به گزارش قدس آنلاین، «شرف»،» آزادگی» و « وارستگی» این ها پرتکرارترین کلماتی بود که در وصف شاعری از سرزمین همسایه، از افغانستان عزیز، در شب نکودداشت سه دهه فعالیت ادبی حمید مبشر، شاعر بلند آوازه ادبیات مهاجرت افغانستان، شنیده می شد. بعد از ظهر پنجشنبه چهاردهمین روز از دومین ماه بهاری، اهالی ادب و هنر دو سرزمین همسایه، ایران و افغانستان در تالار مهر حوزه هنری گردهم آمدند تا از مردی بگویند که بوی « بهار» می دهد، از شاعری که اشعارش را از تبار اشعار سهراب سپهری میدانند. آنها جمع شده بودند تا از شاعر مهاجری بگویند که در عین حال که از غم و رنج مردم افغانستان می گوید اما همیشه امیدوار به آینده است، مردی که به جای خزان از بهار می گوید، «بهار آمده در کوچه چتر گل بر سر/ نوشته عید مبارک به روی حلقه در».
آغاز یک « عکس یادگاری»
این برنامه که به عنوان نخستین برنامه از سلسله نشست های «عکس یادگاری با نام «شرح آینه» برگزار می شد ، به نکوداشت شاعر افغانستانی «حمید مبشر» اختصاص داشت، شاعر محبوبی که در شب تقدیر از خدماتش به ادبیات افغانستان، با استقبال باورنکردنی اهل ادب کشور همسایه و رسانه های مختلف ایران روبرو شد، استقبال به حدی بود که تمامی صندلی های سالن از حاضران پرشده بود.
دبیر اجرایی نشست ، علی مدد رضوانی، اولین سخنرانی بود که پشت تریبون قرار گرفت و با خواندن دو بیت شعر بالا خطاب به حاضران گفت: به اولین نشست از سلسله نشست های «عکس یادگاری» که به همت خانه ادبیات افغانستان ، مؤسسه فرهنگی دُر دَری و کانون ادبی و فرهنگی کلمه برگزار میشود خوش آمدید.
وی ادامه داد: نکوداشت مقام حمید مبشر و کارنامه او، نکوداشت زبان و ادبیات فارسی و زبان مشترک است، به همین دلیل، دوستان ما بدون هیچ نیت و منتی با جان و دل این نشست را برگزار کردند که این نشست گامی باشد برای معرفی بیشتر و بهتر حمید مبشر.
وی افزود: از حوزه هنری انقلاب اسلامی و مرکز آفرینش های ادبی حوزه و همچنین کافه کتاب عمارت بلخ و کسانی که در این برنامه همکاری کردند متشکریم. در ادامه برنامه ، محمد صادق دهقان، مدیر خانه ادبیات افغانستان، پشت تریبون قرار گرفت و به سیر تاریخی ادبیات مهاجرت افغانستان پرداخت.
وی در بخشی از سخنان خود گفت: ادبیات مهاجرت افغانستان، از دهه شصت در ایران آغاز شد و در دهه های بعد روند روبه رشد خود را پی گرفت ، این ادبیات یکی از شاخه های ادبیات مهاحرت در سراسر جهان است که آن را به صورت کمرنگ تر در پاکستان و شاخه غرب میبینیم اما در زمینه ادبیات مهاجرت افغانستان، می توان گفت که تنها فعالیت منسجم و نهادمند را در ایران داریم.
وی با ابراز امیدواری از اثرگذاری چنین نشست ها و محافلی درتقویت ادبیات مهاجرت افغانستان گفت: امیدواریم با برگزاری چنین نشست هایی بتوانیم در مسیرپرورش استعدادها و همچنین معرفی چهرههای اثر گذار به نسل جدید و میزبانانمان قدم برداریم.
در ادامه برنامه، تعدادی از شاعران افغانستانی به شعرخوانی پرداختند.
