نیست که در برابر او از شما دفاع کند. پس سرمایه اجتماعی دچار چالش میشود.
مدیر مؤسسه مطالعاتی تربیتی مهتدی با تأکید بر اینکه چنین مسئله سادهای در حقیقت موجب میشود شما اعتمادتان را از دست بدهید، متذکر شد: این موضوع ممکن است شما را به این نتیجه برساند که برای احقاق حق خودتان باید تلاش کنید و شاهدیم که این نگاه در خیلی موارد سبب برخوردهای فیزیکی بین افراد میشود در حالی که همه اینها با یک تفکر نخبگانی در مدیریت شهری قابل حل است.
شهردار، تفکر نخبگانی را در کنار تفکر عملیاتی استفاده کند
غفاری اضافه کرد: هر چه فاصله مردم و مسئولان شهری بیشتر میشود، امنیت روان شهروندان را کمرنگتر میکند. من از شهردار انتظار دارم از تفکر نخبگانی در کنار تفکر عملیاتی استفاده کند.
این روانشناس و مشاور تربیتی با بیان اینکه یکی از الزامات انتخاب مدیران موفق و انتصابات کارآمد، سنجش افراد پیش از انتصاب است، گفت: شاخصههای مختلفی را میتوان برای این انتصابات و انتخابات در نظر گرفت؛ اما یکی از شاخصههای شاید همیشه مغفول مانده در انتخاب مسئولان، سنجش سلامت روان است.
وی با تأکید بر نبود سازوکار علمی در انتخابات و انتصابات شهری، تصریح کرد: ما شاخصههای کاملاً موفقی برای شناسایی سلامت روان داریم و به نظرم این موضوع هم برای انتخابات و هم برای انتصابات شهری باید مورد ارزیابی قرار گیرد؛ اما متأسفانه شهر ما برای انتصاب افراد در مدیریت شهری سازوکار ندارد.
مدیر مؤسسه مطالعاتی تربیتی مهتدی گفت: مسئولان و مدیران شهری مشهد با مردم فاصله دارند و متأسفانه کارهایی هم که در این زمینه انجام میشود، نمایشی است. در شهری که اعضای شورای شهر و شهردارش با خودرو شخصی در شهر تردد میکنند، نباید انتظار بهبود حمل و نقل عمومی و رفع مشکل ترافیک را داشته باشیم.
غفاری به فاصله میان شعار و عملکرد مسئولان اشاره و خاطرنشان کرد: بین مردم بودن این است که مدیران شهری مثل عامه مردم با اتوبوس و مترو رفت و آمد کنند و خود را از مردم جدا نکنند نه اینکه بگویند بیایید فلان روز در فلان محل مشکلاتتان را به ما بگویید در حالی که بهترین روش رسیدن به مشکلات و رفع آنها میتواند لمس مشکلات مثل مردم عادی باشد که متأسفانه مدیران شهری ما پیش از انتصاب مورد ارزیابی واقعی مردمی بودن قرار نمیگیرند؛ اما در شعار، همه خود را مردمی عنوان میکنند.
به گفته حاجیبگلو، سخنگوی شورای شهر مشهد امروز اعضای شورا سرنوشت صندلی شهردار این شهر را مشخص میکنند، هرچند برخی ادعاها خبر از به توافق نرسیدن اعضای شورا بر سر گزینه نهایی میدهد؛ اما حکم اصغری، سرپرست کنونی شهرداری مشهد که روز گذشته از ادامه رقابت برای تصدی طولانیمدت شهرداری انصراف داد تا یکم اردیبهشت ۱۴۰۲ است و به لحاظ قانونی شورای شهر باید تا پیش از این تاریخ شهردار مشهد را معرفی کند. امید است با توجه به توصیههای دغدغهمندان، شهرداری شایسته مردم مشهدالرضا(ع) برگزینند.
خبرنگار: معـصـومـه مــؤمـنیـان
نظر شما