با توجه به نزدیک بودن به عید نوروز و آغاز سال ۱۴۰۳ به سراغ بررسی فیلم هایی که قرار است اکران شوند رفته ایم.

اکران های عیدانه فیلم های سینمایی در نوروز ۱۴۰۳/ تمساح خونی و صبحانه با زرافه ها متقاضی سر سخت اکران نوروزی

مدیرکل اداره نظارت بر نمایش فیلم سازمان سینمایی با اشاره به رقابت تنگاتنگ فیلم‌ها برای اکران‌ نوروزی گفت: هشت سرگروه سینمایی امکان تغییر فیلم خود را دارند و با توجه به شرایط اکران و ملاحظات مختلف، بین ۶ تا هشت فیلم به روی پرده خواهند رفت تا ضمن رعایت تنوع در سبد اکران، فیلم‌ها موجب لطمه به یکدیگر نشوند. ضمن اینکه به دلیل نزدیکی عید نوروز و عیدسعید فطر، اکران دوم عید نوروز مطابق با آیین‌نامه و منوط به افتادن کف فروش خواهد بود همچنین اولویت اکران نوروزی با فیلم‌هایی است که در جشنواره فیلم فجر شرکت کرده و واجد کیفیت خوب و قابل دفاع باشند.

روح الله سهرابی با تاکید بر رقابت فیلم‌ها برای حضور در سبد اکران نوروزی گفت: خوشبختانه امسال فیلم‌های با کیفیت و مناسب اکران نوروزی جوابگوی ظرفیت تعریف شده برای این بازه زمانی هستند اما با توجه به تقارن عید نوروز ۱۴۰۳ و ماه مبارک رمضان، حساسیت و پیچیدگی تنظیم جدول عادلانه و البته مناسب با سلایق و علایق مخاطبان نیز بیشتر از سال‌های گذشته است.

سهرابی با اشاره به تعداد بالای فیلم‌های متقاضی اکران و تعداد قابل توجه آثار پرمخاطب اجتماعی، کمدی، دفاع مقدس و کودک و نوجوان که آماده اکران هستند، افزود: سال آینده کار شورای صنفی نمایش برای ایجاد عدالت در اکران، بسیار سخت خواهد بود چرا که آثار پرمخاطبی در صف اکران حضور دارند، براین اساس بازگشت به آیین‌نامه و تصمیم‌گیری و اقدام مطابق با مقررات و قوانین اعلام شده امری ضروری است و با همراهی و تعامل شورای صنفی بر اساس آیین‌نامه اقدام خواهد شد.

مدیرکل اداره نظارت بر نمایش فیلم سازمان سینمایی با گلایه از آن دسته منتقدان که سازمان سینمایی را به حمایت بی‌چون و چرا از سینمای کمدی متهم کرده‌اند و ماه‌ها این نقطه قوت و قله افتخار سازمان سینمایی دولت سیزدهم را وارونه جلوه داده و زیرسوال برده‌اند، اظهارداشت: حتی اگر این نقطه نظرات به ظاهر دلسوزانه باشد اما در رویکرد کلان و دوراندیشانه، نه تنها کمکی به سینما و اقتصاد آن نخواهد کرد بلکه در تضاد با مصالح و پیشرفت و رشد سینما خواهد بود.

وی با توضیح اینکه سازمان سینمایی حامی خانواده سینماست، بیان کرد: از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم، سازمان سینمایی تلاش کرده است در تعامل سازنده با خانواده سینما، راه‌حل مناسبی برای حل مشکلات پیش‌رو ارائه دهد.

وی به مخاطبان حدود ۲۷ میلیونی سینما طی کمتر از ۱۱ماه از سال که بالاترین تعداد مخاطب طی ۲۵ سال گذشته است اشاره کرده و گفت: اگر مخاطبان همه بخش‌ها اعم از سینماهای اکران، سینماسیار و جشنواره‌ها را حساب کنیم به عددی بیش از ۲۸ میلیون مخاطب طی ۱۱ ماه خواهیم رسید و دست اندرکاران امر می‌دانند دستیابی به این آمار استثنایی کار ساده‌ای نیست که اگر بود طی چند دهه اتفاق می‌افتاد.

سهرابی افزود: متاسفانه برخی دوستان بدون در نظر گرفتن دستاوردها و بدون رعایت انصاف، صرفا مسیر تخریب در پیش گرفته‌اند و لحن و بیان خود از ورشکستگی، رکود و فلاکت سینما در ماه‌های آغازین مدیریت جدید را با چرخشی نامحسوس به سمت و سوی ورشکستگی سینمای غیرکمدی بردند حال آنکه پرفروش‌ترین فیلم‌های کودک و نوجوان و فیلم‌های اجتماعی نیز مربوط به همین دوره است البته در اینکه سینمای غیرکمدی نیز باید به فروشی قابل دفاع و منطقی برسد شکی نیست اما عقب‌ماندگی چند ۱۰ ساله در امر اقتصاد سینما را نمی‌توان یک ساله و دوساله جبران کرد.

