۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۲
کد خبر: 1002565

مدیرکل انتقال خون استان تهران، خون‌های اهدایی ایرانی‌ها را جزو سالم‌ترین‌ خون‌های اهدایی در دنیا خواند.

تکلیف ساخت پالایشگاه خون در کشور چه شد؟

سید منتظر شبَّر در تشریح روند اهدای خون و تامین خون و فرآورده‌های خونی مورد نیاز بیماران، با بیان اینکه با هدف ارتقای سلامت خون آزمایش‌های متعددی را بر خون‌های اهدایی انجام می‌دهیم، اظهار کرد: از منظر انجام آزمایش‌های پیشرفته، شانه به شانه کشورهای پیشرفته گام برمی‌داریم. ایالات‌متحده آمریکا و کشورهای اروپای غربی برای ارتقای ضریب ایمنی خون‌های اهدایی اقداماتی انجام می‌دهند و سازمان انتقال خون ایران نیز همین اقدامات را به منظور ارتقاء ایمنی خون‌های اهدایی انجام می‌دهد.

اقدامات ایران برای افزایش ضریب ایمنی خون‌های اهدایی

وی با اشاره به پیشرفت علم و فناوری در گذر زمان افزود: این احتمال وجود دارد که آزمایش‌های دقیق‌تری به واسطه پیشرفت‌های علمی معرفی شود، اما باید گفت سازمان انتقال خون هر آزمایشی که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است برای افزایش ضریب ایمنی خون‌های اهدایی انجام می‌دهد. 

خون‌های اهدایی ایرانی‌ها جزو سالم‌ترین‌ها

مدیرکل انتقال خون استان تهران با بیان اینکه خون‌های اهدایی ایرانی‌ها جزو سالم‌ترین خون‌ها در جهان به حساب می‌آید، افزود: سالم‌بودن خون‌های اهدایی می‌تواند مزایای فراوانی داشته باشد. به واسطه سلامت خون‌های اهدایی می‌توانیم داروهای بر پایه پلاسما داشته باشیم. داروهایی مانند IVIG و فاکتورهای انعقادی مانند «آلبومین» که برای بیماران هموفیلی کاربرد دارد، جزو داروهای بر پایه پلاسما هستند. پلاسمای ایرانی نیز به کشورهای اروپایی ارسال می‌شود و جهت نیاز بیماران کشورمان، در این کشورها با فناوری های پیشرفته در مسیر تولید دارو استفاده می‌شود و به کشور بازمی‌گردد.

وی با بیان اینکه سلامت پلاسما برای کشورهای اروپایی بسیار حائز اهمیت است، توضیح داد: کشورهای پیشرفته به سلامت پلاسمایی که برای تولید دارو ارسال می‌کنیم، بسیار توجه می‌کنند. کشورهای پیشرفته با حضور در ایران نسبت به انجام تست‌های بسیار سخت اقدام کردند و پس از اینکه فیلترهای بسیار سخت آن ها را با موفقیت سپری کردیم، با استفاده از پلاسمای ایرانی برای کشور داروی برپایه پلاسما تولید می‌کنند.

داروهای مشتق از پلاسما و اهمیت ساخت پالایشگاه خون در کشور

مدیرکل انتقال خون استان تهران درباره ساخت پالایشگاه خون در کشور، با اشاره اهمیت این موضوع، افزود: به دلیل نبود فناوری پالایشگری پلاسمای خون، ناچار هستیم پلاسما را برای کشورهای اروپایی ارسال کرده و در آنجا تبدیل به دارو شود و سپس دارو دریافت کنیم. لازم به ذکر است که به دلیل تحریم‌های ظالمانه، همواره در این مسیر با مشکلاتی مانند انتقال پول مواجه هستیم. با توجه به این شرایط می‌توان گفت ساخت پالایشگاه، تنها راه برون‌رفت از شرایط کنونی به حساب می‌آید. 

کار بر زمین مانده ساخت پالایشگاه خون در کشور

شبَّر درباره ساخت پالایشگاه خون در کشور ادامه داد: افراد خبره و توانمندی در کشور حضور دارند که از حضور آنها می‌توان برای ساخت پالایشگاه بهره‌ برد. فناوری ساخت پالایشگاه خون به صورت ناقص وارد کشور شده و برخی دستگاه‌ها نیز وارد نشده است. یک پالایشگاه خوب در کنار برج میلاد قرار داشت اما با سوء استفاده از خصوصی‌سازی، این پالایشگاه ثمری نداشت؛ دستگاه‌هایی که برای پالایشگاه وارد کشور شده بود مورد استفاده قرار نگرفت و کار روی زمین ماند. 

مدیرکل انتقال خون استان تهران افزود: شاید بتوان گفت فناوری هایی که وارد شده بود، قدیمی شده‌اند و به فناوری جدید نیاز است. در حال رایزنی با برخی کشورها برای ورود تکنولوژی جدید هستیم و برخی وعده‌ داده‌اند که فناوری جدید در اختیار سازمان انتقال خون قرار دهند. امیدواریم با ورود بخش خصوصی دلسوز، ایجاد پالایشگاه تا پایان سال محقق شود. در حال حاضر، ۲ پالایشگاه خصوصی در کشور فعالیت می‌کنند اما میزان تولید این مراکز ناچیز است. 

توسعه بانک HLA در برنامه هفتم توسعه

شبَّر در ادامه صحبت‌هایش همچنین درباره وضعیت بانک اطلاعاتی HLA و اهمیت آن گفت: نگهداری و داشتن بانک HLA بسیار هزینه‌بر است. بانک HLA به فناوری نیاز دارد. مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد دولت، سازمان انتقال خون را در برنامه هفتم توسعه موظف کرده است که بانک HLA  را توسعه دهد. با توجه به تکلیف سازمان انتقال خون درخصوص توسعه بانک HLA، بودجه این موضوع باید تخصیص داده شود. 

وی با بیان اینکه بانک HLA از اهمیت فراوانی برخوردار است، بیان کرد: با استفاده از بانک HLA  می‌توانیم نمونه منطبق با بیماران مبتلا به سرطان خون را شناسایی کنیم و در درمان این بیماران مورد استفاده قرار گیرد. ایران جزو معدود کشورهای جهان است که بانک HLA دارد و این بانک در سطح منطقه نیز وسیع قلمداد می‌شود. بانک اطلاعاتی کشور به صورت جامع است و هر استان دارای بانک جداگانه نیست. بانک HLA به تجهیزاتی مانند سردخانه‌های زیر ۲۰۰ درجه سانتیگراد، تعداد سردخانه به میزان کافی، مکانی با متراژ بالا برای احداث بانک و زیرساخت‌ها نیاز دارد و این مسائل باید در کانون توجه سازمان برنامه و بودجه قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.