هرچند حواشی به دلیل وجود رقبا و سوگیریهای منفعتطلبانه برخی دیگر از شرکتها، برای برای کسب و کارهای بزرگ و صاحب نام مانند میهن امری طبیعی است، اما طی چند روز اخیر، فیلمی از رفتار توهینآمیز با برخی کارگران یک شرکت لبنیاتی که گفته شد مربوط به شرکت میهن است منتشر شد که بازتاب منفی گستردهای در افکارعمومی داشت. در فیلم منتشرشده، فردی که بهنظر میرسد از مسئولان بخش مربوطه است، سراغ کارگران خط تولید میرود و با تمسخر و توهین، آنان را بابت نتراشیدن ریششان مواخذه میکند و آنان را تهدید میکند که حقوق آخر ماه شما منوط به اصلاح وضع ظاهری و محاسن تان خواهد بود. اگرچه برخی دلیل چنین اقدامی را رعایت مسائل بهداشتی دانستند، اما این فیلم به سرعت در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و افکارعمومی رفتار توهینآمیز همراه با تهدید و تمسخر با کارگران را غیرقابل توجیه ارزیابی کردند.
تولد میهن
شرکت میهن در سال ۱۳۵۰ توسط ایوب پایداری تاسیس شد. این شرکت فعالیت خود را از یک نوجوان، با فروش بستنی به وسیله چرخ دستی آغاز کرد. امروز بعد از سالها ایوب پایداری، میهن را از کارگاهی کوچک به بزرگترین تولیدکننده بستنی و لبنیات در کشور تبدیل کرده است که در حال حاضر بیش از ۲۵۰۰۰ نفر را در بخشهای مختلف به خدمت گرفته و فضاهای تولیدی سرپوشیده آن به ۳۵۰ هزار متر مربع بالغ میگردد.
واکنش شرکت میهن به ویدئوی جنجالی
اگرچه برخی دلیل چنین اقدامی را رعایت مسائل بهداشتی دانستند، اما این فیلم به سرعت در شبکههای اجتماعی بازنشر شد و افکارعمومی رفتار توهینآمیز همراه با تهدید و تمسخر با کارگران را غیرقابل توجیه ارزیابی کردند. در ادامه اما انتشار گسترده این فیلم، واکنش شرکت میهن را بهدنبال داشت و روابطعمومی این شرکت لبنیاتی، با رد این ویدئوی جنجالی، تأکید کرد این فیلم غیرواقعی است و بهصورت صداگذاری شده در فضایمجازی منتشر شده است. روابطعمومی میهن همچنین با تأکید بر مسبوق به سابقه بودن تخریب این شرکت، اضافه کرد در گذشته نیز برخی رقبا با انتشار فیلمهای مشابهی، قصد تخریب میهن را در فضایمجازی داشتند.
ورود دستگاه قضایی به ماجرا
احیای حقوق عامه، از اساسیترین رویکردهای دستگاه قضایی طی سالهای اخیر بودهاست؛ رویکردی که تازهترین نمود آن، احضار افرادی بهدلیل رفتار نامتعارف با کارگران کارخانه لبنیات میهن بهدلیل داشتن ریش است که با واکنش افکارعمومی مواجه شد و گامی مؤثر در دفاع از حقوق مردم بهحساب میآید. ماجرا اما به همین جا ختم نشد و با ورود دستگاه قضایی، این موضوع ابعاد تازهای یافت.
سعید دوستینژاد، دادستان اسلامشهر در واکنش به انتشار فیلم از کارخانه محصولات لبنی میهن از رسیدگی قضایی به موضوع انتشار فیلم رفتار غیرمتعارف با کارگران خبر داد و در پی رسیدگی به نحوه برخورد اظهار داشت: در پی انتشار ویدیویی از رفتار غیرمتعارف در یک واحد صنعتی تولید محصولات لبنی در اسلامشهر، بررسی موضوع در دستور کار قرار گرفت و با دستور قضایی و همکاری عوامل پلیس، تحقیقات اولیه انجام گرفت و ۷ نفر برای ارائه توضیحات احضار شدند. رسیدگی به موضوعات مطرحشده در فیلم در حال انجام است و بهزودی با تکمیل تحقیقات و روشنشدن انگیزه و اهداف عوامل دخیل در تهیه و انتشار ویدئو، برابر قانون با متخلفین و متهمین پرونده برخورد انجام میشود.
