تحولات منطقه

سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد میگوید: هنوز سازمان غذا و دارو سقفی برای فروش به ازای هر کد ملی تعیین نکرده، درخواست کرده ایم سقف مشخص شود، احتمالا سهم هر کودک ۱۰ قوطی در ماه خواهد بود.

سهم هر کودک چند قوطی شیر خشک است؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، قاچاق، احتکار و سوءمدیریت حالا از آهن و سیمان و مصالح ساختمانی گذشته و به غذای شیرخواران یعنی شیر خشک رسیده و تأمین این ماده غذایی را برای خانواده‌ها با چالش مواجه کرده است.

موضوعی که مسئولان وزارت بهداشت را واداشت برای کنترل و نظارت بیشتر بر توزیع، اقدام به فروش شیرخشک با کد ملی شیرخواران کنند. البته این تدبیر، بار اضافه‌ای بود که به داروخانه‌ها محول شد.
اما این راه حل نیز خالی از اشکال نبوده و مشکلاتی را هم برای خانواده‌ها و هم داروخانه‌ها ایجاد کرده است، طرحی که معاون وزیر صمت هم به تازگی در اظهاراتی آن را راه حلی ضروری برای نظارت بیشتر عنوان کرده و گفته است: تا زمانی که شیوه فعلی ادامه دارد، باید نظارت‌ها تشدید شود که صرفاً فروش شیر خشک در داروخانه‌ها و شبکه فروش رسمی مورد تأیید وزارت بهداشت انجام شود.

ثبت در سامانه «تی‌تک» کمبود شیرخشک را برطرف نمی‌کند 

رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در این خصوص می‌گوید: سقفی برای تعداد قوطی‌های شیر خشکی که داروخانه‌ها به ازای هر کد ملی به نوزادان زیر دو سال می‌توانند بفروشند در سامانه تی‌تک تعیین نشده است.

دکتر علی جعفری‌نژاد ادامه می‌دهد: عنوان شده داروخانه‌ها با دریافت کد ملی و تاریخ تولد نوزاد شیر خشک را بدون محدودیت ارائه کنند و این در حالی است که تعداد معدودی شیر خشک به داروخانه‌ها تحویل می‌شود و در هر بار توزیع ۶، ۱۲ و در نهایت یک کارتن ۲۴ عددی تحویل می‌دهند.

وی متذکر می‌شود: این شیوه تولید شاید طرح خوبی باشد اما کمکی به رفع مشکل کمبود در بازار نخواهد کرد.

شیر خشک همچنان برای قاچاق جذاب است

رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در ادامه به نکته قابل تأملی اشاره می‌کند و می‌گوید: تا زمانی که این یارانه شیر خشک و اختلاف قیمت این محصول با کشورهای همسایه وجود داشته باشد برای افراد سودجو جذابیت قاچاق وجود دارد. پیشنهاد ما این است یارانه حذف شود و در حساب خانوارهایی که فرزند شیرخوار محروم از شیر مادر دارند، واریز شود. این‌ها اطلاعاتی است که مراکز بهداشت در اختیار دارند.

البته وزارت صمت نیز به تازگی به نتیجه مشابهی در این باره رسیده به طوری که محمدمهدی برادران، معاون وزیر صمت هم اخیراً در این باره بیان کرده است: به هیئت دولت پیشنهاد دادیم یارانه 
شیر خشک روی محصول نهایی و به مصرف‌کننده نهایی در قالب کالابرگ الکترونیک اختصاص پیدا کند، تا زمانی که شیوه فعلی ادامه دارد، باید نظارت‌ها تشدید شود که صرفاً فروش شیر خشک در داروخانه‌ها و شبکه فروش رسمی مورد تأیید وزارت بهداشت انجام شود.

جعفری‌نژاد در پاسخ به این پرسش که سهم خراسان رضوی از محموله ۴ میلیون قوطی شیر خشکی که به تازگی وارد کشور شد، چقدر است، عنوان می‌کند: هنوز محموله شیر خشک وارداتی توزیع نشده است.

نقص‌ها و راه‌های دور زدن طرح جدید توزیع شیر خشک 

دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی در مورد اشکال‌های طرح جدید توزیع شیر خشک با اشاره به اینکه سرعت اینترنت در برخی مناطق دورافتاده یکی از عوامل محدودکننده داروخانه‌ها در اتصال به سامانه تی‌تک است، می‌گوید: مشکل دیگری که داروخانه‌ها دارند قطع و وصل شدن سامانه استعلام از ثبت احوال است چون کد ملی نوزاد را که وارد می‌کنیم به سامانه ثبت احوال متصل می‌شود تا سن استعلام شود، این هم کار را کند می‌کند و بعضاً موجب نارضایتی و اعتراض مشتری می‌شود.

