به گزارش قدس آنلاین، به دنبال افزایش همکاری نظامی و امنیتی چین با روسیه، در حال حاضر شماری از کشورهای آسیایی که روابط کمتری با چین دارند، می کوشند روابط خود را با شرکای استراتژیک خود در اروپا افزایش دهند.
بر اساس این گزارش، ناتو ماه گذشته اعلام کرد که همکاری با چهار شریک اصلی خود در منطقه هند و اقیانوس آرام را با بهبود روابط با استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی تحت عنوان برنامه مشارکت ارتقاء خواهد داد. اگر چه هنوز در خصوص جزئیات این برنامه جزئیاتی منتشر نشده است، اما بنظر می رسد کشورهای مذکور همکاری های چند جانبه خود را در زمینه هایی مانند فضای سایبری، مقابله با اطلاعات نادرست، فن آوری های جدید و در حال ظهور گسترش دهند.
این چهار کشور متشکل از استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی که از سوی ناتو شریکان این ائتلاف در سراسر جهان و یا شرکای آسیا-اقیانوسیه (ای پی ۴) نامیده می شود در بهار سال جاری، توافق کرده اند با هم همکاری نزدیک تری در زمینه امنیت دریایی و تغییرات آب و هوایی داشته باشند.
به گفته استیون ناجی، استاد سیاست و مطالعات بین المللی در دانشگاه بین المللی توکیو، همکاری نهادی ناتو با کشورهای منطقه نباید به عنوان عاملی بی ثبات کننده دیده شود.
اسناجی می گوید، این همکاری پتانسیل لازم برای تقویت روابط، توسعه همکاری های آموزش، به اشتراک گذاری اطلاعات و استراتژی ها برای مقابله با زمینه هایی مانند حملات سایبری، چالش های مربوط به فن آوری های جدید مانند هوش مصنوعی و مقابله با اطلاعات نادرست و همچنین برقراری ثبات بیشتر در منطقه را دارد.
این در حالیست که چین به شدت با نفوذ ناتو در آسیا مخالف است.
ماه گذشته لی شانگفو وزیر دفاع چین در کنفرانسی که در شانگریلا در سنگاپور برگزار شد، اعلام کرد تلاش برای ایجاد چنین اتحادهایی در آسیا راهی برای ربودن کشورهای منطقه و اغراق در درگیری ها و منازعات در منطقه به شمار می آید. اما ناجی می گوید بحث های ناتو در حال حاضر بر "همکاری در زمینه های فنی متمرکز است که به اشتراک گذاری اطلاعات و استراتژی برای مقابله با چالش های منطقه به جای استقرار منابع نظامی می پردازد.
در حالی که برخی از کشورهای جنوب شرقی آسیا نگرانی خود را در مورد حضور این اتحاد در منطقه ابراز کرده اند، استاد دانشگاه روابط بین الملل در دانشگاه توکیو این اطمینان را می دهد که توسعه روابط میان ناتو و کشورهای آسیا، چین را به چالش نخواهد کشید.
این در حالیست که وانگ ونبین سخنگوی وزارت خارجه چین پیشتر با اشاره به نقش مخرب ائتلاف نظامی ناتو در مناطق مختلف جهان، اعلام کرد بیشتر کشورهای آسیایی مخالف حضور این ائتلاف مخرب و جنگ افروز در منطقه هستند.
سخنگوی وزارت خارجه چین می گوید نگرش اکثریت کشورهای منطقه بسیار روشن است. آنها مخالف ظهور بلوک های نظامی در منطقه هستند و از گسترش ناتو در آسیا استقبال نمی کنند.
وی افزود: آسیا از نظر اقتصادی پویا ترین و امیدوار کننده ترین منطقه در جهان است. این مساله می تواند زمینه را برای گسترش همکاری برنده-برنده فراهم آورد و نباید این منطقه به بلوک های جداگانه و منحصر به فرد تقسیم شود.
وانگ ونبین خاطرنشان کرد: کشورهای آسیایی از تلاش های مشترک برای موفقیت در کنار هم استقبال می کنند. آنها همچنین از طرح هایی که می تواند در این منطقه مشکل ایجاد کند استقبال نمی کنند.
وی گفت: چین قاطعانه از مرکزیت آسیا و همکاری منطقه ای فراگیر حمایت می کند و تمایل دارد با کشورهای آسیایی و سایر شرکای منطقه ای همکاری صمیمانه ای داشته باشد تا بتواند روحیه همکاری را حفظ کند.