سید ابوطالب مظفری از اساتید ادبیات افغانستان که از مشهد در این برنامه حاضر شده بود، در ادامه به سخنرانی پرداخت و گفت: «همه کسانی که استاد مبشر را میشناسند، می دانند که وقتی کارنامه شاعران مهاجر را نگاه می کنیم، این شاعران در چند دسته تقسیم بندی میشوند، این شاعران اکثرا اجتماعی گرا و سیاسی گرا هستند اما در این میان، اندک شاعرانی هم هستند که از این گرایش عام فراتر رفته اند و یکی از آنها، استاد حمید مبشر است که رگههایی از معنویت را هم در شعر ایشان می بینیم ، شاعری که سیاست زدگی در کارهایش پیدا نیست نه گرایش های ایدئولوژیک و نه گرایش های قومی ، او به اجتماع می پردازد و از رنج و درد مردمش می نالد اما بیشتر به دنبال دنیای آرمانی درونی خویش است.
در قسمتی دیگر از برنامه، عارف جعفری، شاعر، پژوهشگر و مدیر دفتر شعر و قصه افغانستان در حوزه هنری به اجرای موسیقیای با شعری از حمید مبشر پرداخت.
شاعر امید
علی داوودی، مدیر دفتر شعر حوزه هنری ، یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که در بیان ویژگی های حمید مبشر گفت: استاد مبشر، علیرغم آنکه در درد و غم هموطنانش و سایر مسائل با آنها شریک است اما زیست یگانه ای دارد، او علیرغم تمام مرارت ها و تلخی ها، شعرش همیشه امیدبخش و روشن بوده است ، شعر «بهار»، آقای مبشر همیشه در خاطر ما باقی میماند.
آزاده و وارسته
دکتر محسن سعیدی، از شاعران افغانستانی نیز در این مراسم در وصف حمید مبشر گفت: بهترین نشانه برای شناخت آزادی و وارستگی یک شاعر، نحوه رفتاری است که با اصحاب قدرت و ثروت دارد ، در شعر مقاومت و در آزادگی و وارستگی، استاد مبشر امتحانش را به خوبی پس داده است.
در ادامه مراسم تعدادی از شعرای افغانستانی نیز به شعر خوانی پرداختند و سپس از استاد مبشر تقدیر شد.
مهر و بهار
سالن مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی، پنجشنبه چهاردهمین شب از دومین ماه بهار، عجب بوی بهار گرفته بود، آن شب انگار همه در دل خود این شعر استاد مبشر را زمزمه می کردند.
بهار آمده در کوچه چتر گل بر سر / نوشته عید مبارک به روی حلقه در
گذشته از همه شهرها و آورده / ستارههای قشنگی ز شهر پیشاور
بهار حال خوشی دارد و پر از خندهست / میان سبزه کنار درخت زیر گذر
سبد سبد گل سرخ و سفید آورده / لباس تازه به تن کرده است کوه و کمر
خدا کند که بیاید شبی به کلبه من/ بگیرد از من دلخسته و نزار خبر
خدا کند که بماند همیشه در ده ما / مباد آن که از این ده کند خیال سفر
مباد آن که دلش بشکند از این مردم / مباد آن که دلش بشکند از این کشور
حمید مبشر کیست؟
حمید مبشر، یکی از شاعران نسل دوم ادبیات مهاجرت افغانستان در ایران به شمار میرود که در طول سه دهه فعالیت پیوسته خود، چندین کتاب شعر منتشر کرده است.
چرا چنین بزرگداشت هایی اهمیت دارد؟
علیمدد رضوانی، دبیر اجرایی سلسله نشستهای «عکس یادگاری» درباره ضرورت و اهمیت برگزاری نشستهای «عکس یادگاری» در این دوره زمانی می گوید: با وجود همه تلاشهایی که برای بازتاب فعالیتهای فرهنگی، هنری و ادبی فعالان افغانستانی ساکن ایران و کشورهای دیگر در ایران انجام شده، هنوز بخش بزرگی از نسل جوان افغانستان با بسیاری از پیشگامان فرهنگی، هنری و ادبی و چهرههای اثرگذار معاصر، آشنا نیستند. این برنامه با هدف معرفی بهتر و بیشتر فعالان عرصههای فرهنگ، هنر و ادبیات به مردم افغانستان و ایران برگزار میشود.
رضوانی می افزاید: برخی از چهرههای فعال میهن ما(افغانستان) هم روی در نقاب خاک کشیدهاند، ولی درست معرفی نشدهاند که در این سلسلهنشستها به آنان نیز خواهیم پرداخت. سلسلهنشستهای «عکس یادگاری» به اقتضای فرصت و امکانات، به صورت دوماهانه یا فصلی برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/
نظر شما