به گفته سهرابی با تدابیر انجام شده، ثبات و آرامش به حوزه سینما بازگشته و حوزه‌های تولید و پخش سینما رونق یافته و اقتصاد سینما که می‌تواند پیشران رشد کیفی و تعالی سینما باشد، در وضعیتی مناسب و قابل قبول قرار دارد.

از تمساح خونی تا صبحانه با زرافه ها

همایون اسعدیان رئیس شورای صنفی نمایش درباره اکران نوروز سال جدید که با ماه مبارک رمضان همزمان شده توضیحاتی ارائه داده و گفته : « هم در شورای صنفی نمایش و هم در معاونت اداره کل نظارت بر نمایش، بر این توافق هستیم که حتی با وجود داشتن هشت سرگروه، اکران هشت فیلم در نوروز به صلاح نیست به همین دلیل احتمالاً از نیمه اسفند با اکران چهار فیلم جدید روبرو می‌شویم و اکران فیلم‌های قبلی هم ادامه پیدا می‌کند؛ بعد در عید فطر چند فیلم جدید دیگر اضافه می‌شوند و چند فیلم هم برداشته خواهند شد.»

او در ادامه گفته : «در حال حاضر به دفاتر پخش نامه فرستادیم تا متقاضیانی که می‌خواهند فیلمی را برای نوروز اکران کنند درخواست‌های خود را ارائه کنند که بعد به شیوه سال‌های قبل در تعامل با وزارت ارشاد مشخص کنیم چه فیلم‌هایی از نیمه اسفند اکران می‌شوند.»

همایون اسعدیان درباره اینکه آیا فیلم‌هایی از جشنواره امسال متقاضی اکران عید نوروز هستند نیز گفت: براساس شنیده‌هایم می‌دانم دو، سه فیلمی را که از جشنواره امسال گفتم از نظر اقتصادی می‌توانند موفق باشند، آماده اکران نوروزی هستند ولی الان نمی‌دانم که آیا با سیاستگذاری‌ها برای اکران تطبیق داشته باشند یا خیر.

اسعدیان در حالی به فیلم‌های جشنواره فجر که می‌توانند در گیشه فروش موفقی داشته باشند به اکران نوروز و عید فطر و پیش‌بینی از وضعیت گیشه سینما در سال آینده اشاره کرد.

«تمساح خونی» به کارگردانی جواد عزتی و «صبحانه با زرافه‌ها» به کارگردانی سروش صحت دو فیلم کمدی حاضر در جشنواره فیلم فجر بودند که متقاضی سفت و سخت اکران نوروزی هستند، علاوه بر این دو فیلم «بی‌بدن» هم برای اکران نوروز اعلام آمادگی کرده است.

انبوهی از فیلم های ضعیف در سال ۱۴۰۲

اسعدیان در پاسخ به اینکه با توجه به فیلم‌های جشنواره فجر چهل‌ودوم چه پیش‌بینی‌ای از اکران سال ۱۴۰۳ دارد؟ بیان کرد: بهتر است ابتدا به خود فیلم‌های جشنواره اشاره کنم و ارزیابی‌ام را از آن‌ها بگویم. من تقریباً تمام فیلم‌های جشنواره را دیدم و فکر می‌کنم، اکثریت قریب به اتفاق کسانی که فیلم‌های جشنواره فجر را دیدند متفق‌القول باشند که ما امسال با انبوهی از فیلم‌های ضعیف، تله فیلم و پرهزینه روبرو بودیم.

او با بیان اینکه این موضوع را در جشنواره هم مطرح کرده ادامه داد: اگر اکران سال آینده منوط به این جشنواره باشد اکران خوبی نخواهیم داشت. واقعیت این است حداکثر ۲ تا ۳ فیلم جشنواره فجر امسال می‌توانند به لحاظ اقتصادی موفق باشند و مابقی از قبل شکست‌خورده هستند و اطمینان دارم خیلی از آن‌ها برای اکران گرفتن دچار مشکل خواهند شد، حتی فیلم‌های ارگانی. البته به نظرم هیچ اشکالی ندارد که ارگان‌ها برای ساخت فیلم، هزینه کنند ولی همین فیلم‌ها که با هزینه‌های عظیم ساخته شده‌اند به دلیل اینکه که تهیه‌کننده‌هایشان ارگان‌ها هستند ممکن است اکران بگیرند، منتها قطعاً یا باید سوبسید بدهند و به اندازه همان هزینه‌ای که برای تولید صرف کرده‌اند بلیت به ارگان‌ها و نهادها بدهند تا فیلم را ببینند یا اینکه از نظر اقتصادی قطعاً شکست خواهند خورد.

