فرمانده یگان حفاظت اداره کل  حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: حدود ۶ برابر نیروی فعلی، نیرو برای حفاظت از حیات‌وحش و مناطق حفاظت شده خراسان رضوی مورد نیاز است.

خراسان رضوی ۶ برابر محیط‌بانان فعلی، کمبود نیرو دارد 

به گزارش قدس خراسان، دلیل روی آوردن سودجویان به قاچاق حیات‌وحش، آورده مالی زیاد آن است هرچند این امر غیرقانونی بوده و نوعی ارتکاب جرم به حساب می‌آید.

این اتفاق نه در ایران؛ بلکه در تمام دنیا برای آن‌هایی که به دنبال پول بی‌زحمت هستند، جذابیت‌های خاص خودش را دارد. به طوری که در حال حاضر قاچاق حیات‌وحش در رده سومین تجارت غیرقانونی باارزش در جهان قرار دارد! 

این تخلف همان‌طور که عنوان شد، در نقاط مختلف ایران توسط افراد سودجو صورت می‌گیرد و خراسان رضوی نیز از این قاعده مستثنا نیست.

آمار دقیقی از تعداد تخلفات و اقدام به قاچاق از سوی متخلفان حوزه حیات‌وحش در استان وجود ندارد؛ اما به گفته فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست خراسان رضوی، بیشترین اقدام برای قاچاق حیوانات در استان توسط متخلفان مربوط به قاچاق پرندگان به ویژه پرندگان شکاری است.

قاچاق از خراسان به کشورهای عربی

ابوالفضل شعبانی در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: اینکه مدعی شویم قاچاق حیوانات وحشی را نداریم، موضوع درستی نیست؛ چون با توجه به سود خوبی که در این کار برای سودجویان و سوداگران وجود دارد، از هر فرصتی برای گرفتار کردن حیوانات وحشی استفاده می‌کنند و با فروش آن‌ها دلالان این حوزه به دنبال منفعت زیادی هستند.

وی ادامه داد: در فصلی هستیم که صید و قاچاق پرندگان شکاری به ویژه گونه‌هایی مانند هوبره و بالابان توسط صیادان غیرمجاز در مناطقی از استان اتفاق می‌افتد و با توجه به مبالغ خوبی که گاهی برای خرید این گونه‌ها پرداخت می‌شود، قاچاقچیان و متجاوزان همچنان که از قدیم هم وجود داشتند، اقدام به خرید این گونه‌های مهم و کمیاب حیات‌وحش استان می‌کنند. سپس آن‌ها را به استان‌های جنوبی برده و از آنجا به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس قاچاق می‌کنند و از این راه سود بسیار زیادی بدست می‌آورند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اینکه بیشتر افرادی که اقدام به قاچاق حیات‌وحش می‌کنند، از استان‌های جنوبی کشور هستند، بیان کرد: این افراد با شناسایی و تطمیع برخی از بومی‌های مناطق مختلف استان به این جرم دست می‌زنند. پس از شناسایی و دستگیری معمولاً بومی‌ها بیشترین ضرر را می‌بینند و گاه برایشان تا سه سال حبس و ۲۰۰ میلیون تومان جریمه در محاکم قضایی درنظر گرفته و اعمال می‌شود!

آمار و ارقامی از برخورد با قاچاقچیان

شعبانی همچنین درباره اقدامات یگان حفاظت اداره کل محیط زیست خراسان رضوی در راستای مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش گفت: معمولاً در این ایام که فصل صید و شکار به شمار می‌رود، زیستگاه‌های اصلی گونه‌های نادر و سایر حیوانات توسط همکاران ما شناسایی و همیاران محیط زیستی ما فعال می‌شوند. در همین راستا امسال با اطلاع و اقدام به موقع، یک باند بزرگ قاچاق پرندگان وحشی که در ۱۰شهرستان استان فعالیت داشتند، شناسایی و دستگیر شدند و تعداد ۲۲ بهله هوبره به صورت زنده کشف شد. باند دیگری از قاچاقچیان که در چهار شهرستان فعالیت داشتند، شناسایی و ۱۰ متخلف دستگیر شدند که بیشتر آن‌ها مربوط به استان‌های جنوبی کشور بودند و از آن‌ها نیز پنج بهله دلیجه و دو بهله پرنده شکاری بالابان بدست آمد. همچنین یک فروشنده تربت‌جامی که در فضای مجازی اقدام به فروش یک بهله بالابان کرده بود، دستگیر و تحویل قانون شد. دو گروه نیز که در شهرستان‌های فریمان و زاوه با استفاده از موتورسیکلت به دنبال صید غیرمجاز پرندگان شکاری بودند، دستگیر و تحویل قانون شدند. در نهایت پنج گروه قاچاقچی دیگر در شهرستان مشهد به دام مأموران یگان حفاظت افتادند و ۱۶ بهله دلیجه از آن‌ها کشف و برای تمامی آن‌ها پرونده تشکیل شد.

وی در واکنش به این موضوع که شاید مجازات‌های در نظر گرفته شده برای متخلفان حوزه قاچاق حیوانات وحشی به اندازه کافی بازدارنده نیست که مانع از این اقدام شود، اظهار کرد: همان‌طور که بیان شد، قانون‌گذار برای متخلفان قاچاق حیوانات وحشی از ۹۱ روز تا سه سال حبس و پرداخت جریمه‌های سنگین تا ۲۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته؛ اما با وجود اینکه این گونه برخوردها زیاد بوده و سبب شده تعداد متخلفان کاهش یابد؛ ولی به دلیل سودآوری زیادی که برای فعالان این حوزه دارد، شاهد قاچاق حیوانات وحشی هستیم.

کمبود نیروی محیط‌بان؛ بزرگ‌ترین مشکل 

فرمانده یگان حفاظت اداره کل  حفاظت محیط زیست خراسان رضوی همچنین درخصوص مشکلات و کمبودهایی که برای مقابله با پدیده قاچاق حیوانات وحشی در استان وجود دارد، گفت: بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مشکل ما کمبود نیروی مورد نیاز است. ما در حال حاضر ۴۱ منطقه تحت مدیریت با مساحتی حدود ۵/۲ میلیون هکتار در استان داریم که حدود ۲۰ درصد مساحت خراسان رضوی را شامل می‌شود. با این تفاسیر و با وجود ۴۰پاسگاه محیط‌بانی فعال در استان، سهم هر محیط‌بان ما برای حفاظت از حیات‌وحش حدود ۱۸ تا ۱۹ هزار هکتار است. با توجه به اینکه استاندارد جهانی برای هر محیط‌بان هزار تا ۳هزار هکتار است، حدود ۶ برابر نیروی فعلی، نیرو برای حفاظت از حیات‌وحش و مناطق حفاظت شده خراسان رضوی مورد نیاز است.

شعبانی در ادامه افزود: مردم می‌توانند به عنوان همیاران حفاظت از محیط زیست و حیات‌وحش، موارد مشکوکی را که مشاهده می‌کنند، از طریق سامانه ۱۵۴۰ یا شماره تماس ۰۹۱۵۹۰۵۵۹۷۰ به طور مستقیم به من اطلاع دهند تا در کمترین زمان ممکن به موارد مطرح شده رسیدگی شود.   

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.