به گزارش قدس آنلاین احد جلیلیان مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت : پرندههایی که به کشور ما میآیند معمولاً از مرزهای شمالی وارد کشور میشوند این مهاجرت معمولاً یا برای گذر از منطقه و یا برای زمستانگذرانی صورت میگیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه افزود: این برنامه از سال ۱۹۶۷ میلادی توسط دفتر تالابهای بینالمللی پایهگذاری شده است و معمولاً یکی از فراگیرترین برنامههای جاری در رابطه با تنوع زیستی است که اطلاعات آن ارزش زیادی دارد، زیرا یک سرشماری مدون جهانی محسوب میشود.
وی گفت: شروع این برنامه در همه دنیا از ماه ژانویه است و در ایران به مدت یک ماه از ۱۰ دی تا ۱۰ بهمنماه ادامه پیدا دارد که در استان کرمانشاه نیز ۱۸ سایت به بحث سرشماری پرندگان مهاجر اختصاص یافته است این سایتها شامل سرابها، تالابها رودخانهها و برخی دریاچهها هستند که بیشترین آمار سرشماری ما مربوط به این مناطق میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: از پرندههایی که به استان مهاجرت میکنند میتوان به اردک سرسبز، لکلک سفید، با کلان، چنگر، غاز، پلیکان و پرستوی دریایی اشاره کرد که پرندگان آبزی و کنارآبزی هستند.
وی افزود: اطلاعات جمعآوری شده پس از یک ماه در جداول مخصوصی درج و به سازمانهای بینالمللی مربوطه ارسال میشوند دادههایی که استخراج میشوند برای مدیریت حفاظتی این گونهها استفاده شده و ما آمار هر سال را با آمار سالهای قبل مطابقت میدهیم و تغییرات موجود را بر اساس آن بررسی میکنیم.
جلیلیان تصریح کرد: امسال نیز پس از پایان سرشماری دادهها را با سال قبل مقایسه میکنیم و اطلاعات بهدست آمده را منتشر خواهیم کرد معمولاً پرندگان مهاجر که برای زمستانگذرانی به این مناطق میآیند پرندگان مولدی هستند که پس از زمستانگذرانی به منظور زاد و ولد دوباره باز میگردند اگر این پرندگان هنگامی که در ایران حضور دارند شکار شوند زادآوری آنها کمتر خواهد شد و در نتیجه پرندگان کمتری در سالهای آتی به کشور وارد میشوند.
وی با بیان اینکه در میان گونههای مهاجر به ایران گونههای حفاظت شده و در معرض خطر نیز وجود دارند، ادامه داد: این پرندگان که گاهاً مسافتی حدود ۳۰ هزار کیلومتر را برای رسیدن به جاهای گرمتر طی میکنند مهمانهایی هستند که مدت کوتاهی را در کشور ما به سر میبرند و دوباره به زادگاه خود باز میگردند لذا مردم باید مرام مهماننوازی را برای این پرندگان حفظ کنند و از هرگونه شکار و تیراندازی و آزار و اذیت پرندگان خودداری کنند.
جلیلیان یادآوری کرد: زمان ماندگاری این پرندگان نیز وابسته به گونه پرنده، شرایط آب و هوایی، میزان نیاز پرنده به استراحت، منبع تغذیه و ... است که ۱۸ سایت شامل تالاب، سد، رودخانه، آبگیر و ... در استان داریم که پرندگان مهاجر عمدتا در این نقاط فرود میآیند .
نظر شما