به دنبال وعده فرماندار نیشابور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش علمی-پژوهشی خیام که چند هفته بعد برگزار شد، بر تأسیس بنیادی بنام خیام و عطار در نیشابور تاکید کرد و
راهاندازی این بنیاد را در نیشابور مناسب و ضروری دانست. آقای وزیر هم در همان روز قول کمک و مساعدت را به بانیان این بنیاد داد.
وعدهها تا چه اندازه محقق شد
یکسال از این وعده گذشته و با توجه به اینکه امروز روز بزرگداشت شیخ فریدالدین عطار، عارف و شاعر بلند آوازه قرن ششم هجری است، در قالب یک گزارش پیگیر این مسأله شدیم که کار بنیاد عطار بعد از گذشت یکسال به کجا رسید و وعدهها تا چه اندازه محقق شد؟
غلامحسین مظفری، فرماندار نیشابور که سال گذشته بدلیل برگزاری مراسمی آبرومندانه و در شأن شاعر بزرگ ایران چنین پیشنهادی را داده بود، میگوید:«در ارزیابیهای سال قبل مهمترین نکته این بود که برگزاری بزرگداشت عطار دو محور مهم اجرایی و علمی دارد که همیشه در اجرای مراسم این روزها این دو محور با یکدیگر تداخل پیدا میکرد، مهمترین انگیزه پیشنهاد تأسیس بنیاد ملی عطار تفکیک مباحث اجرایی و علمی بود و به همین دلیل پیگیری تأسیس بنیاد عطار و خیام در دستور کار قرار گرفت.» بعد از همان کنگره بود که مقدمات تشکیل کنگره عطار فراهم شد و به دلیل مباحث علمی، تأسیس بنیاد که حالا آقای فرماندار از آن با عنوان «مرکز عطارشناسی» یاد میکند، به دانشگاه آزاد نیشابور که در رشتههای ادبیات فارسی و عرفان و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد، واگذار شد. به گفته مظفری در پی همین واگذاری و تقسیم وظایف همه مباحث و موضوعهای علمی کنگره عطار در سال95 در قالب فعالیتهای همین مرکز و با پیگیری دانشگاه آزاد نیشابور انجام شد.
البته فرماندار نیشابور میگوید: «این مرکز هنوز ثبت نهایی نشده است اما ماهیت بنیاد عطار که در سال قبل قول آن داده شد، در قالب همین مرکز در حال انجام است.»
بنیادعطار یا مرکز عطارشناسی؟
آیا برنامهای دارید برای اینکه در آینده این مرکز تبدیل به بنیاد شود و به صورت مستقل شروع به کار کند؟
معاون استاندار خراسان رضوی پاسخ میدهد: « با توجه به اینکه در حال حاضر بودجه مستقلی برای راه اندازی بنیاد عطار وجود ندارد، بهترین راه همین است که دانشگاه آزاد کارهای علمی این مرکز را انجام دهد و این مرکز توسط آنها مدیریت شود. مطمئناً این مرکز فراتر از انجام امور مربوط به برگزاری کنگره عمل میکند و در برنامههایی که ارائه شده است مواردی چون کمک به بازسازی آرامگاه عطار، کمک به عطارشناسان و حتی چاپ کتاب هم ذکر شده است.»
مظفری معتقد است در همین یکسالی که کارهای مربوط به راهاندازی مرکز عطارشناسی انجام گرفته اقدامات زیادی راجع به این شاعر بزرگ صورت گرفته است، چون معتقدیم شاعرانی که روزهای ملی به نامشان در تقویم وجود دارد، باید مرکزی داشته باشند که در قالب همین مرکز همه ساله برای آنها فعالیت شود و بزرگداشت آنها منحصر به یک روز در تقویم نباشد. وی با بیان اینکه آرزو دارد عطار و خیام هم مانند حافظ، فردوسی و سعدی بنیاد علمی داشته باشند و همه فعالیتهای علمی که برای این شاعران انجام میشود در قالب همین بنیاد باشد میگوید: «لازمه تحقق این رؤیا اختصاص بودجههای مستقل برای راه اندازی و ادامه کار بنیاد است که فعلاً در اختیار ما قرار نگرفته است. اما با راهاندازی این مرکز میشود فعالیتهای علمی زیادی انجام داد. اساسنامه این مرکز توسط وزارت علوم پذیرفته شده و قرار است در اداره ثبت به ثبت برسد که امیدواریم تا چهارماه آینده این مسأله هم انجام شود.»
اما دکتر جعفر سعیدی دبیر علمی همایش بزرگداشت عطار و همچنین رئيس دانشگاه آزاد اسلامي واحد نيشابور معتقد است آنچه در دانشگاه آزاد نیشابور در حال شکلگیری است، مرکز عطارشناسی است که نمیتوان نام بنیاد را بر آن نهاد. سعیدی میگوید:
«با توجه به اینکه دانشگاه آزاد واحد نیشابور در رشتههای ادبیات فارسی و عرفان و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد، کلیه امور علمی عطار نیشابوری به دانشگاه آزاد واحد نیشابور واگذار شد. ما هم با توجه به قوانینی که وجود دارد بدنبال کسب مجوز برای راهاندازی و ثبت مرکز عطارشناسی هستیم تا کلیه فعالیتهای علمی مربوط به این عارف و شاعر نامی در قالب همین مرکز انجام شود.»
راه طولانی در پیش داریم
دبیر علمی همایش بزرگداشت عطار در پاسخ به این سؤال که آیا این مرکز میتواند هسته اولیه بنیاد عطار باشد، میگوید:«مجوزی که قرار است به دانشگاه آزاد واحد نیشابور داده شود راه اندازی مرکز عطار شناسی است. این مرکز میتواند پیش درآمد تأسیس پژوهشکده و در مرحله بعد پژوهشگاه عطار باشد و شاید تأسیس بنیاد هم معنا با تأسیس همین مرکزی باشد که در حال حاضر مراحل قانونیاش را برای شروع فعالیت طی میکند. قطعاً این مرکز میتواند جایگاهی باشد برای انجام تحقیقاتی که با موضوع عرفان و شخصیت علمی و ادبی عطار انجام میشود.» جعفر سعیدی باز هم متذکر میشود مجوزی برای تأسیس بنیاد در دانشگاه وجود ندارد وفقط مراکز علمیاند که مجوزشان را از وزارت علوم میگیرند و میتوانند در دانشگاهها فعالیت کنند.
وی معتقد است برای تأسیس پژوهشکده عطار راه طولانی در پیش داریم که به این مقصود در کوتاه مدت نمیتوان رسید، مگر با راهاندازی مرکز عطارشناسی.
نظر شما