به گزارش قدس خراسان، آن زمان که رحمان نادری ریاست هیئت فوتبال خراسان را برعهده داشت، به واسطه اینکه خودش مدارج مختلف داوری فوتبال را طی کرده بود و قضاوت در مستطیل سبز از تجربیاتش به شمار میرفت، خواه ناخواه به داوری فوتبال در استان ویژهتر از گذشته توجه کرد.
حاصل این توجه، پرورش استعدادهایی بود که بیشتر از هنرستان تربیتبدنی مشهد شناسایی شدند و خیلی زود زمینه برای رشد آنها در کسوت قضاوت مسابقات فوتبال فراهم شد. محسن ترکی، محسن قهرمانی، حسن کامرانیفر، رضا سخندان در کنار محسن فریمانی و مرحوم جواد تقیپور خیلی زود مجموعه داوری فوتبال خراسان را به جایگاهی دستنیافتنی در فوتبال کشور تبدیل کرد.
محال بود رویدادی در فوتبال کشور، آسیا و حتی بینالملل برگزار شود و نامی از داوران خراسانی فوتبال ایران نباشد. نسل طلایی داوری فوتبال استان آنقدر خوب و بینقص کارشان را از پیش میبردند که فدراسیون فوتبال پس از ۱۴سال حضور داوران خارجی برای قضاوت شهرآورد حساس تهران، محسن ترکی را برای قضاوت این دیدار انتخاب کرد و درست از همان زمان بود که تابوی قضاوت شهرآورد با داوران خارجی شکسته شد. پس از این نیز قضاوت محسن قهرمانی در شهرآورد و استفاده از کمکداورانی همچون کامرانیفر و سخندان برای دیدارهای شهرآورد، جایگاه داوران خراسانی در فوتبال ایران را هر روز دستنیافتنیتر میکرد.
در کنار اینها حضور داوران و کمکداوران مشهدی در جام ملتهای آسیا، جام باشگاههای جهان، باشگاههای آسیا و المپیک و از همه مهمتر حضور حسن کامرانیفر و رضا سخندان در جامهای جهانی فوتبال، کارنامه داوری خراسانیها در فوتبال ایران را سنگین و سنگینتر کرد. با وجود این اما همیشه این نگرانی وجود داشت که آیا با رفتن این نسل طلایی داوری، داورانی برای جایگزینی آنها تربیت شدهاند؟ پاسخ این پرسش منفی است. پس از رفتن ترکی، قهرمانی، کامرانیفر، سخندان، فریمانی و تقیپور هر روز ستاره داوری فوتبال خراسان رضوی رو به افول رفت. در این میان حضور داورانی همچون مهدی مرجانزاده نیز نتوانست از سقوط جایگاه داوری استان در فوتبال کشور جلوگیری کند و شرایط برای داوری فوتبال خراسان رضوی آنگونه که انتظار بود، پیش نرفت.
باید این موضوع را در نظر داشت که با غیبت نمایندهای از فوتبال استان در لیگ برتر، لیگ یک و حتی دسته ۲ فوتبال کشور، حضور داوران نامداری از خراسان رضوی میتوانست این خلأ را پر کند؛ اما متأسفانه باید گفت قضاوت داوران خراسانی دیگر هیچوقت آن نشد که همزمان با نسل طلاییاش تجربه کرده بود. مرتضی منصوریان اکنون تمام داشتههای فوتبال خراسان رضوی در بالاترین سطح قضاوت رقابتهای فوتبال کشور و بینالمللی است که او نیز راه پر پیچ و خمی برای رسیدن به جایگاهی که نسل طلایی داوری ما پیشتر تجربه کرده بود، پیش رو دارد.
برنامهریزی برای نسل طلایی در ۲۰ سال پیش
رئیس کمیته داوران هیئت فوتبال خراسان رضوی در خصوص اینکه چه بر سر داوری استان آمد که به اینجا رسید، گفت: بیشتر از ۲۰ سال پیش برای نسل طلایی داوری فوتبال استان برنامهریزی شد. آن زمان نیاز فوتبال کشور به خوبی شناسایی و به درستی از استعدادهایی همچون محسن ترکی، محسن قهرمانی، حسن کامرانیفر و رضا سخندان حمایت شد تا توانستند با استفاده از استعدادی که داشتند، پلههای ترقی را به سرعت طی کنند و خیلی زود میان داوران فوتبال کشور و آسیا خود را نشان دهند.
برنامه غلط فدراسیون فوتبال
حسین شهرآبادی ادامه داد: باید برنامهریزی درستی حتی در همان سالهایی که نسل طلایی داوری به فوتبال معرفی شدند، برای پر کردن جایگاه آنها و پشتوانهسازی انجام میشد که باید گفت این اتفاق نیفتاد یا به ندرت پیش آمد و حتی تکستارههایی همچون مهدی مرجانزاده هم نتوانستند خلأ ایجاد شده را پر کنند. یکی از معضلاتی که میتوان به آن اشاره کرد این است که فدراسیون فوتبال در اقدامی کاملاً غیرحرفهای برای داوری استانها سهمیه در نظر گرفت؛ یعنی در خراسان رضوی به فرض وجود ۱۰ داور خوب و آیندهدار، تنها تعدادی که فدراسیون برای استان تعیین کرده بود، میتوانستند مدارج بعدی را طی کنند. در صورتی که چنین قانونی در گذشته وجود نداشت و هر داوری که میتوانست سنجشهای لازم را پشت سر بگذارد و به سطحی که مورد نظر بود برسد، میتوانست به مراحل بالاتر راه یابد. دیدگاه شایستهسالاری به سهمیهپذیری تغییر یافت و خیلی از استعدادها نتوانستند به جایگاهی که حقشان بود، دست یابند.
امید به آینده
وی درباره تعداد داوران خراسانی که در حال حاضر در فوتبال کشوری و به ویژه بینالمللی قضاوت میکنند، بیان کرد: در حال حاضر تعداد قابل توجهی از داوران استان در رقابتهای فوتبال کشور قضاوت میکنند. به تازگی هم مرتضی منصوریان به فهرست داوران بینالمللی راه پیدا کرده ضمن اینکه کمکداوران آیندهدار خوبی نیز داریم که توانایی رسیدن به مدارج بالا در داوری را دارند. غلامرضا ادیبی و امیر شریفی دو داوری هستند که به آینده آنها امید زیادی داریم. آقای ادیبی در حال حاضر کلاسهای آموزشی کنفدراسیون فوتبال آسیا را میگذراند. چنانچه شرایط مهیا باشد، احتمال اینکه این دو داور نیمفصل دوم بتوانند در لیگ برتر نیز قضاوت کنند، وجود دارد.
شهرآبادی با اشاره به وضعیت داوران در لیگهای فوتسال و داوری فوتبال بانوان اظهار کرد: علی مهرآبادی و طاها درخشانفر دو داور جوان و خوب استان هستند که در رقابتهای لیگ برتر فوتسال قضاوت میکنند. در فوتبال بانوان نیز با اینکه در گذشته حتی یک کوبل داوری کامل نداشتیم و تنها خانم مافینژاد بود که در ردههای بالا قضاوت میکرد؛ اما با کمک ایشان برای نخستین بار در فوتبال خراسان رضوی دو کوبل داوری قوی در فوتبال بانوان داریم که مسابقات لیگ برتر را قضاوت میکنند و از بهترینها هستند.
اختلاف نظرهایی که به ضرر پیشرفت داوری تمام شد
رئیس کمیته داوران هیئت فوتبال خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که بزرگترین معضل داوری استان چیست، گفت: با توجه به برنامههای مدونی که در چهار سال گذشته پیاده شد و خراسان رضوی در رده نخست برگزاری کلاسهای آموزش داوری قرار گرفت، شرایط از همه لحاظ برای پیشرفت مهیا شد؛ اما به نظر بزرگترین معضل داوری با توجه به پیشینه آن و پرورش نسل طلایی داوری، اختلاف نظرهایی است که آنها گاه با یکدیگر دارند و اجازه نداده داوری در فوتبال استان به جایگاهی که حق آن بوده، دست پیدا کند در صورتی که اگر این اختلافنظرها وجود نداشت و جای آن را اتحاد و همدلی گرفته بود، ظرفیتی قوی در داوری نصیب فوتبال استان میشد حتی شاید موفقتر از همان نسل طلایی. تلاشهای زیادی انجام دادیم تا بتوانیم این اختلافنظرها را به کمترین میزان برسانیم؛ اما همراهی لازم از سوی برخی دوستان انجام نشد و همچنان اختلافات پابرجاست. با این تفاسیر و اینگونه که بیان شد، تلاشهایی که هیئت فوتبال استان برای همراهی با کمیته داوران در هر شرایطی داشت، نتایج قابل ملاحظهای را حاصل کرد و این نتایج میتوانست خیلی بهتر باشد اگر همراهی همه دلسوزان و پیشکسوتان داوری استان را همراه میداشتیم.
خبرنگار: هاشم رسائیفر
نظر شما