سخنگوی شورای صنفی نمایش تاکید کرد: مسئله مهم اینجاست که به نظر می‌رسد خود مسئولان هم به این موضوع آگاه بودند و به همین دلیل برای اکران سال آینده، روی حدود ۱۰ فیلم که اصلاً در جشنواره نبودند، حساب باز کردند و فکر می‌کنند هفت، هشت فیلم کمدی داریم که با این‌ها سال آینده، گیشه پررونقی خواهد شد. خود این موضوع بسیار تلخ است که انگار ما سینما را به دو بخش تقسیم کرده‌ایم؛ یکی همین حدود ۱۰ فیلم کمدی موفق که در جشنواره هم آنها را نمایش نمی‌دهیم زیرا به آن معنا فیلم‌های فرهنگی نیستند ولی می‌توانند چراغ سینما را روشن نگه دارند و دیگری یک جشنواره با تعدادی فیلم که ظاهراً قرار است فقط بُعد جشنواره‌ای برای ما داشته باشد. بنابراین ما نمی‌توانیم با قاطعیت بگوییم فیلم‌هایی در جشنواره امسال داشتیم که کیفیت خوبی داشتند اما نمی‌فروشند؛ این یکی از تناقض‌های عجیب است که ما با آن روبرو هستیم ولی ظاهراً از دید مسئولین اینطور نیست.

او درباره اینکه آیا آیین نامه اکران ۱۴۰۳ تدوین شده است، گفت: این آیین نامه تدوین و برای تایید نهایی حدود سه هفته پیش به وزارت ارشاد ارائه شده است. البته اتفاق جدیدی در این آیین‌نامه رخ نداده منتها تلاش کردیم با توجه به افزایش سالن‌های سینما که قرار است در چند وقت آینده باز هم بر تعداد آن‌ها اضافه شود، شرایط اکران برای همه فیلم‌ها بهتر شود، یعنی در نظر داریم اکران را در عرض گسترش دهیم و فکر می‌کنم دیگر فیلمی با اکران ۸ یا ۹ ماه نخواهیم داشت چون فرصت به دیگر فیلم‌ها نمی‌رسد.

اسعدیان یادآور شد: آیین نامه اکران سال ۱۴۰۲ منتشر نشده ولی برای سال آینده پس از تایید نهایی منتشر خواهد شد. البته  در دو سال قبل به دلیل شرایطی که بعد از کرونا داشتیم و نیز مسائل دیگر جامعه، در بسیاری از موارد آیین‌نامه را کنار گذاشتیم و شورا بر اساس مصالح روز حرکت کرد. در واقع حفظ سالن‌های سینما و رونق دادن به نمایش در اولویت قرار داشت و ما قاعده ۷ یا ۱۰ هفته اکران‌ را تغییر دادیم و اجازه دادیم وقتی فیلمی مثل «فسیل» می‌فروشد به اکران خود ادامه دهد چون می‌خواستیم فضا را گرم نگه داریم تا دوباره مردم را به سینما بکشانیم. خوشبختانه الان این اتفاق افتاده و حالا می‌توانیم منضبط‌تر عمل کنیم.

او درباره اینکه آیا فروش سال آینده سینما با توجه به کمدی‌های تولید شده میتواند نسبت به امسال وضعیت بهتری داشته باشد، گفت: چنین پیش‌بینی‌ای سخت است هرچند برخی تهیه‌کننده‌ها مدعی هستند فیلم‌هایی دارند که بیشتر از امسال می‌فروشند ولی اساساً خطری که الان ما را تهدید می‌کند رفتن سینما صرفا به سمت فیلم‌های کمدی است. در حال حاضر به نظر می‌رسد بین ۷ تا ۱۰ فیلم کمدی داریم که عمدتا در جشنواره فجر نبودند و قرار است گیشه را تسخیر کنند ولی واقعیت این است که من نگرانم این تعداد فیلم‌های کمدی واکنش منفی در مردم ایجاد کند چون عموماً با بازیگران یکسان در فضای مشابه هستند که مخاطب را پس می‌زند و ممکن است آنچه را امسال به دست آورده‌ایم از دست بدهیم. ما متاسفانه با یک کستینگ محدود بازیگر طرف هستیم که مرتب از این فیلم به آن فیلم می‌روند و در شبکه نمایش خانگی هم آن‌ها را می‌بینیم و این ممکن است برای تماشاگر خسته کننده باشد؛ بخصوص اینکه همه فیلم‌های کمدی مثل «فسیل» نیستند ولی امیدواریم که باشند و امیدواریم سال آینده با فروش دو هزار میلیاردی در سینما روبرو شویم چون هیچکس از این قضیه ناراحت نمی‌شود.

اسعدیان در پایان افزود؛ امیدواریم فروش سینما به گونه‌ای شود که همه فیلم‌ها از یک فروش نسبی برخوردار باشند نه اینکه مثل الان بیش از ۶۰۰ میلیارد برای سه فیلم باشد و ۴۰۰ میلیارد برای ۴۷ فیلم که این یعنی تمام آن فیلم‌ها ضرر کرده‌اند.

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.