به گزارش قدس آنلاین، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز چهارشنبه علیرغم اذعان به اینکه لغو مجوز فعالیت چند بازرس این نهاد بینالمللی در ایران باعث ضربه به فعالیتهای نظارتیاش شده گفته که نظارت بر تأسیسات هستهای ایران ادامه دارند.
وی مدعی شد اقدام ایران در لغو دسترسی مجربترین بازرسهای آژانس اتمی «ضربهای بسیار جدی» به فعالیتهای آژانس در ایران است.
خبرگزاری فارس مهرماه سال جاری گزارش داده بود جمهوری اسلامی ایران در واکنش به صدور بیانیه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس اتمی مجوز 8 بازرس آلمانی و فرانسوی این نهاد بینالمللی را لغو کرده است.
این اقدام پس از آن انجام شد که سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس روز ۲۱ شهریور و در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مدعی شدند که ایران به تعهدات بیانیه مشترک با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه مارس گذشته، پایبند نبوده است.
پس از آن بود که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه ۲۵ شهریور ماه در بیانیهای اعلام کرد که ایران فعالیت چند بازرس با تجربه آژانس بینالمللی انرژی اتمی را لغو کرده است.
گروسی در آن زمان اعلام کرده بود: «این بازرسان از جمله با تجربهترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر بفرد در فناوری غنی سازی هستند. آنها فعالیتهای راستی آزمایی ضروری در تاسیسات غنی سازی ایران که تحت پادمانهای آژانس هستند، انجام دادهاند و با تصمیم امروز، ایران به صورت موثر یک سوم از با تجربهترین گروه بازرسان آژانس که برای ایران تعیین شدهاند، حذف شدند.»
مدیر کل آژانس اتمی در یک نشست خبری امروز در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه اقدام ایران تا چه اندازه بر فعالیت های بازرسی در ایران اثر گذاشته است گفت: «این ضربهای بسیار جدی به توانمندی ما برای انجام آن کار است.»
خبرگزاری رویترز نوشته آژانس به تعداد بازرسهایی که فعالیتهای آنها لغو شده اشارهای نکرده است، اما دیپلماتها گفتهاند که تعداد این بازرسها اندکی بیشتر از انگشتان یک دست است.
یک دیپلمات غربی در اظهاراتی همسو با گزارش خبرگزاری فارس گفته که تعداد بازرسهایی که مجوز فعالیت آنها لغو شده 8 نفر است و همه آنها فرانسوی و آلمانی هستند.
مدیر کل آژانس اتمی هم در کنفرانس خبری امروز از پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران درباره تعداد بازرسهای لغو مجوزشده خودداری کرد اما گفت: «تعداد قابل توجهی هستند. تعداد آنها به اندازهای است که بر فعالیت ما اثر میگذارد.»
گروسی در ادامه اظهاراتش گفته با آنکه اقدام ایران مشکلاتی را برای بازرسی در چندین مکان به وجود آورده است «اما ما داریم همه تأسیسات اصلی را مورد بازرسی قرار میدهیم.»
گروسی همچنین مدعی شد: «برنامه هستهای ایران کماکان موجب نگرانی است. ما از ایران میخواهیم به تعهداتش پایبند بماند و توضیحات لازم را برای اطمینان خاطر از ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای خود ارائه دهد.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران 25 شهریورماه اعلام کرده بود: «اقدام اخیر ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس ( INFCIRC 214) صورت گرفته است و جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد که کشورهای غربی از سیاست سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کرده و اجازه دهند که این سازمانها فعالیتهای حرفهای و بیطرفانه خود را به دور از فشارهای سیاسی انجام دهند.»
اقدام ایران در شرایطی انجام شد که مذاکرات برای رفع تحریمها علیه ایران از سال گذشته دچار وقفه شده است. آخرین دور مذاکرات رفع تحریمهای وین مردادماه سال گذشته در وین برگزار شد. به گفته کارشناسان، برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بیمیلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام، از زمان در دست گرفتن قدرت در کاخ سفید بوده است.
جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی رفع تحریمها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلیترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریمها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که در ازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی میداند و آن را میپذیرد.
انتهای پیام/
نظر شما