عسکر جلالیان اظهارداشت: طبق قوانین داخلی عراق، ورود غیرقانونی اتباع خارجی به این کشور بازداشت، جریمه و حبس دارد و بعد از مذاکره مقامات دو کشور امکان بازگشت این افراد به کشور خود فراهم میشود تا مدت زمان زندانی خود را در کشور متبوع خود بگذرانند اما با توافق ایران و عراق و به منظور رفاه و تسهیل امور زائران ایرانی در این ایام، افرادی که به صورت غیرمجاز وارد عراق شوند، بازداشت، جریمه و زندانی نمیشوند و فقط به ایران بازگردانده میشوند.
وی ضمن تاکید به زائران برای رعایت قانون این کشور، افزود: زائران بدون اسناد هویتی(گذرنامه) به هیچ عنوان از مرز عبور نکنند؛ حتی ممکن است به دلیل ازدحام و شلوغی در مرزها مهر خروج از کشور در گذرنامه درج نشده باشد و این افراد بازگردانده شوند؛ بنابراین زائران نسبت به همراه داشتن گذرنامه توجه لازم را داشته باشند.
معاون وزیر دادگستری تصریح کرد: زندانی شدن حتی یک ایرانی در کشورهای دیگر شایسته نیست و البته تعداد زندانیان ایرانی در عراق زیاد است.
جلالیان اضافه کرد: اتفاقاتی افتاده است که باید اطلاعرسانی کنیم تا بقیه زائران متوجه باشند؛ ممکن است زائری یک کیف همراه خود داشته باشد و از زائر دیگر بخواهد که کیف او را حمل کند اما در بازرسی متوجه شود که محتویات داخل کیف مواد مخدر بوده است؛ در این صورت فرد گرفتار و بازداشت میشود. یا ممکن است فردی یک ساک حاوی داروهای گیاهی همراه داشته باشد؛ این فرد هم تا زمان آزمایش و بررسی داروها بازداشت میشود.
وی تصریح کرد: انتقال و بازگرداندن افراد بازداشت شده در خارج از کشور سخت و هزینه بر است؛ بنابراین از زائران درخواست داریم تا توصیهها را جدی بگیرند.
معاون وزیر دادگستری به زائران اربعین هشدار داد تا هر امانتی را تحویل نگیرند همچنین مراقب کیف، گذرنامه و وسایل ارزشمند همراه خود باشند.
رئیس کمیته انتقال محکومان در پاسخ به این پرسش که زائران در صورت گم شدن گذرنامه خود چه اقدامی باید انجام دهند، گفت: با توافق ایران و عراق، در کل مسیر پیادهروی اربعین، مأمورانی کنترل و نظارت زائران را برعهده دارند و اگر زائری گذرنامه خود را گم کرد به این ماموران مراجعه کند.
ایران در کشور عراق در شهرهای بصره، بغداد، کربلا، نجف و سامرا دارای کنسولگری است و زائران در صورت نیاز میتوانند برای مشکلاتی که در خصوص گذرنامه دارند، به این کنسولگریها مراجعه کنند.
نظر شما