پازل یکی از محبوب‌ترین بازی‌های دنیا شناخته می‌شود که در میان کودکان و بزرگسالان با استقبال زیادی مواجه بوده به طوری که روز ۲۹ ژانویه به عنوان روز جهانی این بازی نام‌گذاری شده است.

نگاهی به سیر تحولات "پازل"؛ از نقشه جغرافیا تا رکورد جهانی!

اولین پازل دنیا در سال ۱۹۶۰، همان زمانی که طراحان اروپایی، نقشه‌های جغرافیایی را روی چوب حک و آن را به قطعات کوچک تقسیم می‌کردند، ساخته شد. از زمان ساخت پازل‌ها، یکی از کاربردهای اصلی آن، آموزش اشکال مختلف مثل جغرافیا، مشاغل و مفاهیم متفاوت شناخته شد و تا کنون نیز این طرح به حدی موفق بوده است که در حال حاضر هم کودکان آمریکایی نقشه کشورشان و جهان را توسط پازل‌ها یاد می‌گیرند.

پازل نوعی معما شناخته می‌شود و یک نوع سرگرمی محبوب در جهان است و شامل انواع مختلفی کننده می شود. یکی از انواع آن در جهان به نام پازل منبت کاری معروف است که در ایران به صورت کلی پازل گفته می‌شود. این نوع پازل شامل تکه‌های کوچکی هستند که توسط اشکال دور قطعات، قابل جایگذاری در قسمت مناسب هستند.

پازل‌های منبت کاری در اوایل پیدایش این سازه، بر روی چوب ساخته می‌شدند به شکلی که روی چوب‌ها عکس را نقاشی و با اره مویی به قطعات کوچک تقسیم می‌کردند. امروزه نیز این کار در سراسر جهان اجرا می‌شود اما با این تفاوت که به دلیل صرفه جویی در هزینه و زمان، طرح‌ها روی چوب به چاپ می‌رسند.

بزرگ‌ترین پازل دنیا با ۲۴ هزار قطعه

پازل‌ها در طرح‌های مختلفی تولید می‌شوند. یکی از طرح‌های محبوب و پرطرفدار، کپی نقاشی‌های معروف جهان مانند مونالیزا، شب پرستاره، شام آخر، جیغ و... هستند که با استقبال فراوان به چاپ و فروش می‌رسند. در این میان فروشندگانی هم هستند که با طرح دلخواه و سفارش مخاطب، دست به تولید پازل می‌زنند که طبیعتا خرج زیادی را برای فرد به همراه دارد.

پازل‌ها با تعداد قطعات متفاوتی تولید می‌شوند که یکی از پرطرفدارترین آن‌ها هزار قطعه برآورد می‌شود و این آمار نشان‌دهنده مخاطبانی است که به دنبال رمزگشایی بیشتر و به چالش کشیدن مغز خود هستند.

بزرگ‌ترین پازل دنیا با ۲۴ هزار تکه و به ابعاد ۱۵۷ در ۴۲۸ سانتی متر در شرکت اجوکا اسپانیا تولید شده است.

با اینکه پازل‌ها از ابتدا به صورت ورقی و تخت ساخته می‌شدند اما در سال‌های اخیر از حالت ۲ بعدی فراتر رفته و در قالب تصاویر ۳ بعدی و کروی درآمدند. به طور معمول طرح این شکل از پازل‌ها، سیارات مختلف، ماه، خورشید و اجسام کروی هستند.

برش قطعات پازل توسط دستگاه‌های گران قیمت برش ایجاد می شود که به دلیل ساختار متفاوت دستگاه‌ها، در شرکت‌های مختلف نوع برش قطعات‌ متغیر و متفاوت است اما اندازه و شکل تکه‌های پازل یک شرکت همواره مشابه و ثابت خواهد بود.

رکورد جهانی پازل سازی

پازل‌ها به قدری در جهان پرطرفدار و همگانی هستند که برخی از علاقه‌مندان در تلاش‌اند تا بتوانند در این زمینه رکوردهایی را به نام خود ثبت کنند. یکی از صاحبان رکورد حل کردن پازل، یک دانش‌آموز دانمارکی است که در سال ۲۰۱۶ هفتاد و چهار هزار قطعه را کنار هم قرار داد تا ۲ منظره بزرگ ایجاد کند. این پازل که در آن زمان بزرگ‌ترین پازل جهان شد از ۴۰ هزار و ۳۲۰ قطعه تشکیل و به ابعاد ۶۸۰ سانتی ‌متر طول و ۱۹۲ سانتی‌متر عرض ساخته شده بود.

مزایای حل کردن پازل

پازل‌ها می‌توانند فعالیت مغز شما را تقویت کنند. معمولا همه فعالیت‌هایی که فرد را دچار سردرگمی و وادار به تفکر برای رمزگشایی کند، برای او جذاب است. این فعالیت‌ها می‌تواند حل کردن جدول باشد یا حل کردن یک پازل دشوار.

آماده باش مغزی

هنگامی که شما مشغول حل کردن یک پازل هستید، مغز شما در حالت بیدار باش قرار می‌گیرد و در جستجوی بهترین تصمیم و حرکت است. مارسل دانسی، استاد دانشگاه تورنتو و نویسنده کتاب معتقد است پازل‌ها با توسط عوامل مختلفی مثل کلمات، اعداد، اشکال و ریاضی مغز را درگیر و فرد را وادار به تصمیم‌گیری درست و کشف راهکارهای پنهان معما می‌کند. به همین دلیل است که مغز با قرارگیری در حالت آماده باش، منتظر یک سرنخ می‌ماند تا به جواب برسد.

کاهش استرس

اگر دنبال راه‌حلی بی ضرر و تضمینی برای کاهش استرس روزانه خود هستید می‌توانید به سراغ تمرینات ذهنی بروید. یکی از این تمرینات که می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر کاهش این احساس منفی داشته باشد، حل کردن پازل است.

پازل سخت‌تر، مغز فعال‌تر

با اینکه اثرات ناشی از فعالیت‌هایی مثل حل کردن پازل از آسان‌ترین تا سخت‌ترین آن بر مغز مشترکاتی با هم دارند، اما باید به این نکته هم توجه کرد که هر چه پازل سخت‌تر باشد، می‌تواند با شدت بیشتری مغز را درگیر کند و اجزای بیشتری را به کار گیرد.

 فعالیت کامل مغزی

حل کردن پازل‌ها با ارتباطی که بین دو نیمکره و اجزای مختلف مغز ایجاد می‌کند، باعث تمرکز کل مغز بر یک مسئله می‌شود. به عقیده دانسی، در روند حل کردن یک پازل، تصویرسازی در کنار استدلال‌های منطقی دلیل این ارتباط میان نیمکره‌ای است.

احساس شادی پس از حل معما

هنگامی آخرین سرنخ را پیدا می‌کنید و موفق به حل و تکمیل پازل می‌شوید، حجم زیادی از دوپامین (هورمون شادی) در مغزتان آزاد می‌شود و مغز را تشویق می‌کند.

تکتم شریفی نژاد-خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.