مائو نینگ سخنگوی وزارت امورخارجه چین نیز به تازگی در مصاحبه خبری پس از اینکه ژاپن برنامه بازگشایی دفتر رابط سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در این کشور را تصدیق کرد گفت: «ما می خواهیم اعلام کنیم منطقه آسیا-اقیانوسیه از تقابل های گروهی و تقابل های نظامی استقبال نمی کند. » وی همچنین افزود ژاپن باید احتیاط مضاعفی در زمینه مسائل امنیتی نظامی داشته باشد.
فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن پیش از اظهارات سخنگوی وزارت امورخارجه چین امروز اعلام کرده بود کشورش برنامه ای برای به عضویت درآمدن در ناتو ندارد. باوجود این پیمان نظامی به رهبری آمریکا قرار بوده دفتری در توکیو و برای نخستین بار در آسیا برای تسهیل امور مشورتی در منطقه داشته باشد.
از دیگر سو، مخالفت امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه با طرح سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای گشایش دفتر توکیو، مذاکرات بین اعضای این ائتلاف را برای ایجاد اولین دفتر خارجی ناتو در منطقه هند و اقیانوس آرام پیچیده و دشوار کرده است.
به گزارش روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، به نقل از هشت نفر از افراد آگاه از مخالفت رئیس جمهوری فرانسه با این پیشنهاد ناتو افزود: امانوئل مکرون با این اعتقاد که ائتلاف امنیتی ترانس آتلانتیک باید در منطقه خود و در آتلانتیک شمالی متمرکز باشد با ایجاد پایگاهی در توکیو مخالفت کرده است.
فایننشال تایمز افزود: تلاش برای گشایش پایگاه کوچکی در توکیو در سال آینده در حالی صورت می گیرد که آمریکا و ژاپن اروپا را تحت فشار قرار داده اند تا به ویژه با توجه به ماه ها نگرانی درباره اقدام نظامی احتمالی چین علیه تایوان، بیشتر در مسائل امنیتی آسیا درگیر شود.
این روزنامه افزود: اما این تصمیم با محکومیت تلاش های آمریکا از سوی دولت پکن در خصوص آنچه که ائتلاف ضد چینی در منطقه هند- اقیانوس آرام و به اصطلاح «ناتوی آسیا» توصیف می شود، مواجه شده است.
فایننشال تایمز نوشت: مقاومت مکرون در مقابل طرح ناتو تنها دو ماه پس از آن صورت می گیرد که او در دیدار از چین بیان کرد، اروپا باید از تنش آمریکا و چین بر سر تایوان فاصله بگیرد؛ اظهاراتی که خشم آمریکا و دیگر متحدانش را برانگیخت.
این رسانه افزود: گشایش دفتر ناتو مستلزم حمایت یکپارچه اعضای شورای آتلانتیک شمالی، به عنوان بالاترین نهاد تصمیمگیری سیاسی اتحاد فراآتلانتیک است. این یعنی، فرانسه قدرت توقف این اقدام را دارد. ناتو از ارائه جزئیات درباره «مذاکرات جاری» در این خصوص خودداری کرد.
بر اساس این گزارش، دولت ژاپن هنوز در این زمینه اظهار نظر نکرده است، اما یک مقام ژاپنی گفت توکیو می خواهد روابط خود را با این اتحاد تقویت کند. کاخ سفید نیز به درخواست برای اظهار نظر پاسخی نداد.
به نوشته فایننشال تایمز، ژاپن و ناتو از زمانی که شینزو آبه نخست وزیر ژاپن، از مقر ناتو در سال ۲۰۰۷ بازدید کرد، درباره افتتاح دفتر توکیو گفتگو کردند. توکیو در سال ۲۰۱۸ شعبه ناتو را در بروکسل افتتاح کرد. فومیو کیشیدا نخست وزیر این کشور سال گذشته اولین رهبر ژاپنی بود که در یک نشست ناتو شرکت کرد. وی قرار است در نشست آتی سران ناتو در لیتوانی در ماه ژوئیه (تیر/ مرداد) شرکت کند.
ناتو بیش از دوازده دفتر یا نمایندگی در سراسر جهان، از جمله در کشورهایی مانند اوکراین و مولداوی دارد. بیشتر آنها کوچک هستند و برای کمک به تماس با دولت و ارتش کشور میزبان طراحی شده اند.
نظر شما