قدس آنلاین- این نخستین بار نیست که آمریکا سازمان ملل را به کاهش یا قطع حق عضویت و کمکهای خود به آن تهدید می کند، اما این بار مساله با موارد قبلی متفاوت است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا اعتقادی به سازمان ملل و کارکرد آن ندارد. پیش از این نیز این اتفاق در مورد رای مثبت این سازمان در محکومیت شهرک سازی رژیم صهیونیستی در فلسطین اتفاق افتاده بود. پس از رای مثبت شورای امنیت به قطعنامه ۲۳۳۴ در محکوم کردن سیاست شهرک سازی اسرائیل، ترامپ ضمن انتقاد شدید از این اقدام، بر مخالفت خود با سازمان ملل افزود.
کاهش ۲۸۵ میلیون دلاری بودجه بابت تائید نکردن پایتخت جدید اسرائیل
اکنون اما دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد، درباره کاهش چشمگیر سهم آمریکا از بودجه سازمان ملل در سال مالی پیشرو مذاکره کرده است.براساس بیانیه منتشر شده توسط دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، سهم آمریکا از بودجه این سازمان برای سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ میلادی نسبت به دو سال گذشته ۲۸۵ میلیون دلار کاهش خواهد داشت.
این تصمیم آمریکا احتمالا به دلیل تصویب قطعنامه مخالفت با تبدیل شدن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی در مجمع عمومی سازمان ملل است که آمریکا یک بار آن را در شورای امنیت وتو کرده بود و به شدت از رای آوردن آن در مجمع عمومی ناخرسند شد.
در بیانیه دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل آمده است: علاوه بر کاهش قابل توجه بودجه، ما وظایف مدیریتی و اقدامات حمایتی سازمان ملل را کاهش داده، حمایت از اولویتهای اصلی آمریکا در سراسر جهان را تقویت کرده و مقررات و مسئولیت پذیری بیشتری را به کل سیستم سازمان ملل تزریق کردیم.یکی از اهداف دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا کاهش میزان مشارکتی بوده که آمریکا در برنامههای سازمان ملل دارد.
استقلال سازمان ملل وابسته به بخشندگی آمریکا!
براساس گزارش پایگاه پلیتی فکت، آمریکا در حال حاضر حدود ۲۲ درصد از بودجه سالانه سازمان ملل معادل حدود ۳.۳ میلیارد دلار از بودجه سالانه این سازمان بینالمللی را تامین میکند.مجمع عمومی سازمان ملل پیشتر بودجه عملیاتی ۵.۴ میلیارد دلاری را برای سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ میلادی تصویب کرده بود. بودجه عمومی جدا از بودجه این سازمان برای عملیاتهایی حفاظت صلح است که تنها در سال ۲۰۱۷ میلادی بودجهای برابر با ۷.۸ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده بود.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: این کاهش بودجه اقدامی بزرگ در مسیری درست برای آمریکاست و من به مسیر افزایش کارآمدی سازمان ملل ضمن حفظ منافعمان ادامه خواهم داد.
وی افزود: ناکارآمدی و ولخرجیهای سازمان ملل کاملا بارز و مشخص است. ما بیش از این اجازه نمیدهیم بخشندگی مردم آمریکا مورد سوءاستفاده قرار گیرد و یا کنترل نشده باقی بماند. این کاهش تاریخی بودجه در کنار دیگر اقدامات مهم در راستای افزایش کارآمدی و مسئولیت پذیری سازمان ملل یک گام بزرگ در مسیر درست است.
درخواست کشورها برای بازنگری در ساختار سازمان ملل
بسیاری از کشورها به ویژه برخی کشورهای پیشرفته صنعتی مانند آلمان و ژاپن، اقتصادهای نوظهور مانند برزیل، هند و آفریقای جنوبی و نیز برخی از کشورهای در حال توسعه، خواهان تجدید نظر در ساختار این سازمان و ایجاد شالوده ای نوین برمبنای واقعیات جهان کنونی هستند، اما ماهیت انتقادها از ساختار وعملکرد سازمان ملل، است.
آمریکا خواهان تبعیت کامل سازمان ملل به ویژه شورای امنیت از خواست ها و منافع واشنگتن و متحدان آن است. انتقاد اساسی آمریکا به سازمان ملل به لحاظ تاثیر گذاری دیگر کشورها در این سازمان بخصوص در شورای امنیت است که دارای حق رای مساوی هستند.
آمریکا خواهان سازمان مللی است که بر مبنای سیاستهای کاخ سفید حرکت کند. آمریکا موضع گیری مستقل کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در سازمان ملل را، بر نمی تابد.
اما محافظه کاران آمریکایی مدتهاست که از سازمان ملل به خاطر عدم حفاظت از منافع آمریکا انتقاد میکنند. پس از آنکه این سازمان جهانی به طور یک صدا قطعنامهای را تصویب و با تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل مخالفت کرد، بسیاری از آنها نگرانیهای خود را در این زمینه ابراز کردند.
شورای امنیت با تصویب قطعنامه ای علیه رژیم صهیونیستی در محکومیت شهرک سازی در اراضی اشغالی فلسطینی ها که برای اولین بار دولت اوباما به آن را ممتنع داد، خشم شدید هواداران اسرائیل در کنگره آمریکا و نیز دونالد ترامپ را برانگیخت.
واکنش های آمریکا و تهدید اخیر نماینده آمریکا در سازمان ملل تا حد زیادی برخاسته از همین رویداد است. دوران سلطه جهانی آمریکا به سر رسیده است و سایر کشورها نیز خواهان تاثیر گذاری در تصمیم های مهم در صحنه جهانی از طریق سازمان ملل و شورای امنیت هستند.
نظر شما