یکی از موضوعات مهم در زمینه مقابله هدفمند با تحریمهای آمریکا و توسعه تجارت انرژی ایران، حوزه بازمعماری تجارت انرژی ایران است. موضوعی که از دو سال پیش با روی کار آمدن تیم جدید در وزارت نفت با رویکرد خنثیسازی حداکثری تحریمها و با فرض باقی ماندن تحریمهای غرب علیه تجارت انرژی ایران شکل گرفت.
مسیر اصلی توسعه تجارت نفت خام بر روی مسئله بازارسازی برای نفت خام ایران شکل گرفت. مشتریان اصلی هدف در آمریکای جنوبی و شرق آسیا بودند. این رویکرد مهم سبب شد که طی دو سال گذشته با شیبی ملایم درآمدهای نفتی ایران افزایش یابد.
در شرایطی رشد اقتصادی شش ماهه ی اول سال جاری از سوی مرکز آمار ایران 7.5 درصد اعلام شده است که در شرایط تحریمی کامل قرار داریم. در همین راستا، خزانه داری آمریکا از تشدید تحریم ها طی سال های گذشته و بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم در ایران خبر داده است.
به زعم بسیاری از کارشناسان، تفاوت دولت فعلی با دولت های قبل در این است که دولت سیزدهم به اتکا به توان داخلی اعتقاد کامل دارد. در سایه ی همین اعتما به توان داخلی و دانش بنیانی کشور توانستیم به رفع نیازهای صنعت نفت و گاز کشور به اقلام راهبردی و تجهیزات استراتژیک بپردازیم و بسترساز بهبود رشد اقتصادی کشور شویم.
بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در گفت و گو با خبرنگار قدس تصریح کرد: سیاست گذاری های صحیح در راستای فروش نفت، اتکا به توان داخلی و دانش بنیانی و تلاش در راستای رفع نیازهای داخلی از طریق تولیدات بار اول به کمک مان آمد تا رشد اقتصادی خوبی را طی نیمه ی اول سال جاری رقم بزنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه ما طی سال های اخیر سرمایه گذاری در بخش های توسعه ای نفت و گاز نداشته ایم، به همین دلیل، اگرچه الان بازارهای فروش در دسترس هستند، اما نمی توانیم به افزایش برداشت بپردازیم. نیاز است در این زمینه سرمایه گذاری کنیم. به درستی دولت تصمیم گرفته است که درآمدهای نفتی را در پروژه های توسعه ای نفت و گاز به کار بیندازد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: رشد اقتصادی شش ماهه ی اول سال با احتساب نفت 7.1 درصد و بدون احتساب آن 4.2 درصد است. این موضوع نشان دهنده ی پیشرانی صنایع نفت و گاز کشور است. تکیه بر توان داخل، در کنار سرمایه گذاری مناسب در حوزه نفت و گاز و بازارسازی مناسب در بازارهای شرق آسیا و آمریکای جنوبی موجب تحول بزرگ در تولید و توسعه تجارت نفت و گاز کشور شده است.
محبی گفت: اجرای پروژه های توسعه ای مانند بهره برداری از فاز 11 پارس جنوبی در شرایطی که کشور در تحریم کامل قرار دارد، نشان داد که اتکا به توان داخلی و دانش بنیانی کشور می تواند بسترساز اتفاقات بزرگی در کشور باشد. با بهره برداری از این فاز توسط یک پیمانکار داخلی که پس از بدعهدی های مکرر خارجی ها صورت گرفت، میزان تولید گاز کشور به میزان قابل توجهی افزایش یافت و این امر قطعاً در بهبود رشد اقتصادی کشور موثر بوده است.
وی ادامه داد: وضعیت ما به لحاظ رشد اقتصادی رو به بهبود است. تصمیمات خوبی در دولت سیزدهم گرفته شد و این سیاست گذاری های صحیح ما را به رشد اقتصادی 7 و نیم درصدی در نیمه ی اول سال جاری با وجود شرایط تحریمی کامل رساند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشا کرد: در حوزه ی نفت و گاز سرمایه گذاری هایی داشتیم که امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسد و از منافع بیشتری بهره مند شویم.
محبی گفت: کشور در حال تغییر و تحول است و رو به جلو در حرکت هستیم. به خصوص ارتباطاتی که با کشورهای همسایه برقرار کرده ایم و ورود به معاهدات منطقه ای مانند بریکس و شانگهای شرایط خوبی را برایمان رقم زده است. امیدواریم این اقدامات و دیپلماسی اقتصادی فعالی که دولت فعلی به اجرا گذاشته است، سبب شود که سرمایه گذاری های خارجی نیز به ما کمک کند.
نظر شما