سفر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان در ادامه مسیر اقدامات بهبوددهنده روابط میان دو کشور صورت گرفت.

همسویی و اعتمادسازی پیش‌نیاز حل پرونده‌های مشترک/ نگاهی به مقدمات ضروری سفر رئیس‌جمهور به عربستان

به گزارش قدس آنلاین، در این دیدار مقامات عربستانی عنوان کردند زمینه سفر رئیس جمهور ایران به این کشور را فراهم خواهند کرد.

باتوجه به حساسیت و اهمیت روابط میان دو کشور در شرایط کنونی خاورمیانه و تلاش برخی دولت‌ها برای تحت تأثیر قرار دادن اقدامات انجام شده توسط دو کشور، به نظر می‌رسد رایزنی و مرتفع ساختن برخی نقطه اختلافات درباره مسائل دوجانبه و منطقه‌ای پیش از سفر رسمی رئیس جمهور کشورمان به عربستان امری ضروری باشد. 

در همین راستا، جعفر قنادباشی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت وگو با قدس درباره مقدمات مورد نیاز برای سفر دکتررئیسی به عربستان، بیان کرد: بدون تردید با سفر وزیر امور خارجه و بازگشایی سفارت ایران در عربستان دور جدیدی از روابط با این کشور آغاز شده است. قاعدتاً دور تازه روابط دو کشور باید مبتنی بر واقعیات و منافع ملی باشد و راهبردهای متناسب با شرایط موجود در منطقه تدوین شود. همچنین باید زمینه‌های جدیدی که ممکن است دو کشور درباره آن همکاری داشته باشند، تعیین شود. طبیعتاً همکاری‌های مشترک ایران و عربستان صرفاً به عرصه سیاسی محدود نخواهد بود و مراودات باید در عرصه اقتصادی یا امنیت منطقه آغاز شود. در همین راستا ضروری است نوع همکاری‌ها گسترش پیدا کند و چگونگی روند آن مشخص شود. البته این امر نیازمند رایزنی‌های مختلف و تحقیقات و بررسی‌های کارشناسی است. در مرحله جدید همکاری‌ها انتظار می‌رود طرفین وارد عرصه متفاوتی از روابط شوند؛ زیرا شرایط و معادلات منطقه و توانمندی‌های دو کشور تغییر کرده و به‌طور کلی دو کشور خواستار ورود به عرصه‌های مشترک بیشتری هستند.

قنادباشی گفت: اما موضوع دیگر به سیاست‌های دولت سیزدهم برمی‌گردد. دولت دو راهبرد اساسی را در عرصه منطقه‌ای به اجرا گذاشته است. راهبرد اول، گسترش همکاری‌ها با همسایگان است. عربستان نیز از طریق دریا یکی از همسایگان بزرگ ایران محسوب می‌شود و قاعدتاً در چارچوب راهبرد دولت سیزدهم بایستی روابط با عربستان را گسترش داد. راهبرد دیگر به محوریت اقتصاد در دیپلماسی دولت سیزدهم برمی‌گردد. در دولت سیزدهم، اقتصاد یکی از محورهای اصلی همکاری‌هاست. بنابراین در اینجا هم باید متناسب با نیازها، منافع ملی و روابطی که با سایر کشورهای منطقه داریم، مشخص شود در چه عرصه‌هایی با عربستان همکاری کنیم. البته مسئله‌ای که وجود دارد، موضع‌گیری درباره قدرت‌های فرامنطقه‌ای است که به دنبال حضور مستمر در منطقه هستند. طرفین باید درباره این مسئله به نقطه‌نظر مشترک برسند. ایران از یک‌سو خواستار منطقه‌ای عاری از حضور قدرت‌های غربی و از سوی دیگر خواستار حمایت از فلسطینی‌هاست، بدین ترتیب قاعدتاً این موضوع بر موضع‌گیری دو کشور اثرگذار است. 

پیگیری مباحث به‌صورت غیرمستقیم توسط رایزن‌ها و سفارتخانه‌ها 
این کارشناس حوزه خاورمیانه تصریح کرد: همچنین درباره ضرورت یا عدم ضرورت پیش‌مذاکره یا توافق اولیه رؤسای دو کشور درباره پرونده‌هایی همچون یمن و لبنان باید گفت در دیدارهای صورت گرفته همیشه توافقات و بحث‌های کارشناسی از قبل صورت می‌گیرد و صرفاً هنگام امضای توافقات که پایان کار است، رؤسای دو کشور حضور پیدا کرده و مذاکرات و توافقات مربوط را به اتمام می‌رسانند. در حال حاضر در عرصه دیپلماسی، رؤسای دو کشور درباره مسائل اینچنینی به‌صورت مستقیم وارد مذاکره و گفت‌وگو نمی‌شوند، بلکه مباحث و پیگیری‌ها به صورت غیرمستقیم توسط رایزن‌ها و سفارتخانه‌ها صورت می‌گیرد. اما اصل موضوع این است زمانی که ایران وارد عرصه همکاری و همسویی با عربستان می‌شود، راستی آزمایی نسبت به نیات عربستان صورت می‌گیرد و اعتماد متقابل ایجاد می‌شود، قاعدتاً همین موضوع تأثیرات فراوانی بر تمامی مسائل منطقه خواهد داشت. در واقع مسائلی که مرتبط با دیدگاه‌های کشورمان نسبت به یمن و لبنان است، منوط به ایجاد تفاهم کلی و همسویی ایران و عربستان با یکدیگر خواهد بود. 

قنادباشی اظهار کرد: در مجموع، اگر ایران در عرصه‌هایی همانند نفت با عربستانی‌ها که تولیدکننده هستند و مهم‌ترین منبع درآمدی کشورشان محسوب می‌شود، وارد همکاری‌های جدی شود، قادر خواهد بود در برابر تحمیل خواسته‌های زیاده‌خواهانه مصرف‌کنندگان نفت مقاومت کند. البته در حوزه گاز هم وضعیت بدین صورت است. از سوی دیگر، حج مسئله دیگری است که باید بدان توجه داشت. بااین‌حال، مسئله اساسی همسویی و حسن‌نیت طرفین است. باید حسن‌نیت ایجاد شده و اعتمادسازی صورت بگیرد تا مسائل در مسیر حل و فصل قرار بگیرد. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.