مدتی پیش، وزارت دفاع ژاپن اعلام کرد ناو هواپیمابر لیائولینگ نیروی دریایی چین و جنگندههای جی۱۶ این کشور در نزدیکی آبهای توکیو تمرین نظامی برگزار کردهاند.
رسانههای ژاپنی هم در گزارشهای تکمیلی خود اشاره کردند ۶ فروند کشتی جنگی و یک کشتی تدارکاتی چینی را هم در حدود ۳۰۰کیلومتری آبهای خود مشاهده کردهاند؛ امری که میتواند تنشها میان دو قدرت شرق آسیا را فراهم کند.
هر چند روز گذشته نوبو کیشی و وی فنگ، وزیران دفاع ژاپن و چین در دیدار ویدئو کنفرانسی خود برای جلوگیری از افزایش تنشها در دریای چین جنوبی و شرقی خط ارتباطی مشترک ایجاد کردند، اما با توجه به حضور و بازیگری ایالات متحده در شرق آسیا نمیتوان چشمانداز روشنی از فرا رسیدن دوران صلح میان کشورهای این منطقه متصور بود.
مهمترین تنش ارضی ژاپن و چین درباره جزایری در دریای چین شرقی است که در حال حاضر تحت مدیریت توکیو است. تردد کشتیهای نظامی و گارد ساحلی چین در اطراف جزایر سنکاکو که چینیها به آن جزایر دیائویو میگویند همواره با اعتراض روبهرو بوده است.
طبعاً عبور ناوهای جنگی چین از تنگههای ژاپن که بهتازگی هم با حضور ناوهای روسی همراه شدهاند و البته حضور در مجاورت جزایر آن، اقدامات و واکنشهایی را از سوی توکیو به دنبال خواهد داشت.
در این میان، کلیدواژه مشترک همه تحلیلها این است رزمایشهای دریایی چین بهخصوص اگر با همراهی روسیه باشد، موجبات وخامت هر چه سریعتر محیط امنیتی ژاپن را فراهم میکند.
این موارد را وقتی در کنار پرتاب اخیر یک موشک از زیردریایی متعلق به کره شمالی به سمت دریای ژاپن بگذاریم، ادراک دقیقتری از شدت تنش حاصل خواهد شد. همچنین گفته میشود پیونگ یانگ، موشک مافوق صوتی را هم با موفقیت آزمایش نموده است.
همه این موارد ممکن است دولت ژاپن را وادار به افزایش بودجه نظامی به چیزی حدود ۲درصد از کل تولید ناخالص داخلی این کشور کند که این امر، اقدامی بیسابقه در دوران پس از جنگ جهانی دوم محسوب میشود.
مورد مهمتر اینکه ژاپنیها پیش از این نیز اقدام به دستیابی به اولین ناوهای هواپیمابر خود پس از پایان جنگ جهانی دوم نمودهاند. ماه گذشته دو فروند جنگنده F۳۵ ارتش ایالات متحده بر عرشه ناوشکن هلیکوپتربر کلاس ایزومو که در حال تبدیل شدن به یک ناو هواپیمابر است، فرود آمدند.
ژاپن همواره به ایفای نقشی فعال و کنشگرایانه در زمینه دفاع منطقهای پرداخته است، این را میتوان از مشارکت فعال توکیو در گفتمان امنیتی چهارجانبه «کواد» دریافت. نیروی دریایی ژاپن همچنین در کنار ایالات متحده آمریکا، هند و استرالیا از شرکتکنندگان فعال رزمایش دریایی مالابار محسوب میشود. با وجود اینکه فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن زمانی به عنوان یک سیاستمدار میانهرو شناخته میشد، اما اکنون به نظر میرسد باید پایبند به میراث سلفش، شینزو آبه باشد.
کیشیدا به دلیل جلب نظر و حمایت اشخاص پر نفوذ حزب حاکم لیبرال دموکرات، حامی ایده ارتش قویتر است. اکنون با توجه به نوع روابط ژاپن با چین و روسیه، کیشیدا ماه عسل طولانی مدتی را نیز تجربه نخواهد کرد. مانور مشترک چین و روسیه اطراف جزیره اصلی ژاپن یعنی جزیره هونشو، نشان واضحی از نزدیکی رو به رشد روابط نظامی و سیاسی دو غول اقتصادی و نظامی شرقی دارد.
با در نظر گرفتن ادامه حضور ایالات متحده در شرق آسیا، به نظر میرسد پکن و مسکو نیز مصمم هستند ثابت کنند آنها هم در این بازی، مرکزیت و محوریت را در اختیار دارند. مسلماً این حرکت اخیر، آخرین رویداد از نوع خود نخواهد بود و احتمالاً تنشها در غرب اقیانوس آرام نیز رو به وخامت میگراید، از همین رو، مشکلات این طیفی ژاپن هم چند برابر خواهد شد.
نظر شما