تحولات لبنان و فلسطین

کارشناس فضای کسب و کار کشور گفت: بخش عمده ای از درآمد این مشاغل از راه‌هایی است که امکان شناخت مالیاتی وجود ندارد و در نتیجه فرار مالیاتی رقم می‌خورد. مشاغلی مانند طلافروشان، مشاورین املاک و آرایشگران زنانه باید متناسب با درآمدشان مالیات بدهند و مالیاتی که طی سال 1401 پرداخته‌اند، منطقی نیست.

اصناف پردرآمد متناسب با درآمدشان مالیات نمی پردازند/سرانه مالیات آرایشگران زنانه در سال 1401  فقط 2 میلیون تومان

لازمه‌ اخذ مالیات دقیق و عادلانه این است که از یک نظام مالیاتی قوی و کارآمد برخوردار باشیم. شواهد نشان می‌دهد که تا الان نتوانسته ایم یک سیستم مالیات گیری صحیح را در کشور ایجاد کنیم. زیرا می‌بینیم که شغل‌های واسطه ای و پرسود در کشورمان پرطرفدار هستند و در عوض افراد تمایلی به سرمایه گذاری در کارهای تولیدی که هدف مالیات گیری هستند، ندارند.

کارهای تولیدی به راحتی برای مالیات گیری در دسترس هستند اما اقدامات پرسود سوداگرانه به علت عدم شفافیت از تیررس مالیات گیرندگان پنهان هستند. کارمندان و کارگران دولتی نیز به زعم کارشناسان در حوزه‌ مالیاتی قربانی بی عدالتی شده اند. در حالی که مشاغل پردرآمد و خاص به انحای مختلف از پرداخت مالیات طفره می‌روند، کارمندان و کارگران دولتی که اتفاقاً درآمد زیادی هم ندارند، قبل از واریز حقوق شان مالیات می‌پردازند.

به زعم کارشناسان، راه اندازی کامل سامانه‌ مودیان راهکاری برای پرهیز از مالیات ستانی تخمینی و برآوردی است و امکان اخذ مالیات بر اساس اطلاعات دقیق را به وجود می‌آورد. به طوری که بستر فرار مالیاتی برچیده می‌شود و مودیان جدیدی کشف می‌شوند.

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه‌ مودیان به عنوان گام اولیه برای حل و فصل مشکلات نظام مالیاتی کشور مطرح شد. سامانه از تیرماه سال 1401 به اجرا گذاشته شد و توانست موفقیت‌های نسبی در سامان دادن به امور مالیاتی کشور دست یابد.

اما به زعم کارشناسان، اگر می‌خواهیم از مزیت‌های حداکثری سامانه مودیان بهره مند شویم، باید مشکلات این سامانه را رفع کنیم و با افزایش نظارت‌ها امکان هرگونه فرار مالیاتی را برای مشاغل خاص از بین ببریم.

نظرات مینا مهرنوش را به عنوان یک کارشناس فضای کسب و کار کشور در خصوص لزوم مالیات ستانی عادلانه و دقیق در کشور جویا شدیم که در ادامه می‌خوانید.

مهرنوش ضمن اشاره به این موضوع که مالیات ستانی هوشمند، عادلانه و دقیق در کشور یک ضرورت است، تصریح کرد: ابزارهای نوین مانند سامانه مودیان می‌توانند کمک بزرگی به بهبود نحوه‌ مالیات ستانی در کشور بکنند و آن را به سمت عادلانه تر شدن پیش ببرند.

وی ادامه داد: این موضوع که باید از مشاغل مختلف متناسب با درآمدشان مالیات بگیریم، یک امر اساسی و درست است. افرادی که درآمد بیشتری دارند، قطعاً باید متناسب با درآمدشان، مالیات بیشتری هم بپردازند. این به معنای عدالت مالیاتی است.

این کارشناس فضای کسب و کار کشور خاطرنشان کرد: آمارهایی که در مورد پرداخت سرانه مالیات برخی مشاغل خاص مانند آرایشگران زنانه، طلافروشان و مشاورین املاک منتشر شده است، منصفانه به نظر نمی رسد و با درآمد این مشاغل همخوانی ندارد.

وی ادامه داد: مثلاً، اینکه آرایشگران زنانه در سال 1401، سرانه مالیات پرداختی شان فقط 2 میلیون و 400 هزار تومان بوده است، منطقی نیست. همچنین طلافروشان گفته شده است که در این سال 10 میلیون و 800 هزار تومان سرانه‌ پرداختی داشته اند که با توجه به درآمد این مشاغل قابل قبول نیست.

مهرنوش گفت: بخش عمده ای از درآمد این مشاغل از راه‌هایی است که امکان شناخت مالیاتی وجود ندارد و در نتیجه فرار مالیاتی رقم می‌خورد. قطعاً مشاغلی مانند طلافروشان، مشاورین املاک و آرایشگران زنانه باید متناسب با درآمدشان مالیات بدهند و مالیاتی که طی سال 1401 پرداخته اند، منطقی نیست. مشاغل و اصناف خاص و پردرآمد متناسب با درآمدشان مالیات نمی پردازند اما آن‌ها خودشان به این مسئله باور ندارند که باید متناسب با درآمدشان مالیات بپردازند!

مهرنوش گفت: قطعاً نوعی بی عدالتی در نظام مالیات ستانی کشور شاهد هستیم. واحدهای تولیدی که در شرایط فعلی تحریمی در حال جهاد اقتصادی هستند، به خاطر در دسترس بودن و شفافیت مالی شان هدف مالیات ستانی دقیق قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: کارگران و کارمندان دولتی نیز در دسترس دولت هستند و قبل از اینکه حقوق شان واریز شود، مالیاتشان کسر می‌شود. اما برخی مشاغل پردرآمد به انحای مختلف فرار مالیاتی دارند که باید با آن مقابله کنیم.

 این کارشناس حوزه‌ کسب و کار کشور گفت: مردم یک باوری دارند و آن این است که مالیات‌های پرداختی صرف آن‌ها نمی شود و در جاهای دیگری هزینه می‌شود. این نوع نگاه به موضوع مالیات، باعث شده است که تمایلی به پرداخت مالیات نداشته باشند. در کنار استفاده از ابزارهایی مانند سامانه مودیان باید کارهای فرهنگی انجام دهیم و بتوانیم از طریق اقناع سازی مالیات دهندگان آن‌ها را به سمت مالیات دهی منصفانه سوق دهیم. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.