به گزارش قدس خراسان، وجه اشتراک حرمهای مطهر و اماکن متبرکه در ایران وجود نقش و نگارهایی در قامت این بناهاست که هر یک معنای خاصی را تداعی میکنند. این نقوش منبعی غنی برای الهامگیری هنرمندان در دورههای مختلف به ویژه در دوره معاصر در خلق آثار نو و کاربردی بوده تا به عنوان نشان و یادگار همراه زائر سفر کند و تداعیگر یک حال خوب از مکانی چون حرم مطهر امام رضا(ع) و یا سایر مکانهای مقدس باشد.
این روزها همزمان با نمایشگاه طلا و جواهر شیراز از طرح سکهای رونمایی شده که جزء به جزء طرح آن مفهومی خاص دارد و نقشهای حرمین شریفین از جمله حرم مطهر امام رضا(ع)، حرم حضرت معصومه(س) و حرم احمد بن موسی(ع) یا همان شاهچراغ در آن بازنمایی و قرار است در نمایشگاه آذر ماه طلا و جواهر مشهد اصل سکه رونمایی شود؛ سکهای که میتواند در جایگاه سوغات زائر باشد و به دلیل پیوست علمی و فرهنگی که دارد و در آن از آرایههای بااصالت ایرانی اسلامی استفاده شده تجلیگر وحدت و نشاندهنده میراث ناملموس در فرهنگ، هنر و تمدن ایران اسلامی باشد.
سکهای با مفاهیم اسلامی
۱۲ گنبد برگرفته از آیات سوره توبه که به ۱۲ ماه سال و به روایتی ۱۲ امام شیعیان اشاره دارد و این گنبدها به صورت متحدالمرکز به دور یک نگین دایرهای سبز رنگ که نشانگر پیامبر و گنبد مسجدالنبی(ص) است دیده میشوند و از جمله بخشهای طراحی شده در مرکز این سکه هستند.
طرح زغره که در رواقها و صحنهای اماکن متبرکه از جمله حرم امام رضا(ع) به عنوان نماد رشد و تعالی به تکرار دیده میشود بخش مرکزی سکه را در برگرفته تا در کنار دعای «یا مقلب القلوب» که از مؤلفههای مهم معنوی، فرهنگی و مذهبی ایرانیان در آغاز سال نو و نشانگر مسیر کمال انسانی است پیامآور اسلام در رشد و بالندگی باشد.
طرح تنگ بریهای گنبد اللهوردی خان حرم مطهر امام هشتم(ع)، قلمزنی ضریحهای اماکن متبرکه، طرح طاق و ایوانهای مقرنسکاری حرمهای اهل بیت(ع) برگرفته از معماری ایرانی و اسلامی و تعداد ۱۲۴ گنبد دایرهای شکل به عنوان نماد ۱۲۴هزار پیامبر که همانند دانههای تسبیح روی طاقهای کناری گنبدهای اماکن متبرکه قرار گرفته است اشاره به مرکزیت پیامبر اکرم(ص) به عنوان آخرین پیامبر و آیه ۴۰ سوره احزاب دارد اکه در بخشهای دیگر یک روی این سکه به کار رفتهاند. روی دیگر این سکه نقرهای، از طرح «گره دوازده پری» هنر آینهکاری و گره چینی اجرا شده در دیوارها و سقفهای اماکن متبرکه این خاندان اهل بیت به ویژه در بارگاه امام رضا(ع)، آستان متبرکه احمد بن موسی(ع)، حرم حضرت معصومه(س) و حرم علی بن حمزه(ع) اقتباس شده و اصالت ایرانی و اسلامی این سکه را دوچندان کرده است.
تلفیق فناوری و هنر، سوغاتی با پیوست فرهنگی
مدیر مرکز آیندهپژوهی طلا و جواهر کشور که طراح سکه حرمین است درباره هدف طراحی این سکه بیان کرد: سکه حرمین تجلی جلوههای مکاتب هنری در حرمهای اهل بیت(ع) در ایران است.
عماد دولتشاه ادامه داد: این سکه بر پایه فناوری در تولید و برگرفته از هنرهای ایرانی در حرمهای مطهر در ایران طراحی شده تا هم به معرفی این هنرها بپردازد و هم به عنوان یک سوغات با پیوست فرهنگی معرفی شود.
در مراسم رونمایی از طرح سکه حرمین در نمایشگاه طلا و جواهر شیراز معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس عنوان کرد: شیراز سومین شهر ایران است که متبرک به وجود خاندان پیامبر(ص) است و در راستای ترویج فرهنگ دینی و معرفی ظرفیتهای گسترده حرمهای مطهر در ایران سکهای طراحی شده که طرح آن برگرفته از این اماکن مقدس است.
سکه اصلی آذرماه در مشهد رونمایی میشود
مرتضی شریفی ادامه داد: طرح این سکه در نمایشگاه طلا و جواهر شیراز رونمایی و معرفی شد و قرار است اصل سکه در نمایشگاه طلا و جواهر مشهد در آذر ماه رونمایی شود.
وی افزود: امیدواریم با استفاده از ظرفیت هنری هنرمندان بتوانیم هر چه بهتر به ترویج فرهنگ دینی و هنر اسلامی ایرانی کمک کنیم.
هنر اسلامی، هنر وحدتآفرین
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز در حاشیه این مراسم گفت: این سکه با نمادهایی که دارد به نوعی خلاصهای از نقش مایههای حرمهای متبرک مسلمانان در دنیا از جمله مسجدالنبی(ص) است.
حمیدرضا ایزدی به نقش مایه آینهکاری پشت سکه اشاره و تصریح کرد: آینهکاری نقش مشترک همه حرمهای متبرک ایران است و به عنوان یک وجه اشتراک میتواند معرف فرهنگ وحدت و هنر اسلامی باشد.
دستور جدی رئیسجمهور برای توسعه و ترویج سکه حرمین
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان فارس نیز در گفتوگو با قدس خراسان عنوان کرد: در سفر رئیس جمهوری به شیراز این طرح معرفی شد و رئیس جمهور دستور جدی برای توسعه و ترویج این سکه را داد.
بهزاد احمدی افزود: امیدواریم در جلسات آیندهای که با مدیران کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی و قم و معاونان صنایع دستی این استانها خواهیم داشت در راستای توسعه، ترویج و معرفی این اثر اقدام لازم را داشته باشیم.
باید منتظر بمانیم تا ببینیم مشهد چقدر برای رونمایی از این سکه در نمایشگاه طلا و جواهر آذر ماه آمادگی دارد و مهمتر اینکه آیا از این محصول ایرانی اسلامی با نمادهای خاص حرمهای مقدس مسلمانان استقبال لازم برای رسیدن به جایگاه سوغات فرهنگی زیارت میشود؟
خبرنگار: طاهره فجر داودلی
نظر شما