یکی از مشکلات اصلی و دغدغه بزرگ شرکتهای دانشبنیان در طول سالهای گذشته مشکل بازار و فروش بوده است. دستگاههای دولتی و شبهدولتی مثل پالایشگاهها، پتروشیمیها و مجتمعهای نیروگاهی و... میتوانند یکی از مشتریان خوب محصولات دانشبنیان و فناورانه باشند، اما این مشتریان برای خرید کالا و محصولات، قوانین و مقررات محدودکنندهای دارند و باید از طریق اجرای مناقصه نسبت به خرید محصولات اقدام کنند.
فرایند مناقصه برای مدیران دولتی، طولانی و پیچیده و از همه مهمتر اینکه پرمسئولیت است بهخصوص آنکه آن محصول نمونه داخلی ندارد و باید برای اولینبار در کشور بومیسازی شود. از طرفی مواردی همچون مدعیان زیاد ساخت داخل و دشواری ارزیابی محصولات آنها و ریسک بالای توسعه فناوری، بازارشکنی شرکتهای خارجی و زمانبَر بودن فرایند مناقصات باعث میشود که بیشتر مدیران دولتی و خصولتی عطای بومیسازی را به لقای آن ببخشند و ترجیح بدهند محصول موردنیاز خود را از شرکتهای خارجی و دلالان آنها خریداری کنند و این نیز در شرایط تحریم هزینههای سنگینی را به کشور تحمیل میکند.
سیاست «تولید بارِ اول» مهمترین راهکار بیاثر کردن تحریمها علیه صنایع کشور در دولت سیزدهم به شمار میرود؛ چراکه موفقیتهای بزرگی برای کشور به کمک ظرفیت نخبگانی در تولید تجهیزات نفتی رقم زد بهطوریکه پس از سالها ایران توانست برای اولینبار سهامدار پالایشگاههای فراسرزمینی شود.
در شرایط تحریم ایران و برای پیشرفت در حوزه انرژی تنها راهکار، استفاده از توانمندیهای مؤسسات و شرکتهای دانشبنیان این عرصه است. تجربه موفقیتآمیز تولید بار اول اقلام راهبردی صنعت نفت که درگذشته کمک فراوانی به توسعه صادرات کشور کرده است. دلیلی بر این ادعاست.
تجربههای موفق تولید بار اول در صنعت نفت و گاز کشور، نهتنها مانع آسیبزدن تحریمها به کشور شدند؛ بلکه به درآمدزایی ارزی نیز کمک کردند.در همین راستا باتوجهبه اهمیت موضوع با یکی از نمایندگان مجلس به گفتوگو نشسته که نتیجه را باهم میخوانیم: حسین علی حاجیدلیگانی ضمن تأکید بر حمایت شرکتهای از دانشبنیان گفت: تولید بار اول فعل ما میتوانیم را صرف میکند و سبب ایجاد انگیزه و امید در جامعه میشود .
عضو کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی افزود: طرح تولید بار اول به نفع کشور است و زمینه را برای شکوفایی استعداد جوانان فراهم میکند.
نماینده مردم شاهینشهر با بیان اینکه دقت در تولید بار اول بهمراتب بیشتر از سایر تولیدها است، یادآور شد: زمانی که تولید بار اول بهصورت انبوه صورت بگیرد سبب رونق اقتصادی کشور میشود.
حاجیدلیگانی با بیان اینکه تولید بار نیاز صنایع را برطرف میکند و این امر سبب استقلال کشور میشود، اذعان کرد: تولیدات بار اول ارزآوری بالایی دارد، این محصولات ما را از واردات کالاهای مشابه بینیاز میکند و بهاینترتیب از خروج ارز از کشور جلوگیری میشود.
عضو کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی افزود: لازم است مسئولین امر از تولید بار اول شرکتهای دانشبنیان در راستا ارتقا و پیشرفت کشور حمایت کنند و این افراد میتوانند با تنظیمکردن میزان واردات و صادرات شرکتهای دانش بینیان را ترغیب به تولید کنند .
این نماینده مردم در خانه ملت گفت: اهمیت سیاست تولید بار اول بهخصوص در صنعت نفت و گاز کشور و تجربههای موفق پیشین، الگوبرداری از این سیاست مهم و صنعتی برای افزایش توانایی توسعه زنجیره ارزش و امکان تهیه بخشی از نیاز صنعت نفت و گاز دنیا را بیشازپیش عیان کرده است و نه فقط صنعت نفت و گاز، بلکه صنایع دیگر کشور نیز باید بهسرعت به این سمت حرکت کنند و به تأمین مالی تولید بار اول تجهیزات راهبردی زنجیره ارزش صنعت خود بپردازند.
عضو کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی افزود: تولید بار اول و بومیسازی تولید سبب ارزآوری، اشتغال پایدار، کاهش وابستگی کشور و امید آفرینی در کشور میشود
نظر شما