دوستینژاد در پایان خاطرنشان کرد: باتوجهبه جریحهدار شدن افکار عمومی و هتک حرمت از قشر زحمتکش کارگر، انتظار داریم کارفرمایان حرمت و کرامت نیروهای خود را که سرمایه انسانی برای تولید هستند، حفظ کنند.
حکم قضایی
جان، مال و آبروی اشخاص در جامعه مورد احترام قانون گذار بوده و افراد جامعه نیز ملزم به رعایت احترام به این موارد می باشند. این امر تا جایی برای مقنن اهمیت داشته که در بسیاری از موارد نقض این موارد سه گانه را جرم شناخته و برای آن مجازات تعیین نموده است. به عنوان مثال، نقض احترام به جان اشخاص و سلب حیات آن ها در قالب جرم قتل مورد توجه مقنن قرار گرفته و برای آن مجازات قصاص و دیه را پیش بینی نموده است.
احترام به آبروی اشخاص مورد توجه قانون گذار کشورمان قرار داشته و نقض آن در قالب جرم توهین و تعیین مجازات برای این جرم مورد پیش بینی مقنن قرار گرفته است. توهین در لغت به معنای خوار کردن ، خوار شمردن ، ضعیف و سست شمردن ، حقیر و سبک داشتن می باشد. برای پیشگیری از جرم توهین و فحاشی در اغلب کشورهای مجازات بسیار سختگیرانه ای تعیین شده است. توهین به حیثیت و آبرو اشخاص لطمه وارد می کند. در کشور ما نیز توهین و فحاشی جرم شناخته شده است و مجازات آن در قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
مجازات توهین و فحاشی در قالب توهین ساده
قانون گذار در کاهش مجازات تعزیری حکم قانونی ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی چنین بیان داشته است: «توهین به اشخاص اعم از فحاشی و به کار بردن الفاظ رکیک، در صورتی که مشمول حد قذف نباشد، مجازات جزای نقدی درجه ۶ را شامل میشود.» البته این میزان در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی، بیشتر از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال، پیش بینی شده است. در صورتی که فحاشی در نوع قذف صورت پذیرد، به موجب ماده ۲۵۰ و ۲۵۱ قانون مجازات اسلامی، حد قذف ۸۰ ضربه شلاق است و در شرایطی موجب حد میگردد که شخص مورد قذف به هنگام قذف عاقل، بالغ، مسلمان، مشخص و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد. در غیر این حالت، شخص قذف کننده محکوم به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری درجه ۶ خواهد شد.»
با توجه به مطالب ذکر شده، میتوان گفت که فحاشی جزو جرایم کیفری بوده و در قانون مجازات اسلامی، برای مرتکبان این جرم مجازاتی تعیین شده است. مجازات فحاشی با توجه شرایط موجود متفاوت بوده و قاضی پرونده نوع مجازات را بر حسب اوضاع و شرایط موجود مشخص میکند. به عنوان مثال فحاشی در ملاء عام و یا فحاشی به مقامات کشوری به دلیل تاثیر گذار بودن آن بر نظم عمومی جامعه، دارای مجازات سنگینتری نسبت به دیگر گزینههای فحاشی هست. لازم به ذکر است که، برای جرم فحاشی زمانی مجازات تعیین میگردد که انجام آن توسط مجرم محرز بوده و در محاکم ادلیه به اثبات رسیده باشد.
مجازات جرم پخش فیلم در فضای مجازی
بر اساس ماده ۱۶ قانون جرایم رایانهای اگر شخصی به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی فیلم متعلق به شخص دیگری را تغییر دهد، تحریف کند یا آن را به صورتی که موجب هتک حیثیت او شود، انتشار دهد، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی یا هر ۲ مجازات محکوم خواهد شد. اگر این تغییر دادن به صورت مستهجن باشد، مرتکب به حداکثر مجازات این ماده محکوم خواهد شد.
تصور کنید شخصی فیلمی را تغییر و چهره یکی از همکاران خود را به جای چهره شخصیت اصلی قرار میدهد. فیلمی که او این تصویر را در آن قرار داده است، به عنوان فیلم مستهجن و غیر اخلاقی شناخته میشود. این اقدام موجب آسیب به شأن و هتک حرمت او خواهد شد. در این شرایط قاضی مرتکب را به حداکثر مجازات حبس و جزای نقدی این ماده محکوم خواهد کرد.
مطابق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانهای، اگر شخصی به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی فیلم خصوصی یا خانوادگی متعلق به دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به گونهای که موجب ورود ضرر به حیثیت و آبروی او شود، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال و جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما