اروپاییها امروز به نظر میرسد، دیگر خواستار ادامه جنگ در اوکراین نمی باشند. چه مردم و چه دولتمردان اروپا. آنها دلایل معقولی نیز برای مخالفت با ادامه این جنگ دارند. در همین 19 ماهی که از شروع جنگ میگذرد، چندین دولت فقط در انگلیس سرنگون شده است. سرنگونی دولتهای بوریس جانسون و لیز تراس بیارتباط با جنگ اوکراین نبود. بسیاری از کشورهای اروپاییِ درگیر جنگ اوکراین، و حتی آمریکا انتخابات گوناگونی پیش رو دارند و نامزدهای انتخاباتی در این کشور میدانند، دفاع از ادامه این جنگ پُر خسارت به نفعشان نخواهد بود چرا که، اگر اولین قربانیان جنگ اوکراین را، مردم اوکراین بدانیم، دومین قربانیان بزرگ این جنگ مردم همین کشورها هستند. در همین راستاحسن بهشتی پور کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با قدس در تحلیلی درباره آینده جنگ اوکراین و روسیه،گفت: صرف نظر از نتیجه این جنگ، مسکو و کی یف هر دو بازنده اصلی این جنگ هستند. و تنها کشوری که برنده این جنگ خواهد بود ایالات متحده آمریکا می باشد چراکه این کشور همچنان از منافع اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیک جنگ اوکراین بهره برداری میکند.
وی تصریح کرد: با اینکه تا امروز تحریم ها علیه روسیه تا کنون نتیجه عکس برای این کشور داشته اما ممکن است در میان مدت و بلند مدت اوضاع اقتصادی این کشور به سمت بحران برود.
او در پاسخ به سوالی که آیا جنگ غزه تاثیری بر روند جنگ اوکراین خواهد داشت؟افزود: جنگ اوکراین و جنگ غزه بازیگران مشترک دارند. آمریکا در جنگ اوکراین و در جنگ غزه یک بازیگر اصلی است. اسرائیل در جنگ غزه یک بازیگر اصلی و در جنگ اوکراین هم یک بازیگر فرعی است. اسرائیل سعی میکند توامان با حمایت از اوکراین، مناسباتش با روسیه را حفظ کند. اما روشن است که روسیه بخاطر موضع نتانیاهو و حمایت او از اوکراین از اسرائیل دلخور است. اوکراین بحرانی است که هم در روابط دو جانبهی آمریکا-روسیه و هم در روابط منطقهی اروپا به خصوص در شرق اروپا تاثیر دارد.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به کشورهای تاثیر گذار در اتحادیه اروپا و اختلاف برخی از اعضای آن با یکدیگر در مسئله اوکراین، افزود: فرانسه، آلمان، اسپانیا و ایتالیا از جمله کشورهایی هستند که بصورت مستقیم بر دیگر کشورهای عضو و حتی در مسئله اوکراین می توانند تاثیر گذار باشند اما با توجه به اینکه انگلستان از این اتحادیه خارج شده اما لندن تا امروز یکی از حامیان اصلی کی یف در جنگ بوده است.
مواضع نزدیک ورشو و بوداپست به مسکو
بهشتی پور در ادامه اظهار داشت: در بین اعضای اتحادیه اروپا ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان به دلیل مواضع نزدیک به مسکو و حمایت از رئیس جمهور روسیه یکی از کشورهایی است مخالف کی یف در این جنگ است البته اخیرا نیز ماتئوش موراویتسکی نخست وزیر لهستان با زلنسکی در نوع ارسال کمک های مالی و نظامی به کی یف دچار اختلاف شده انداما این دو رویکرد ورشو و بوداپست هیچ تاثیری در حمایت و موضع اتحادیه اروپا از اوکراین ندارد .
وی به سخنان اخیر نخست وزیر اسلواکی و انتقاد وی از تداوم تلاشها اتحادیه اروپا در راستای تقویت مالی کییف پرداخت و گفت: رابرت فیتسو، نخست وزیر اسلواکی بعد از اجلاس اتحادیه اروپا در بروکسل، از اوکراین به عنوان «یکی از فاسدترین کشورهای جهان» توصیف کرد و نسبت به کمکهای مالی بی سابقه این بلوک برای کییف تردید ایجاد کردهرچند که این کشور در این اتحادیه زیاد از لحاظ قدرت هم سطر کشورهایی مانند فرانسه و آلمان نمی باشد.
او در پاسخ به این سوال که آیا جنگ غزه منجر به تغییر رویکرد و نگرش آمریکا و اروپا در کمک به اوکراین شده است، افزود: حمایت ایالات متحده آمریکا از رژیم صهیونیستی راهبردی و استراتژیک می باشد و این بدان معنی نمی باشد که که دیدگاه واشنگتن نسبت به جنگ و ترسال کمک های نظامی و مالی به اوکراین تغییر کرده باشد. البته دیدگاه اتحادیه اروپا نیز مشابه آمریکا می باشد.
آمریکا حامی جنگ اوکراین
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه تصریح کرد: امروز توجه افکار عمومی بخاطر جنگ غزه و جنایات اسرائیل نسبت به اوکراین تغییر کرده اما غرب دست از حمایت از کی یف بر نخواهد داشت.
بهشتی پور در پایان اظهار داشت: در شرایط فعلی هیچ نشانهای برای پایان جنگ اوکراین وجود ندارد اما بهتر است هرچه زودتر این جنگ به اتمام برسد اگر کی یف برای عدم عضویت در ناتو به مسکو تعهد بدهد و از مواضع گذشته خود عقب نشینی کند آینده جنگ به سرعت تغییر خواهد کرد، امروز روسیه قدرت نظامی بالایی دارد و میتواند دست به عملیات گسترده نظامی بزند، اما مهم این است که کشته شدن از هر دو طرف، تنها به نفع آمریکا یی ها خواهد بود.
نظر شما