آرش خلیلخانه| آیتالله محمود محمدی عراقی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس خبرگان رهبری، عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو جامعه روحانیت مبارز است. خانواده او که جزو خاندانهای اصیل در اراک است بیش ازیک قرن قبل راهی کنگاور کرمانشاه شدند و او خود متولد کنگاور کرمانشاه است. پدر وی بهاء الدین محمدی عراقی در ابتدای انقلاب به دست اعضای گروهک منافقین به شهادت رسید. از طرفی او و خانوادهاش جزو خاندانهای محبوب کنگاور هم هستند. حالا در حاشیه نمایشگاه رسانه و مطبوعات ساعتی با او به گفتوگو نشستهایم و درباره انتخابات پیش رو صحبتکردهایم. آنچه در ادامه میآید بخشی از این گفتوگوی مشروح است.
در آستانه یک انتخابات مهم قرار داریم و مردم باید برای گزینش نمایندگان دو مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری پای صندوق رای بیایند. فضای این دوره و چالشهای آن را چطور ارزیابی میکنید؟
ابتدا مایلم شهادت دهها هزار نفر از مردم غزه و به ویژه شهادت بیش از 140خبرنگار را در حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه و کرانه باختری تسلیت بگویم. این یک اتفاق بیسابقه در تاریخ مطبوعات است و به ارواح این شهدا درود میفرستم. اما در مورد سؤال شما و مسئله انتخابات به نظر من این دوره چه انتخابات مجلس شورای اسلامی و چه انتخابات مجلس خبرگان ویژگی دارد که در دورههای قبل نبوده و آن مربوط است به تفاوت شرایط داخلی و بینالمللی. از بعد داخلی ما در وضعیتی هستیم که دشمن همه تلاشهای خودش را برای اینکه بتواند ما را در این مقطع وادار به کوتاه آمدن و امتیاز دادن کند، انجام داده است. آخرین تلاش و فشار آنها در این جهت سال گذشته رخ داد که تلاش کردند فضای ایران را به هم بریزند و دچار التهاب کنند و گمان میکردند میتوانند مردم را در برابر نظام قرار دهند. آنها خسارت وارد کردند اما موفق نشدند. دلیل آن هم هوشیاری و بیداری مردم ما بود. لذا طبیعی است که این انتخابات هم یک آزمون بزرگ است، هم برای ما و هم برای دشمن.
ما میخواهیم بگوییم علیرغم همه مشکلات و فشارها و تلاشهای دشمن و با وجود برخی نارضایتیهای بحقی که مردم ما دارند اما با بصیرت و هومشند و وفادار به انقلاب و نظام هستند و حساب این مشکلات را از کشور و نظام جدا میکنند.
حضور مردم در انتخابات مستقیماً در شرایط مقاومت و جنگ غزه هم اثر میگذارد و قدرت مقاومت و روحیه مردم فلسطین را بالا میبرد.
البته مردم انتخابات را با عملکرد من مسئول گره نمیزنند و کمکاری و قصور و خطای من مسئول را به پای نظام نمینویسند. بلکه وقتی میبینند مسئول به وظیفه خود درست عمل نکرده انگیزهشان برای حضور در انتخابات بیشتر میشود تا کسی را انتخاب کنند که بهتر عمل کند.
اما از آنجاکه انتخابات پدیدهایست که با شماره و آمار سروکار دارد و مثل راهپیمایی22 بهمن نیست که بتوانند حضور میلیونی را حضور هزاران نفری مخابره کنند، برای دشمن هم مهم است. آنها دوست دارند مشارکت کم باشد و ببینند برنامهریزی که کردهاند و جنگ رسانهای و ترکیبی که به راه انداختهاند اثر گذاشته است. مقام معظم رهبری فرمودند درست است که دشمن از موشک ما میترسد اما از پشتوانه مردمی ما بیشتر میترسد.
