۱۴ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۸
کد خبر: 952818

این روزها و ایّام مصادف است با چهارمین سالگشت شهادت سردار رشید اسلام حاج قاسم سلیمانی که با جنایت وحشیانه ایادی استکبار در کرمان، باری دیگر، غم و اندوه، قلوب مردم شریف ایران را جریحه دار کرده است.

ضمن عرض تسلیت این مصیبت جانسوز به مقام معظم رهبری، امت شهیدپرور ایران و بخصوص خانواده های عزادار این شهدا، نکاتی را راجع به شخصیت سردار سلیمانی عزیز در این نوشتار یادآور می‌شوم:

* اسوه ایمان و اخلاص

نکته اوّلی که درباره این شهید همام بایستی گفت، توجه به این مطلب است که بر اساس آیات قرآن کریم، حاج قاسم نه تنها شهید، بلکه شاهد است؛ یعنی اسوه و الگوی مردمان است؛ در تاریخ اسلام نیز مشاهده می‌شود که برخی از یاران و اصحاب امامان علیهم السلام در میان مردم الگو بودند؛ خدای متعال در آیه شریف 143 بقره می‌فرماید: شما (امتِ پیامبر) را برای مردم، شاهد قرار داده‌ایم (وَ کَذلِکَ جَعَلْناکُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِتَکُونُوا شُهَداءَ عَلَی النَّاسِ وَ یَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهیداً).

این مهم صورت نمی‌گیرد جز با حرکت در مدار ایمان و عمل صالح که دو بال کمال انسان‌ها محسوب می‌شوند. شهید سلیمانی نیز با اخلاص و ایمان در راه اهداف اسلام و انقلاب قدم برمی‌داشت؛  به مدت ۴۰ سال در راه خدا جهاد نمود و جان خویش را برای خدمت به اسلام و انقلاب در طبق اخلاص گذاشت. وی مصداق اتم این آیه شریفه بود که (مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا).

به فرموده رهبر معظم انقلاب، «شخصیّت‌های ایمانی وقتی که ایمان را با عمل صالح همراه کنند، وقتی حرکت جهادی بکنند، محصولش می شود شخصیّتی مثل شهید سلیمانی که حتّی دشمنانش او را تحسین می کنند.»

* ویژگی‌های مکتب حاج قاسم

از دیگر ویژگی‌های این شهید والامقام، تربیت، رشد و تعالی وی زیر نظر امامین انقلاب بود. از همین رو و به جهت دارابودن صلاحیت‌های فراوان، رهبر معظم انقلاب درباره سیره و اندیشه وی از اصطلاح «مکتب حاج قاسم» یاد می‌کند. این تعبیر، به‌عنوان مؤلفه تمایزبخش حیات معنوی آن شخصیت، پس از شهادتش، از جایگاه به‌سزائی برخوردار است.

از یک نگاه، مکتب، مجموعه‌ای است که در ابتدا به تفسیر انسان و جهان می پردازد و سپس بایدها و نبایدهای انسانی را مشخص و معین می‌سازد. هم نیاز انسان را به جهان بینی مرتفع می‌کند و هم یک نظام ارزشی برای زیستن و چگونه زیستن ارائه می‌دهد. در واقع، مکتب مجموعه جهان بینی و ایدئولوژی یک انسان می‌باشد. بنابراین، هر مکتب، دارای دو جزء اساسی است: یکی اندیشه است که دارای جنبه زیربنائی است و دید وجهان‌بینی آن را نشان می‏ دهد و دیگری، عمل است که در واقع نشان می‏‌دهد آنچه را که مکتب از نظر تئوری بیان می‏ دارد به چه صورتی قابل پیاده شدن است.

در مورد حاج قاسم، چهار رکنِ ولایت‌مداری، اخلاص، مقاومت در مقابل دشمنان، و فروتنی و مهربانی نسبت به ضعفا، ارکان اصلی «مکتب حاج قاسم» را تشکیل می‌دهند. مؤلفه‌هایی‌ که می‌توان از آنها به مؤلفه‌های بصیرت فاطمی نیز تعبیر کرد. این شهید والامقام با الگوگیری از مادر سادات فاطمه زهرا سلام‌الله علیها، نسبت به تحولات سیاسی و اجتماعی جامعه خود و دفاع از ولایت تمام قامت ظاهر می‌شد. به فرمایش مقام معظم رهبری حاج قاسم، در مسائل داخل کشور اهل حزب و جناح و مانند اینها نبود، لکن به شدّت انقلابی بود. انقلاب و انقلابیگری خطّ قرمزِ قطعیِ او بود؛ ذوب در انقلاب بود. پایبند به خطّ مبارک و نورانیِ امام راحل (رضوان الله علیه) بود.

* برای مردم

ویژگی دیگر این شهید، آن بود که سردار حاج قاسم سلیمانی برای خدمت به مردم و مظلومان، زمان و مکان نمی‌شناخت و هر جایی و هر زمانی مردم نیاز به یاری داشتند با سرعت در آن منطقه حاضر می‌شد. به راحتی می‌توان گفت: سردار سلیمانی، برای همه بود و در نتیجه برای همه شد و فراتر از آن «برای همیشه» و جاودانه شد. خدای متعال نیز در قرآن وعده داده است: (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا). رهبر عزیز انقلاب نیز به این مسئله توجه داده و فرموده: این شهید والامقام روحیه فداکاری و نوع‌دوستی داشت، یعنی برایش این ملّت و آن ملّت و مانند اینها مطرح نبود؛ نوع‌دوست بود، واقعاً حالت فداکاری برای همه داشت. نکته آخر آن که شهید سلیمانی قهرمان ملّت ایران است، به خاطر اینکه ملّت ایران، داشته‌های فرهنگی و معنوی و انقلابی و ارزش های خودش را در او متبلور و مجسّم دید. روحش شاد و راهش پر رهرو باد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.