سیدحسین بهشتیان توضیح می‌دهد: یکی دیگر از مواردی که کار را در داروخانه‌ها کند کرده این است که در برخی برندهای شیر خشک بارکد وزارت بهداشت که باید در سامانه ثبت شود به جای اینکه روی کاغذ باشد مستقیماً روی قوطی فلزی شیر خشک چاپ شده و دستگاه بارکدخوان نمی‌تواند آن را بخواند و در نتیجه مسئول فروش مجبور است یک بارکد ۲۴ رقمی را به صورت دستی وارد سامانه کند. همچنین مرکز پشتیبانی تی‌تک خیلی در دسترس نیست و زمانی که داروخانه با مشکلی در سامانه مواجه می‌شود پشتیبانی و راهنمایی به موقع انجام نمی‌شود.

وی با بیان اینکه کمبود برندهای رگولار و پرمصرف شیر خشک همچنان وجود دارد، می‌گوید: اکنون تحویل شیر خشک بر اساس بچه است یعنی هر نوزاد زیر ۲سال بدون توجه به اینکه به شیر خشک نیاز دارد یا از شیر مادر تغذیه می‌شود شامل شیر خشک می‌شود و این موضوع سبب می‌شود در شرایط کمبود، مصرف‌کننده واقعی شیر خشک با کمبود مواجه شود و حتی ممکن است مادری که کودکش نیاز به شیر خشک هم ندارد و از شیر خودش تغذیه می‌شود با توجه به اختلاف قیمتی که وجود دارد سهمیه را با قیمت دولتی و یارانه‌ای از داروخانه دریافت کند و با قیمت بیشتر در خارج از این زنجیره توزیع، به فروش برساند، در حالی که مراکز بهداشت این اطلاعات مادر و شیرخوار را دارند. 

طرحی که سقف ندارد/ سهم خراسان رضوی ماهانه ۴۰۶ هزار قوطی شیر خشک است

موضوع نبود سقف مشخص برای تعداد قوطی شیر خشک‌هایی که به هر نوزاد در ماه اختصاص می‌یابد را از سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیگیری می‌کنم.

دکتر علی روحبخش می‌گوید: به نظر می‌رسد تا روز چهارشنبه ۳ آبان ماه سازمان غذا و دارو سقفی برای فروش به ازای هر کد ملی تعیین نکرده و مواردی داشتیم که برخی افراد با یک کد ملی بیش از ۱۵ قوطی شیر خشک هم خریده‌اند ولی از سازمان خواستیم که حتماً سقف تعیین کنند.

وی با بیان اینکه اکنون نمی‌توانم عددی اعلام کنم اما احتمالاً سهمیه هر نوزاد ۱۰ قوطی در ماه اعلام خواهد شد، این تعداد را استاندارد و کافی می‌داند و ابراز می‌کند: برای ۶ ماه نخست تولد نیاز نوزاد به شیر خشک ۶ تا ۸ قوطی است.

بر اساس گفته سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حوزه جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بین ۲۰۰ تا ۲۱۰ هزار کودک زیر ۲ سال وجود دارند که البته همه این نوزادان مصرف‌کننده شیرخشک نیستند اما دانشگاه علوم پزشکی هم برآوردی از درصد و تعداد کودکان محروم از شیر مادر ندارد.

روحبخش عنوان می‌کند: سهمیه شیر خشک خراسان رضوی ۴۰۶ هزار قوطی در ماه است و سهم حوزه دانشگاه علوم پزشکی مشهد از این تعداد، ۳۲۰ هزار قوطی است.

وی در خصوص وضعیت تحویل شیر خشک به اتباع هم متذکر می‌شود: اتباع خودشان باید دریافت کد را از دفاتر اتباع پیگیری کنند تا بتوانند از داروخانه شیر خشک خریداری کنند تاکنون حتی با ثبت کد پدر نوزاد شیر خشک را تحویل داده‌اند ولی خودشان باید بیشتر پیگیر باشند.

به نظر می‌رسد آزمون و خطاهای مسئولان در تأمین و توزیع منصفانه شیر خشک که برای برخی شیرخواران محروم از شیر مادر ارزش حیاتی دارد، آن قدر ادامه یابد تا نوزادانی که امروز در زایشگاه‌ها متولد شدند، در دفتر مشق شب، شیر خشک را با صدای بلند بخوانند و بنویسند!

گزارش: معصومه مؤمنیان 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.