در این دوره تقریباً همه فعالان سیاسی معتقدند که مجلس خبرگانی که قرار است شکل بگیرد متفاوت بوده و مسئولیت سنگینی را بر دوش دارد و با چالشهای جدید و سنگینی مواجه است، توصیه شما به مردم برای انتخاب نمایندگان خود چیست و چه ملاکها و ویژگیهایی را در نظر بگیرند؟
مجلس خبرگان یک ماهیت ذاتی دارد که در این دوره مضاعف شده است. چرا؟ من از دید دشمن این را میگویم. وقتی که حضرت امام (ره) به سن بالا رسیده بودند، دشمنان اینگونه تحلیل میکردند که کسی قادر نیست جانشین ایشان بشود. لذا انتظار داشتند با رحلت امام، انقلاب و نظام جمهوری اسلامی هم افت دچار افول شود. اما این اتفاق نیفتاد، چرا؟ چون در قانون اساسی ما برای این شرایط در زمان خود پیشبینی شده است. در آغاز انقلاب رهبری را مردم خودشان و به صورت مستقیم برگزیده بودند و با پیروزی انقلاب، امام خمینی(ره) منتخب و محبوب مردم بودند اما پس از ایشان نظام سامان و سازمان یافته بود و مجلس خبرگان با تدبیر امام مسئول تعیین رهبری و جانشین امام شده بود. اینجا بود که خبرگان باید کار خودش را میکرد و الحمدلله بهترین انتخاب را انجام دادهاند که پس از سه دهه دوست و دشمن معترف به این واقعیت هستند.
اما دشمنان خطای خود را تکرار میکنند و باز هم مثل زمان امام میگویند تکلیف و سرنوشت نظام پس از رهبری چه خواهد شد؟ خدا را شکر که به تأیید پزشکان و با استناد به حضور و فعالیتهای رهبری عزیز، ایشان همچنان همانند جوانان پر انرژی هستند. اما این مجلس باید به مسئولیت قانونی خود به خصوص در اصول 107، 109 و 11 قانون اساسی عمل کند. من گاهی اینگونه فکر میکنم که وظایف مجلس خبرگان آینده آنقدر سنگین است که اگر انسان شب خوابش نبرد هم جا دارد.
لذا مردم باید دقت کنند که انتخاب اصلح انجام دهند و در بین افرادی که نامزد هستند سوابق و ریشهها را بررسی کنند. خوشبختانه تعداد نامزدهای خبرگان مثل مجلس شورای اسلامی زیاد نیست و مردم میتوانند ببینند سوابق آنها چیست؛ قبل از انقلاب در میدان مبارزه بوده، زندان دیده یا نه، در دوران دفاع مقدس اهل جبهه و جنگ بوده با نه، در تلاطمات سیاسی و انقلاب ثابت قدم بوده، رابطه او با مردم چطور است، تقوا و دیانت و آگاهی سیاسی و توان مدیریتی او چگونه است و انتخاب صحیح را انجام دهند.
نظر شما درباره چهرههایی که در ادوار گذشته در خبرگان بودند و این دوره شورای نگهبان صلاحیت آنها را تأیید نکرد چیست؟ نقدهایی به بررسی صلاحیتها و عدم احراز صلاحیتها و رد برخی چهرههای شناخته شده در فضایسیاسی و رسانهای مطرح شد.
من شخصا متاسفم و خوشحال نیستم که کسی صلاحیتش تایید نشده اما از طرف دیگر چون شورای نگهبان قانوناً علت رد صلاحیت را فقط به خود افراد میگویند و من اطلاعی از آن ندارم نمیتوانم داوری کنم. من خیلی مایل هستم که دلیل رد صلاحیت برخی افراد را بفهمم ولی رویم نشده از خودشان بپرسم و اگر آنها مایل باشند خودشان میتوانند اعلام کنند. اما بطور کلی معتقدم این دوازده نفر حقوقدان و فقیه شورای نگهبان افراد برجسته و امینی هستند. اعضای شورای نگهبان قابل اعتماد و قانونمدارند و از روی غرض کسی را رد صلاحیت نمیکنند. البته ممکن است اشتباه بکنند به همین دلیل هم در قانون چند مرحله و فرصت برای اعتراض دیده شده است و خیلیها هم اعتراض کردند و صلاحیتشان تایید شد. با این حساب و در نظرداشت چنین فرایندی بیراه نیست اگر بگوییم مر قانون باید از سوی همه رعایت شود.
نظر شما