به گزارش قدس آنلاین، بریکس به عنوان گروهی فرا قارهای تلاش میکند طرح جدیدی در ساختارهای سیاست و اقتصاد بینالملل ایجاد کند. کشورهای عضو این گروه از بزرگترین صاحبان منابع طبیعی و تولیدکنندگان مواد خام در جهان به شمار میروند و اهداف و ماهیت بریکس نیز در راستای تغییر رویههای حاکم بر جهان است. در همین زمینه، مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در اظهارنظری گفته است: «ما میتوانیم با روسیه، چین، برزیل و آفریقای جنوبی معاملات خود را بدون دلار و با ارزهای ملی انجام دهیم. کشورهای عضو بریکس، مؤسسات مالی را برای وام دادن و تسهیلات به اعضای خود ایجاد کردهاند که این موضوع هم میتواند برای ما ظرفیتی به حساب آید که با استفاده از این تسهیلات، برای اجرایی کردن پروژههایمان در داخل کشور و سایر کشورها اقدام کنیم».
تسهیل مراودات اقتصادی با بریکس
در همین باره، جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با قدس تصریح کرد: گروه بریکس اتحادیهای از کشورهای بزرگ و پرجمعیت جهان سومی است که کشورهای استعماری در آن جایی ندارند. اعضای بریکس خواهان این هستند تا با اتحاد بتوانند دیپلماسی فعالی را برای تأمین نیازها و بدون نفوذ دخالت خارجی شکل دهند. جمهوری اسلامی ایران راهبردهایی که برای پیشبرد سیاست خارجی خود به کار میبرد، در زمینههای بسیاری با اهداف و فعالیت بریکس هماهنگی و مطابقت دارد. اگر ایران در بریکس و اتحادیههای مشابه آن عضویت و فعالیت داشته باشد، بدون شک میتواند راهبردهای اصلی خود را اجرایی کند؛ زیرا ما خواستار پایان جهان تکقطبی به رهبری آمریکاییها هستیم. در واقع، ایران خواستار این است جهان به سمت چندقطبی شدن حرکت کند و این جزو اهداف اساسی بریکس است. یکی دیگر از راهبردهای ایران، دستیابی به دیپلماسی فعال اقتصادی است که بتواند از طریق آن نیازها را برآورده سازد. اگر کشورمان در مجموعه بریکس عضو باشد، بسیاری از موانع تجارت و مراودات و همکاریهای اقتصادی تسهیل میشود.
موفقیت در بریکس منوط به دیپلماسی قوی
قنادباشی ادامه داد: راهبرد دیگر کشور مبنی بر مقابله با رژیم صهیونیستی و حمایت از فلسطین است. اگرچه بریکس در این زمینه هدف و وظیفه تعریف شدهای ندارد، اما باید گفت همکاری با کشورهای بزرگ جهان سوم به منزله فراهم ساختن توان اقتصادی و دیپلماسی و درنتیجه تحقق سریعتر مقابله با رژیم صهیونیستی است. اگر کشورمان از دیپلماسی و اقتصاد قوی برخوردار باشد، طبیعتاً در مسیر اجرای اینگونه راهبردها موفقتر خواهد بود. کشورهای عضو بریکس غالباً خواستار جهانی عاری از سلطه دلار هستند و در همین راستا ایران نیز در تلاش است سلطه استعماری دلار بر اقتصاد جهانی را از بین ببرد یا تا حد امکان کاهش دهد. به همین دلیل، همکاری با کشورهای عضو بریکس میتواند فرصتهای بسیار خوبی را در مسیر دستیابی به جهان بدون سلطه دلار فراهم سازد و استعمار پنهان قدرتهای غربی را به چالش بکشد.
این کارشناس سیاسی گفت: دولتهای بزرگی همچون روسیه و چین تمایل زیادی برای حذف دلار از عرصه اقتصاد جهانی از خود نشان دادهاند و در همین راستا، بریکس با برقراری فعالیتهای اقتصادی مشترک و روابط چندجانبه تجاری با کشورها میتواند یکی از بهترین و سریعترین روشها برای تحقق هدف مدنظر باشد. همانطور که میدانید آمریکا با انواع ارعاب و تبلیغات تلاش کرده سایر کشورها را در مسیر تحریم ایران همراه کند، اما با این حال اهداف و روندی که بریکس برای خود دنبال میکند، سبب شده بتواند متفاوت از دیگر اتحادیهها با اینگونه قلدرمآبیها مقابله کند. همچنین حضور ایران در بریکس موجب تقویت این گروه و کوتاه شدن دست آمریکا از مداخله در امور کشورها میشود.وی بیان کرد: علاوه بر این، برخی تحولات اخیر بینالمللی همانند روی کار آمدن داسیلوا رئیس جمهور برزیل نشان داد نقشههای آمریکا نتوانسته در برزیل و در قاره آمریکا مؤثر واقع شود. روی کار آمدن داسیلوا با زمینههای فکریای همچون مقابله با آمریکاییها و سلطهگران میتواند موجبات تقویت بریکس را فراهم کند. بدین ترتیب ایران با رویکرد و اهداف ماهوی اعضای بریکس احساس میکند همراهی مطمئن در مسیر مبارزه با استعمارگری آمریکا دارد.
انتهای پیام/
نظر شما